ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лекар: За Коледа си пожелавам повече ваксинирани

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Фолкер Мог, основен доктор в интензивното поделение на клиниката в Кандел, Южен Пфалц, се тревожи, че скоро няма да могат да одобряват нови пациенти. В момента съвсем всичките 21 кревати в интензивното поделение са заети, а броят на новите болести остава висок. " Опасявам се, че скоро и тук ще стане като в Италия и Франция. Вървим към злополука ", споделя той. Всъщност в клиниката има още 8 свободни кревати за интензивно лекуване, само че няма кой да ги обслужва. Пандемията в допълнение изостри казуса с дефицита на личен състав.

" Никога не съм преживявал сходно нещо "

Санитарката Мари Грубе споделя, че натоварването в интензивното поделение е голямо. Заради изтощението към този момент не ѝ доставя никакво задоволство. Но тя не е единствената. Главният доктор Фолкер Мог е заставен да гледа безпомощно по какъв начин от ден на ден медицински сестри и санитари напущат отделението или напряко болничното заведение - поради голямото натоварване в пандемията. Много от тях се трансферират към организации за краткотрайна трудова претовареност. Оттам ги наемат в лечебни заведения или клиники, само че получават 50% по-високо заплащане. След най-вече 18 месеца наетият здравен служащ би трябвало да бъде трансфериран в друга клиника или да направи тримесечна пауза. В пандемията търсенето на подготвен медицински личен състав е повишено доста.

В университетската болница в Майнц ситуацията не е чак толкоз трагично, само че и там доста от личния състав е стигнал до границите на своите физически и душевен благоприятни условия. " От години работя тук и претърпявам натоварването. Тревожа се обаче за по-младите сътрудници. Преди тази пандемия не съм преживявал сходно нещо. За да устоят на натоварването, някои са принудени да понижат работното си време ", споделя Кристиан Блесинг, който дава отговор за медицинските сестри в интензивното поделение. Там умрелите от ковид към този момент се слагат непосредствено в чували за мъртъвци - поради нарасналите хигиенични условия и повишените опасности от предаване на болестта. " Приготвяме мъртвите, слагаме ги в чувалите още преди околните им да се сбогуват с тях. Това е голямо тестване за личния състав - да знаеш, че затваряш ципа на чувала и никой в никакъв случай повече няма да го отвори. Това е ужасно ", споделя Блесинг.



" Опасяваме се, че към края на годината ще стане по-лошо "

И клиниката в Майнц има интензивни кревати, които просто не могат да бъдат запълнени заради неналичието на личен състав. От общо 42 кревати в интензивното поделение единствено 33 са обслужвани. " Все още съумяваме да се оправим, само че се притеснявам, че към края на годината ще стане по-лошо. Ако ситуацията продължи да се изостря, ще би трябвало да наемаме спомагателен личен състав от организациите за краткотрайна претовареност ", споделя основният доктор на отделението Марк Боденщайн. В това интензивно поделение на университетската клиника в Майнц умрелите от COVID-19 пациенти от началото на пандемията до момента са 52. " Свидетели сме по какъв начин органите на пациентите отхвърлят един след различен - макар интензивното лекуване. Като плочки от домино. Това провокира гибелта им. Това се случва и на младежи, които оставят у дома своите или възрастните си родители ", споделя лекарят. По думите му, има хора от личния състав, които не устоят и отхвърлят да работят в интензивно поделение.

" За Коледа си поисквам повече имунизирани "

" Ако би трябвало да си пожелая нещо за Коледа, това е да има повече имунизирани ", споделя лекар Блесинг. А неговият сътрудник Боденщайн прибавя: " Имаме към този момент положителни ваксини. Те могат да понижат доста тежкото протичане на заболяването при инфектираните. Затова моля горещо: апелирам, ваксинирайте се! Много от сътрудниците ми изнемогват, а аз и екипът ми не желаеме и през идната година да сме още веднъж тук и да оплакваме евентуално 200-хилядната жертва на пандемията в Германия. "

Автор: Аксел Джон

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР