ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Подвизите на ИТН: какъв е планът на Слави Трифонов и компания

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар от Даниел Смилов:

Аналитичните жанрове са изчерпани във връзка с партии като " ИТН " и водача ѝ Слави Трифонов. За сходни национални герои би трябвало да се пишат оди, най-малко до момента в който са в електорален напредък. След това те стават подобаваща тематика за пародийния род.

Ода за Има Такъв Народ. Или елегия за здравия разсъдък.

Въпреки събитията въпреки всичко е редно да се стартира с одата за героичния Има Такъв Народ, който идва на власт с благородната цел да се бори със злия модел на ръководство на юнаците ортаци от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Три пъти излизат Има Такъв Народ на тепиха и се мажат щедро със зехтин, с цел да лъснат медийно. Но вместо да тушират Борисов или Доган, те се хвърлят към сътрудниците си - Политическа партия, Демократична България и така нататък - и стартират такива хватки да им ползват, че разум да ти зайде. Подхвърляне във въздуха на неуместни кандидатури за министри и други значими постове. Премятане през глава на министър-председателя Петков за Северна Македония. Ключ на ръката на Асен Василев за бюджета. Препъване на Демократична България за правосъдната промяна и измененията в КПКОНПИ...

Но двата най-големи подвига на Има Такъв Народ дотук бяха разтурването на два Народното събрание, в които можеше да се образуват ръководещи болшинства без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тези два подвига евентуално в този момент ще се увенчаят и с трети сходен, с цел да се убеди дефинитивно народонаселението, че без ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта не може.

В това отношение Ива Митева най-малко внесе малко изясненост за стратегическото мислене на Има Такъв Народ: те не желали нови избори в този момент, а ново държавно управление в този парламент. Едно ново държавно управление, да напомним, изисква ново - т.е., друго и друго - парламентарно болшинство. Алтернатива на настоящето болшинство в актуалното Народно събрание е допустима към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. С лека помощ от " Възраждане " - и новото болшинство е готово. Златният пръст на Волен Сидеров би се оказал владеене на новата " патриотична " инкарнация.

Ето за този героизъм на Има Такъв Народ - в случай че в действителност го извършат - народът дълго време би им пял песни, въпреки че текстът им ще може да бъде пускан обществено единствено с чести и дълги пиукащи заглушения. Подготовката за този героизъм тече интензивно - претенденти за " експертни кабинети " за " новото болшинство " несъмнено към този момент има в обилие.

Та в случай че би трябвало да се обобщят подвизите на Има Такъв Народ във властта, те се състоят в следното: да се изхаби и дискредитира желанието на хората да се разделят с едно корумпирано ръководство и да се оправдават неговите патрони от ГЕРБ и Движение за права и свободи. А за какво не тези партии напряко да се включат в едно " ново болшинство ".

Има ли други разновидности и ще успее ли проектът на Слави Трифонов и компания?

Кирил Петков и неговите съпартийци показаха вяра, че измежду някои от съпартийците на Слави Трифонов здравият разсъдък ще надделее и те ще поддържат държавно управление на малцинството. Дали това ще се случи - следва да забележим. Но не е доста евентуално 12 или повече депутати да се сетят, че не са били определени, с цел да вършат болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Други теоретично вероятни, само че на практика сложни за реализация разновидности са " проевропейска поддръжка " от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи за държавното управление на Петков, с цел да откара то страната до есента, след което въпросът с изборите да се сложи още веднъж. Възраженията против този вид са ясни.

И най-после: като най-абстрактна теоретична опция може да се сложи необятно, проевропейско парламентарно болшинство от Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, което да застане зад технократично, експертно ръководство за да реши няколко въпроса: военна помощ за Украйна, бюджетна актуализация, Северна Македония, енергийно разграничаване от Русия. И тази алтернатива обаче е малко допустима заради ред аргументи и изчисления на всяка една от евентуално участващите партии. Основното несъгласие е, че електоратът на всяка една от тях мъчно би преглътнал сходно държание.

Неизбежни ли са новите избори?

В последна сметка постоянно се случва водени от алчност и предпочитание за по-голяма изгода сякаш рационални играчи да стигнат до най-лошия резултат. Новите избори ще са тъкмо подобен резултат. За начало те са непредвидими като процес. Но най-вероятно ще доведат просто до повишаване на искрено популисткия избор, който да направи идващия парламент още по-голям призрачен сън за сформиране на държавно управление от настоящия. Да не приказваме, че за три месеца страната още веднъж би останала в ръцете на президента Радев, без парламент и без благоприятни условия за съответна реакция в сериозни обстановки.

Може би такива съображения въпреки всичко биха събудили здравия разсъдък в цели групи или най-малко в единични народни представители в настоящето Народно събрание. " Героите " обаче нищо не може да ги уплаши. Те се готвят да вървят на избори като " спасители на Македония ", която щяла да бъде " предадена " от държавното управление " Петков ". Разбира се, и със Северна Македония казусът е напълно друг. С " героични " дейности и изхвърляния а ла Има Такъв Народ ние се снабдявам с ръководство, което " не предава ", само че в смисъл, че ни приема, ни предава. То не може да ръководи, не може дори да артикулира каквато и да е позиция.

А в действителност на България ѝ следва да получи предложение, посредством което да реализираме всичко, което в този момент желаеме по така наречен македонски въпрос: обвързващо съглашение за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония плюс включване на другите ни искания от контракта от 2017 в преговорната рамка на Европейски Съюз (тук става дума за говора на омразата, работата на историческата комисия и т.н.). Може да се окаже обаче, че нямаме държавно управление, което да одобри това предложение. А това би било парадокс на парадоксите.

Заради тези и други сходни нерадостни изводи одата за Има Такъв Народ и техните дейности минава в елегия - елегия за здравия разсъдък в българската политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР