ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Камен Добрев за ФАКТИ: Нямам никаква надежда, че този състав на ВСС би прекратил предсрочно мандата на Гешев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" За видеоконферентни разпити и техническото им застраховане съдилищата получиха по оперативна стратегия близо 2,5 млн. лв., а в този момент Валентина Маджарова изяснява, че за Божков нямало процесуална опция за осъществяване на разпита. Кои законови текстове засяга тя, тъй като явно четем разнообразни нормативи? ".

Това сподели адв. Камен Добрев в изявление за ФАКТИ .

" Нямам никаква вяра, че този състав на Висш съдебен съвет би прекратил предварително мандата на Гешев ", уточни още той и изясни проблемите в процедурните правила, които бяха гласувани от Висш съдебен съвет:

" Гешев няма да дава отговор за дейности и за свои изказвания, случили се до януари 2020 година, до момента в който той беше заместител основен прокурор и административен началник на Специализираната прокуратура, а преди този момент – прокурор от СГП и СРП ".

" Мисля, че настояването от страна на министър Надежда Йорданова бе преждевременно. От началото на октомври встъпва новият състав на Висш съдебен съвет, с нови лица, въпреки и при доста условности и комплицирана аритметика, той би могъл да в профил Иван Гешев ", счита адв. Камен Добрев.

" Борбата с корупцията е невероятно без прокуратурата ", безапелационен е той.

" Необходимо е ръководещите ясно да заявят, че смъкват доверието си от управлението на КПКОНПИ ", съобщи още адв. Добрев.

" Приканвам хората да дойдат в понеделник от 10:00 часа пред Висш съдебен съвет на митинга на “БОЕЦ”, когато ще се разисква импортираното искане за предварителното премахване на Гешев ", прикани той.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Адв. Добрев, може ли броженията сред управлението на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да имат позитивен резултат?

- Питате дали биха имали позитивен за обществото резултат и за това, към което се стремим – промяна в прокуратурата, отчетност и завършек на безконтролността на основния прокурор? Не, не мисля. И това цели прокуратурата. Този непрекъснат конфронтация в връзките сред институциите, взаимните обвинявания, влизането от скандал в скандал, кой от кой по-фрапантен, арогантността на представителите на обвиняването, които не желаят да прогледнат за обстоятелствата, които всички ние виждаме - това, вместо да разсънва остри реакции, от дълго време стартира да насища. Хората се уморяват, не съумяват да наблюдават хронологията на всички кавги, стават още веднъж апатични и инертни. Като една гъба, която е напоена и повече не може да поеме. Забравят, че в действителност задачите, които си бяхме сложили, надалеч не са реализирани и сме първоначално. Голяма част от жителите, които виждах по площадите, през днешния ден ги няма, не са дейни. Дали тъй като се заблудиха, че някой различен ще довърши започнатото, или тъй като се умориха и отхвърлиха, не зная.

Конфронтацията сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата доближава връх. Извън словесните нападки, ще ви напомня от кое място стартира. В началото на месец юни 2021 година чиновници на следствието под надзора на профилираната прокуратура претърсиха служебния кабинет и дома на началника на бранш „ КИЦ “ в ГДНП Министерство на вътрешните работи – Ангел Папалезов. Последва мощна социална реакция, голям брой се събрахме пред кабинета на Гешев още на идващия ден, по това време жители блокирахме Съдебната палата за него. От тогава до в този момент – нищо. Днес, година и половина по-късно, същият този Ангел Папалезов, е единствено с мярка за неотклонение „ подписка “ и към този момент е шеф на отдел в ГДНП, а не на бранш. Няма никакво развиване по наказателното произвеждане против него. Представяте ли си – с изказвания на прокуратурата, че е член на проведена незаконна група, ръководена от Васил Божков, с повдигнати обвинявания за пране на пари и търговия с културно-исторически полезности, той продължава да заема висша полицейска служба и да има достъп до сензитивна информация, да управлява цялостен отдел в Министерство на вътрешните работи на национално равнище. И не упреквам него, а просто тъй като против него прокурорите нямат нищо! И няма съд, който да му отнеме достъпа до класифицирана информация, и няма съд, който да го задържи под стража или да го сложи под домакински арест. Това дело, почнало стремително и с фанфари, като стотици други, ще си стои на трупчета. Дотам стигнаха в своята неплатежоспособност прокурорите! Кой би вярвал в тази прокуратура?

Последваха свадите по следствието за градежа на автомагистрала “Хемус” и отводите на прокурорите от СГП да разпитат пред арбитър и то в точния момент единствения към този момент обвинен за източените милиони, като му дадат нужните гаранции той да назове имената на хората, които стоят над него. Разбира се, в тази вакханалия задачата бе реализирана и лицето се отхвърли да спомага по какъвто и да е метод, като видя, че декларираното пред прокурорите се разгласява неотложно в едни близки до предходната власт електронни издания – самичък той го призна обществено. Прокуратурата не закъсня и трансферира отговорността върху чиновниците от ГДБОП и в частност на шефа там, против който бе формирано досъдебно произвеждане, че се опитал да склони наблюдаващите прокурори да нарушат служебните си отговорности -в кабинета си, в наличието на проверяващи, оперативни, на самия очевидец и неговия бранител и на трима прокурори от СГП.

Сега още веднъж. Изглежда няма мощ, която да накара представителите на профилираната прокуратура да прогледнат и да приобщят обясненията на Божков към воденото против самия него произвеждане – изказванията, че същият е бил рекетиран от Борисов и Горанов, на които персонално и посредством трети лица е предал в брой милиони, с цел да бъдат третирани сдруженията му с преференциална, по-ниска ставка на облагане. Прочитът на законовите текстове, които Маджарова прави и нейните откровения, че са налице процесуална спънка за това, са в действителност скандални и будят неразбиране. Но на какво ли не се нагледахме към този момент от страна на прокуратурата?

Божков е задочно притеглен в качеството му на обвинен. Както задочно са му повдигнали обвиняванията, задочно са взети по отношение на него ограничения за процесуална насила, по този начин задочно и ще му бъде предявено следствието и той задочно ще бъде изпратен на съд, в случай че до тогава не бъде екстрадиран. Въобще, неговото неявяване не е спънка за придвижване на делото досега. И това, че провеждането на следствието в отсъствието на обвинения Божков няма да попречи за откриване на обективната истина, е преценка, направена от самия наблюдаващ прокурор, още в самото му начало (чл. 206 от НПК). Божков обаче не отсъства от делото, той осъществя правото си на отбрана като ангажира бранител, който да го съставлява по него. Сега обвиненият Божков категорично декларира желанието си да осъществя предоставеното му и обезпечено от закона право на персонална отбрана, т.е. на персонално присъединяване в процеса - посредством разпит, въпреки и посредством видеоконференция. И Маджарова декларира, че това щяло да наруши правата му в процеса, щяло да попречи за откриване на обективната истина. Как ще наруши правата му и по какъв начин ще попречи за откриване на обективната истина? Някой попита ли я при всичките ѝ медийни гастроли? Той самият декларира предпочитание да опише за схемата, по която е плащал и това да не са просто журналистически изявления, а негови пояснения, закрепени по делото. Той самичък се отхвърля от натрапената му от прокуратурата отбрана на правата му, самичък упорства, че точно посредством разпита чрез видеоконферентна връзка ще упражни пълноценно правото си на отбрана.

Желае ли прокуратурата да работи в тази тенденция или се интересува единствено от Васил Божков? Може ли да се осъществя корупционно закононарушение от подобен мащаб и да се преследва единствено даващия подкупа, а прокуратурата да нехае и да разпъва чадър над длъжностните лица, които са го получавали? За подкупа постоянно трябват най-малко двама, а тук получаващите са дузина. Въз основа на кои критерии обвиняването приема да събере едни доказателства, а други подминава? Коя истина разкрива в действителност то?

На този декор, Маджарова се вихри из студията и ни среща, че нямало и процесуална опция Божков да бъде разпитан посредством видеоконференция. Как да няма законова опция? Текстовете на Наказателно-процесуален кодекс са ясни. Когато се намира отвън рамките на страната и това няма да попречи за откриване на обективната истина, обвиненият се разпитва посредством видеоконференция – член 115, алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс и член 138, ал.7 от Наказателно-процесуален кодекс. Напълно допустима законова догадка, която се употребява от прокуратурата. Дори предпазени очевидци се разпитват посредством видеоконференция – чл.139, алинея 11 от Наказателно-процесуален кодекс, а какво остава за обвинен, обществено известно лице като Васил Божков. За сходни видеоконферентни разпити и техническото им застраховане посредством нужното оборудването на съдилищата от Министерство на правораздаването получиха по оперативна стратегия близо 2,5 млн. лв., а в този момент Валентина Маджарова изяснява, че за Божков нямало процесуална опция за осъществяване на разпита. Кои законови текстове засяга тя, тъй като явно четем разнообразни нормативи?

Въобще, за какво Маджарова и представителят на Специализираната прокуратура, а не наблюдаващият по делото прокурор, вземат отношение по тематиката за разпита на Божков посредством видеоконференция? Това някаква публична позиция на прокуратурата ли е? Къде се покри Ангел Кънев, от негово име ли приказват тези лица?

- В понеделник следва съвещание на Висш съдебен съвет. Според Вас Висшият правосъден съвет ще се опита ли да отсрочи още веднъж разглеждането всъщност на настояването за премахване на Иван Гешев от поста основен прокурор?

- Това, което следва в понеделник -4 април, е спор по отношение на допустимостта на импортираното предложение от министър Надежда Йорданова за предварително премахване на Гешев. Не мисля, че Висш съдебен съвет ще отсрочи разглеждането на сигнала, само че разногласието ще се сведе по отношение на неговата прецизност. Не имам вяра, че ще се влезе в дебат всъщност, при който и да е от случаите. Не бих се учудил, в случай че Пленумът открие нередовности по самия сигнал и даде инструкции на министъра за отстраняването му и след това би могъл да одобри, че тези нередовности не са отстранени и по този начин да приключи процедурата поради официално съображение. Дебатът ще се удави в процедурни хватки, могат да вършат каквото си желаят и са го потвърдили във времето. Налице са всички предпоставки да работят – вярно и добре стимулирано чугунено болшинство в Съвета, както и вътрешни правила за разглеждане на процедурата, признати напълно за да обслужат Иван Гешев.

На процедура вътрешните правила, които Пленумът одобри и които ще съблюдава в хода на идната процедура по премахване на основния прокурор и ограничаването във времевия обсег по член 12, т. 4 от тях, амнистираха Иван Гешев за всичките му безобразия, осъществени преди избора му за основен прокурор. Този метод опонира на Закон за съдебната власт, дискриминационен е и привилегирова тримата огромни по отношение на всички останали магистрати. Чл.310, алинея 1 от Закон за съдебната власт планува, че дисциплинарното произвеждане против магистратите се образува в шестмесечен период от разкриване, само че не по-късно от три години от осъществяване на нарушаването. Законовата наредба на никое място не планува, че с пренасяне на магистрат от един пост на различен, той бива амнистиран за всички действия, които е направил до заемане на новата служба. Точно това обаче се одобри за тримата огромни. Така Гешев няма да дава отговор за дейности и за свои изказвания, случили се до януари 2020 година, до момента в който той беше заместител основен прокурор и административен началник на Специализираната прокуратура, а преди този момент – прокурор от СГП и СРП.

Внимателно наблюдавах дебата около избора и двете съвещания на Пленума на Висш съдебен съвет през есента на 2019 година при гласуванията на кандидатурата му и тогава ясно помня, че никой не е коментирал и повдигал въпроси, свързани със кавги като " ЖосиГейт ", " Осемте джуджета " (епизодите на АКФ още не бяха излъчени) или атентата против Емилиян Гебрев. Всички тези случаи, както и медийните изяви на Гешев, офанзивите му против неправителствения бранш, политическите му изявления и многократното неуважение на презумпцията за невиновност, остават отвън идната процедура по неговото предварително освобождение. Това важи и за частта от сигнала, касаещ Баневи и изказванията на Иван Гешев от 2018 година като наблюдаващ тогава прокурор по делото, поради което Европейски съд по правата на човека осъди страната ни през януари 2022 година Този случай остава отвън обсега на процедурата, защото изказванията на Гешев са отпреди да стане основен прокурор.

- Имате ли въпреки и минимално очакване, че мандатът на Иван Гешев ще бъде преустановен, в случай че не в понеделник, то при привършване на процедурата в идните месеци?

- Не, никаква вяра нямам, че този състав на Висш съдебен съвет би прекратил предварително мандата на Гешев, по чието и да е искане, каквото и да е изложено като фактология и претекстове в него. Но към този момент прегледани, случаите не подлежат на преразглеждане от различен състав на Висш съдебен съвет. А и би ли могъл някой да успокои най-крайните и най-нетърпеливите, които бяха по площадите, че съществува основание, което да основава забавянето на внасянето на настояването за предварително освобождение на Гешев?

Мисля, че настояването от страна на министър Надежда Йорданова бе преждевременно. От началото на октомври встъпва новият състав на Висш съдебен съвет, с нови лица, въпреки и при доста условности и комплицирана аритметика, той би могъл да в профил Иван Гешев.

Мандатът на Гешев би могъл да бъде преустановен и при негова оставка след мощен публичен, институционален и гилдиен напън – на адвокати, на юристи. Трябва да се продължи изолацията му и да стане ясно, че прокуратурата пречи по всякакъв начин в битката с корупцията и противоборства на всички органи от системата на държавно ръководство. Всички, които спомагат и вършат допустимо това състояние да се резервира, трябват да бъдат разобличавани. Затова призовавам хората да дойдат в понеделник от 10:00 часа пред Висш съдебен съвет на митинга на “БОЕЦ”, когато ще се разисква импортираното искане за предварителното премахване на Гешев. Само с увереност и неизменност можем да си върнем държавността.

- Мислите ли, че в настояванията има задоволително учредения за неговото освобождение?

- Категорично намирам, че и двете претенции са основателни. С държанието си Иван Гешев неведнъж и жестоко накърни престижа на правосъдната власт и на процедура непрекъснато делегитимира прокуратурата. Всеки един от случаите, визиран в двата сигнала, е задоволителен, с цел да бъде отхвърлен от поста. Този човек е рецидивист. Неговите дейности са всеки път политически стимулирани. Прокуратурата неотменно продължава да прикрива закононарушенията на предходните ръководещи, свързани с присвоявания на обществени средства и лишаване на бизнеси и по тази причина пък ГЕРБ и Движение за права и свободи го бранят в Парламента. Гешев беше конфигуриран на поста, тъй като бе единственият, който се осмели на безобразието да не види Пеевски по делото КТБ, само че цялото негово кариерно развиване е белязано с сходни действия. Пеевски, Борисов, Горанов остават все по този начин недосегаеми и ще останат, до момента в който Гешев не бъде отхвърлен.

Най-големият проблем обаче е, че Гешев трансформира прокуратурата във военизирана конструкция, от която никой не чака да се бори с корупцията. Засили единоначалието, обкръжи се и сложи за административни ръководители сервилни нагаждачи, които може с един имейл да събере на стълбите пред Съдебната палата, с цел да му пригласят и да го приветстват в личното му зрелище, в което той е сценарист и основен артист, олицетворявайки прокуратурата и ползите на българските жители. Ако забележите, той постоянно приказва от името на всички в прокуратурата и от името на всички български жители, чиито права и ползи брани. Тези прокурори, към него, чудя се, имат ли някакво персонално достолепие? Останалите са се снишили, недоволстват и ругаят, само че не надигат глас, с цел да не си нарушат персоналния комфорт и да не го ядосат.

- Според Вас Европейската прокуратура дава ли сигнали, че предстоят съществени събития, свързани с някогашните ръководещи?

- Кьовеши знае добре проблемите у нас и преди Европейската прокуратура да стартира работа. Тя няма никакво доверие в Гешев и в българската прокуратура, не го и крие. Очакванията към нея от обществото са големи и това е обяснимо. Българите сме най-жадни за действителна битка с корупцията по високите етажи и край с недосегаемостта на политическата върхушка. Намирам, че тя ще оправдае тези упования, ще даде образец, само че е належащо време. При ръководството на страната през времето на Борисов и Тройната коалиция изобилстват случаите на корист с евросредства, огромна част от тях станали обществено известни поради разкритията на самостоятелните български публицисти и общественици. Но не би трябвало да забравяме, че Европейската прокуратура има лимитирана подготвеност. Никой няма да свърши работата ни във връзка с Иван Гешев и този Висш съдебен съвет.

- Успява ли да се оправи държавното управление ни в обещанията за правосъдна промяна и нулева приемливост към корупцията?

- Борбата с корупцията е невероятно без прокуратурата. Но тя не се реализира единствено от нея. В този смисъл, ръководството търпи съществени рецензии. Изминаха над 100 дни и още никой не се занимава с Пеевски и неговото стремително замогване през годините, с Доган и добития от него Топлоелектрическа централа “Варна” за 3500 лева А тези двамата са явен лакмус дали има или няма зависимости и избирателност в напъните в битката с корупцията. Факт е, че Национална агенция за приходите бездейства във връзка с тях. КПКОНПИ продължава да се оглавява от Антон Славчев и останалите протежета на Пламен Георгиев. Няма кой да чака тези до 2024 година да завършат мандата си.

Необходимо е ръководещите ясно да заявят, че смъкват доверието си от управлението на КПКОНПИ, че не могат и не желаят да работят с актуалното управление и да се стартира процедура по предварително преустановяване мандата на нейните членове, огледална на тази при Гешев, поради техни тежки и систематични неизпълнения на служебните отговорности. Няма по какъв начин управление, което проспа кавги като “Апартаментгейт” и “Къщи за тъщи”, и изпра всички забъркани, да въплъщава битката с корупцията отсега нататък.

Очаквам с неспокойствие законодателните промени за КПКОНПИ. Обещанията за нулева корупция не са изпълнени само със закриване на профилираното правораздаване. Не е елементарно да си в коалиция с Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, с парламентарна съпротива като ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане”, само че ръководещите не би трябвало да не помнят, че главен, обещан от тях приоритет бе битката с корупцията и правосъдната промяна и пристигнаха на власт точно поради големите упования на обществото към тях в тази тенденция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР