ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако са верни слуховете“: разговор с психиатър за душевното състояние на Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дъждовни води: Д-р Канов, обръщаме се към Вас поради професионалната Ви подготвеност като психиатър. Откакто Путин атакува Украйна, стартира да се приказва, че " този човек е вманиачен ". Това метафора ли е - или откривате в речта и държанието му душевен отклонения, които могат да бъдат диагностицирани?

Канов: Определението “луд”, с цялата му неплатежоспособност и разбъркване на разнообразни форми на психопатология, не е добра база за полемика заради своята лаическа произволност. Не е нещо нечувано като луди да бъдат порицавани и даже лекувани естествени хора, чийто единствен диагностичен белег е съществуването на признак, наименуван съвест. Такъв беше казусът с „ неенергично настоящата шизофрения”, изобретена от руския академик Снежневски, от която боледуваха хора като неотдавна умрелият популярен отстъпник Владимир Буковски. Да не загатвам Александър Подрабинек, Валери Тарсис и други почтени мъже. Истински рискова става диагностиката на психологичните заболявания, когато е в ръцете на самовластник и той взема решение въпросите на нормалността въз основа на политическите си критерии.

В случая с Путин не става дума за клинично, а за идеологическо заболяване с месиански темперамент, с каквито съветската история изобилства. Някои го назовават Тотализъм. При Путин то поражда върху Адлериански терен на обезщетителна непълноценност, кореняща се в унилото му детство на малък ленинградски уличник. Днешната му поза на опасност против цялата планета е късен рецидив на тренировките му по джудо с упоритостта да покаже, че не е безличие, а че е огромен и мощен. Интелектуална и философска поддръжка намира в неофашистките брътвежи на ментори като Илин и Дугин.

Дъждовни води: Историята още от римско време навежда на мисълта, че има граница, оттатък която концентрирането на власт става разрушително за душeвността. Колко власт може да понесе човек и да остане естествен?

Канов: Интересно нещо е въздействието на властта и догатката, че тя има способността да скапва нечия другояче естествена душeвност. Не имам вяра в това. Личност, конструирана крепко върху устоите на положително образование и на правила, приемащи властта на първо място като отговорност към хората, мъчно може да бъде покварена. Твърдят, че властта била афродизиак. Може, не съм изпитвал в никакъв случай тази върховнa форма на сексуален напредък, а при хора на възрастта на Байдън да вземем за пример това би изглеждало като гротескна вариация на изкуфял сатириазис. Ако приемем, че властта е самобитно лекуване за еректилна малоценност, тогава би трябвало, в случай че не друго, най-малко да възвърне разтърсеното полово здраве на властимащия, а не да го унищожава. Ако би трябвало съществено да приказваме - това, което в действителност заплашва душeвността на индивида с власт, изключително в случай че тя е безконтролна, е страхът да не я загуби.

Дъждовни води: Какъв е психологическият механизъм на войнолюбието - той архитипично характерен ли е на мъжа или е обществена производна?

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Канов: Войнолюбието, за жалост, съгласно мен е заложено генетично в човешката природа. Затова християнството е толкоз парадоксално и контраинтуитивно. От позиция на еволюционната биология и генетика способността да убиеш и да изнасилиш дамите на прилежащото племе евентуално е наложила жестоковидни хора, които са съумели да основат потомство и да се възпроизведат. Мисля, че историята на Русия с нейния сполучлив геноцид на кротките и смирените в последните 100 години изяснява политическата поддръжка за Путин през днешния ден. За останалите е останало царството небесно.

Дъждовни води: Агресивността химически развой в организма ли е?

Канов: До огромна степен - да. Тестостеронът е стероид, който се създава в тестикулите и в надбъбречната жлеза и е виновен за експанзията, както и за равнището на либидото (и при мъжете, и при дамите, впрочем). Анаболните стероиди, които са химически близки, както и кортикостероидите, употребявани в медицината, могат да усилят равнището на експанзия, а при обособени човеци да спомогнат и за отключване на манийни психози. Ако са правилни слуховете, че Путин страда от някаква левкоза и го лекуват с кортикостероиди, което изяснява метаморфозата и закръгляването на лицето му, то е допустимо заради тази причина да има промени в душeвността (не единствено от властта).

Дъждовни води: Агресивността и суицидността две лица на една и съща монета ли са? Може ли Путин да реши да се самоубие, като натисне съветското нуклеарно копче?

Канов: Суицидността се схваща като последна форма на експанзия - експанзия, ориентирана във вътрешността. Тя е резултат от същинска безизходна болест на душeвността. Според моя лекомислен разбор на личността му, която има крепко заседнало ядро на малък блатар от задните ленинградски дворове, в случай че Путин натисне копчето, той ще се е обезпечил надеждно в бункера - според етиката на престъпните му ментори: Първо ти умри през днешния ден, а аз на следващия ден.

Дъждовни води: Каква по Ваша преценка е ролята на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в личностното образуване на Путин?

Канов: Огромна. Путин е осиновен под крилото на всесилен покровител, който може да бие по-едри от него хора, а с неговата благословия и той самият може да бие или да арестува. Най-сладкият плод на руската власт е била привилегията да си безнаказан, да извадиш служебна карта, когато си поискаш, да ти козируват, да излезеш от смърдящия подвал, където си живял с бащата неработоспособен от войната и смачканата от живота майка и да се радваш на особено доставяне " по блату ".

Дъждовни води: А за какво съгласно Вас съветското общество освен ражда диктатори, само че и ги позволява да влязат в унищожителна и за самото него фаза? Едва ли отговорът може да се сведе до особеностите на съветската душа и имперските искания на нацията, тъй като същото се случва и в Германия с Хитлер.

Канов: Руснаците в никакъв случай не са знаели по какъв начин да живеят без диктатори. Тук, несъмнено, не приказвам за тези 10 000, които ще стачкуват под паметника на Пушкин. Дядо ми Кано е роден към 1865 година под турско " господство ". Почти до тогава или до потомство преди този момент в Русия един селяндур е коствал 5 рубли, една крава - 2, а едно дете на 3 години - 50 копейки. Кано не е бил продаван от никого. Имали са своя земя. В Германия и в Русия има нещо, което за българите е неясно. Това е паганистичното чувство за това, което философският ментор на Путин Иван Илин схваща като единение сред природа и душа, сред почва и надпочвения временен организъм, наименуван съветски човек. Така е и при Валхалата в нордическите хитлеристки мечти. В този смисъл тези два народа, които търсят някакво надали не галактическо предопределение на тази земя, могат да са доста рискови. За Германия след две войни можем да считаме, че този синдром е в ремисия, само че за Русия - не.

Дъждовни води: На какво се дължи триумфът, най-малко до войната в Украйна, на кремълската агитация на Запад (в България да не говорим), която накара немалки групи да се усъмнят в преимуществата на демокрацията? Едва ли отговорът може да се сведе до левичарска илюзия, тъй като режимът на Путин нито е ляв, нито за разлика от комунистическия има такава рекламация.

Канов: Режимът на Путин е доста сполучлив в една фундаментална машинация, която сполучливо пропагандира на Запад, а и освен. Той се показва като закостенял, десен, бранител на фамилията, на обичайните полезности, бариера против " гейска Европа ", боец против Кончита Вурст. За това значително е отговорна и самата Европа, пък и Северна Америка. Дивият милиардерски капитализъм под опеката на путиновия режим беше допустим за тези, които желаеха да се " облажат " и гледаха през просото на неговия енергиен и суровинен надзор. Този режим е постепенен стадий на имперско-съветския вид на Евразийска Русия. Той е деидеологизиран в смисъл, че не се надява Маркс да възкръсне, само че се надява на международен тотализъм, в който Русия да бъде отпред. Това е фантазията за нов Тотален Ред, в който на Главния стол да седне Путин и да бъде приет за висок най-малко колкото Петър Велики. Докато в това време работи като Иван Грозни и се показва за покровител на своите жертви. След като завладеят и опожарят някой град, Иван Грозни и неговите опричници стартират да се каят измежду труповете и подвигат някоя и друга черква.

Дъждовни води: Как гледате на пропагандната теза, че Путин може да употребява оръжие в суверенни страни, тъй като по този начин са постъпвали и Съединени американски щати в Близкия изток или на Балканите?

Канов: Без разбор на претекстовете, тези клишета са като " А вие за какво биете негрите? ".

Дъждовни води: Имат ли съображение българите през днешния ден - за разлика от това дете в стихотворението на Вазов, което " дава крушки на солдатите без боязън ", да се опасяват от Русия? Страхът позорно възприятие ли е?

Канов: Страхът е естествено възприятие. Но той би трябвало да има един лимит, оттатък който животът ти е толкоз неподобаващ и презрян, в случай че би трябвало да живееш в оскърбление, че изгубва смисъла си. Не би трябвало да се опасяваме от никого, с изключение на от себе си, тъй като имаме огромната задача да не умрем посрамени, че сме живели.

Автор: Георги Лозанов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР