ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: ЦИК действа нелогично. Мнозинството ГЕРБ-ДПС-БСП иска да саботира машинното гласуване ли?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да бъдат ръчно броени всички машинни разписки от парламентарния и президентски избор на 14 ноември - това решение взе Централната изборна комисия в петък.

След като Изборният кодекс беше изменен в 45-тото Народно заседание и машинното гласоподаване беше най-сетне изцяло въведено в секциите с над 300 гласоподаватели у нас, ЦИК реши да направи крачка обратно и да демашинизира процеса на машинното гласоподаване, като задължи членовете на секционните комисии да броят и регистрират резултатите от вота ръчно.

По-рано през днешния ден адв. Петър Славов и Мартин Димитров, в качеството си на претенденти за народни представители, внесоха тъжба към Върховния административен съд против този “пореден опит на болшинството ГЕРБ-БСП-ДПС в ЦИК да саботира машинно гласуване”, както го дефинираха те.

Припомняме, че машинното гласоподаване беше въведено у нас в немалка степен и с помощта на работата на Славов и Димитров в 43-тото Народно заседание, като тогава те предложиха въвеждането и на отдалечено електронно гласоподаване. Към момента то към момента не се употребява в изборите у нас.

Славов и Димитров са претенденти в листите на “Демократична България” надлежно в 25-ти и 24-ти МИР в София. Освен тяхната тъжба, през днешния ден издигналата ги политическа мощ - коалиция “Демократична България”, също подаде тъжба против това решение на ЦИК

По проблема от ФАКТИ разговаряхме с адв. Петър Славов.

“Изборите на 14 ноември ще се проведат при същата уредба на Изборния кодекс, която действаше и при изборите на 11 юли. В 46-тото Народно заседание не е имало промени по ИК. За 11 юли обаче ЦИК одобриха напълно разнообразни методически инструкции на база на същия настоящ Изборен кодекс. Бяха приели категорично решение, което на практика е смисленото решение - инспекция на разписките да се прави на база инцидентна извадка от инцидентни секции, само че не всички разписки да се броят във всички секции.

Очевидно ЦИК работят нелогично и спорно. Това слага въпроса за какво го вършат - дали дейностите им са доброжелателни или болшинството там, образувано към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, има някакви напълно други цели, като да вземем за пример да блокира, даже да саботира машинното гласуване”, сподели адв. Славов.

Той уточни и какви проблеми би основало ръчното преброяване на разписки. “Това е доста значителен проблем и той е значителен в две насоки. Първо, от метода, по който са написани методическите инструкции и предложенията за мостри на протоколи, включени към тях, изцяло допустимо е някои секционни комисии да изтълкуват, че би трябвало да броят освен броя на разписките, освен да ги разпределят към политическа партия или коалиция, само че да броят и преференциите на претендентите, което ще трансформира процеса в едно безумно преброяване цяла нощ, както за жалост сме виждали на предишни избори, в които нямаше машинно гласоподаване. При едно ръчно преброяване най-вероятно ще има места, на които и до сутринта разписките няма да са изброени. Неминуемо ще има и неточности и разминавания по отношение на резултатите от машинния избор, регистриран в машинно генерирания протокол. При това състояние поражда въпросът кое ще се ползва, по какъв начин ще се обяснява кой е меродавният резултат, тъй като евентуално човешкият фактор ще е сбъркал при броенето на стотици хиляди преференции”, сподели той.

“Другото основно е, че при тази тежка пандемична обстановка, да накараш хората да стоят часове наред в тези дребни пространства - класните стаи, където на практика са секционните комисии, с всички наблюдаващи, покровители, претенденти, медии и кой ли още не, изобщо не желая и да мисля какви последствия би могло да има върху здравето им”, счита още Петър Славов.

“Това, което се прави е цялостно безумство. За мен основният въпрос е за какво го вършат. Очевидно това не е от някаква доброжелателност. Самите инструкции са написани извънредно двусмислено и единствено могат да доведат до комплициране и неуспех на изборите”, безапелационен беше той.

В края на диалога адв. Петър Славов уточни, че съгласно него решението на Върховния административен съд по жалбата им с Мартин Димитров против ръчното преброяване на разписки ще е реалност до края на седмицата - 5 ноември. “Надявам се Върховен административен съд да почете причините ни, тъй като те са тъкмо в тези направления - че ръчното преброяване на разписки е рисково за здравето на хората и за честността на изборния резултат”, сподели той.

“Няма никаква причина ЦИК да прави сходно изменение на своята процедура от изборите на 11 юли в последния миг. Тогава се видя, че има минимални разлики сред контролните инспекции и регистрираното от машините. Няма никаква разумна причина сходно нещо да се прави и то в последния момент”, приключи той.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР