ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Христо Василев пред ФАКТИ: Няма промяна с корупционните схеми в строителния бранш

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бившият началник на АПИ Светослав Глосов е завел дело против строителния бизнесмен Христо Василев, научи ФАКТИ . Василев описа за аргументите за обстановката и цялостната обстановка в строителния отрасъл.

" Есента на 2019 г.подписах контракт с компания Биад-С благосъстоятелност на някогашният изпълнителен шеф на АПИ Светослав Глосов. В началото всичко беше наред, напролет на 2020 година започнаха проблемите с неговата компания, а точно нередовни заплащания на фактури от тяхна страна. По контракт всяка седмица би трябвало да получавам превод за осъщественото СМР от моя страна, само че те не постъпваха правилно, имах забавяния от по 3-4 седмици. Взаимоотношенията ни завършиха тъкмо заради тази причина-некоректни платци. Аз обвинявания към тях нямам - те имат! Ситуацията е следната, в един миг ми омръзна тази неучтивост от тяхна страна и стопирах чиновниците си. Последната фактура за осъществено СМР (строително монтажни работи) не ми беше преведена. Казах им да се почерпят за мое здраве и по този начин и не я преведоха до ден сегашен. Опитаха се да привлекат и моите чиновници, само че те бързо се осъзнаха и се върнаха при мен, въпреки всичко никой не желае да работи цялостен месец и да не получи заплата. След това от компания БИАД-С измислиха взевъзможни СМР-та, които сякаш не съм направил и ми извадиха изпълнителен лист (уточнявам - аз и мой представител не е участвал, тъй като не беше поканен от тяхна страна). Бях извикан от ЧСИ и заявих, че не дължа нищо на БИАД -С, което е самата истина. Две години по-късно получавам призовка за дело, което е заведено от БИАД-С против мен и компанията ми.

Да, ще подхваща и аз дейности, тъй като не може да продължава това в страната ни! Не може огромни компании като БИАД-С да унищожават по-малки компании като моята. След моя обява във фейсбук получих поддръжка от други компании и строителни служащи, които са в моето състояние, предложиха да ме поддържат в деня на делото като провеждат митинг в моя поддръжка пред СРС. Ще подам сигнали в безусловно всички институции.

Преди време дадох изявление за вашата медия за схемите и корупцията в строителството. Към днешна дата нищо не се е трансформирало. Работи се по същата скица, както и преди - строителните служащи получават парите на ръка, обезпечават ги на минималната заплата и всичко е ОК за тези компании. Общ служащ взима към 1 800-2 000 лева заплата-осигуровки на 710 лева Майстор - 3 000-3 500 лева заплата - осигуровки на 710 лева Обикновено доста компании ползват-фирми (бушони) за сякаш подизпълнители, в които са назначени служащите и като завърши обекта компанията бушон остава със отговорности за осигуровки към страната, а компанията реализатор остава чиста, оттова се крадат милиони левове.

С държавните поръчки нещата не стоят по доста друг метод. Явяват се няколко компании с десетократно повишени цени и една компания с деветократно повишена цена - естествено компанията с по-ниска цена печели. Обикновено тези компании са свързани по един или различен метод. Държавата би трябвало да се намеси незабавно и да стартира да съпоставя цените на пазара, а не да се води от компаниите, които дават най-ниска цена. В строителството се краде и укриват налози най-вече от всички останали браншове ".

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР