ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Трябва незабавно да преминем към План Б - отопление на електроенергия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Илиян Василев, енергиен специалист и анализатор:

" Обяснението на Кирил Петков, че сме толкоз подвластни от Русия, че не можем да спрем вноса на природен газ от нея е двойна вреда - и като морал, и като цени - свръхразходи. Трябва неотложно да преминем към проект Б - отопление на електрическа енергия и ограничим внезапно потреблението си на природен газ, като преминем към отопление на електрическа енергия. Вината за високата степен на взаимозависимост от Русия е на поредност държавни управления през Първанов-Станишев до Борисов и Радев, не може да бъде преодоляна по различен метод.

Причините за проект Б, да действаме при внезапен спад на потреблението на природен газ, са доста, само че две са най-важните.

Първата е цената - при тези цени пазарът се унищожава. В договорите няма тавани на цени и " Газпром " не оферират подобен. Потребителите няма да ги заплащат, а да плащаме на " Газпром " от държавната хазна е нелепост. 3000+ лв. за МВтч не е цена, която би трябвало да се заплаща.

Дали държавното управление го каже или не, потреблението на електрическа енергия ще нарасне и ще изисква всички генериращи мощности и/или ограничение на износа. Да напомня, че " необичайно " цените на въглеродните излъчвания спаднаха внезапно, макар по-голямото търсене, което за следващ път потвърждава, че финансовите спекуланти са били главният им мотор и " ръчните " намеси на Европейска комисия. Тоест когато огромните страни имат проблем с излъчванията, те намират метод да ги смъкват. Толкова за пазарния им темперамент.

Втората причина за ограничението на природния газ е войната в Украйна и неизбежните геостратегически претекстове, тъй като покупката на петрол и газ от Русия, кредитира Путин и финансира войната. Така ставаме директно виновни за разрушенията и убитите, за бежанските талази.

Тази историческа отговорност нито можем, нито би трябвало да понесем, тъй като един ден ръководещите ще дават отговор и пред историята и пред народа ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР