ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Сериозна пробойна е, ако има външна намеса във взривове в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 28 април 2021 година основният прокурор Иван Гешев, неговата говорителка Сийка Милева и ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев дадоха брифинг по отношение на водено досъдебно произвеждане, касаещо националната сигурност на страната. Става дума за следствие на случаите с гърмежи във вoeнни зaвoди у нас.

„ Може да се направи обосновано съмнение за връзка сред гърмежите на територията на България, опитите за отравяне на трима български жители, и осъществяването на тежки закононарушения на територията на други страни “, разгласи тогава Милева. „ Шест съветски жители са обитавали на територията на Република България към датите на гърмежите “, сподели още тя и разгласи, че случаите, които Прокуратурата проверява са общо четири.

Разследването идва в подтекста на разкритията на Чехия (от 17 парил 2021 година) за открита интервенция на Руcкaтa фeдeрaция и aгeнти нa ГРУ в cлучaитe нa взривeнитe cклaдoвe зa бoeприпacи в Врбeтицe, Чeхия прeз oктoмври 2014 гoдинa. Припомняме също, че зaдaдoхa oфициaлнo нa прeмиeрa в ocтaвкa Бoйкo Бoриcoв въпрoca дaли имa външнa нaмeca във взривoвeтe във вoeнни зaвoди в Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини.

В питането си Димитров и Шаламанов изредиха десетки случаи на гърмежи във военни фабрики у нас и пожелаха от Борисов писмен отговор на въпроса „ уcтaнoвeни ли ca дaнни oт бългaрcкитe cпeциaлни cлужби зa cъпричacтнocт нa cлужби нa други държaви при взривoвeтe във вoeннитe зaвoди нa тeритoриятa нa Бългaрия прeз пocлeднитe 10 гoдини и прeдaдeни ли ca нa държaвнoтo oбвинeниe “.

За да приказваме за последното развиване по тематиката – за инспекцията на Прокуратурата, а още и за това, което е редно да последва, с цел да се предотврати възможна повторна интервенция, от ФАКТИ се свързахме с Мартин Димитров.

В началото на диалога Димитров посочи, че отговор от страна на премиера на формалното запитване не е пристигнал. „ Все още няма отговор. Очевидно никой не желае да отговори на този въпрос, само че след неговото задаване имаше оживление от страна на проверяващите органи. Тоест този въпрос извърши функционалността си “, сподели Димитров.

„ Обезпокоително е, че фактически дейностите на Прокуратурата идват седем години по-късно. Ако има външна интервенция във гърмежи в България и тя толкоз години е останала неразследвана, това е сериозен пропуск – бих споделил пробойна, в националната сигурност. Единственото допустимо оневиняващо събитие е в случай че около следствието в Чехия, са излезли нови разкрития и нови условия, които да са съображение да бъдат направени разкрития в България. За това обаче знаем малко.

Ключовият въпрос за мен е, че органите на правораздаването в България не трябва и не следва да позволяват сходни пробиви в националната сигурност. Ако в предишното е имало такива съществени пробиви и те са останали неразследвани, това би довело до заплаха от нови сходни пробиви. Тоест в случай че някой е видял, че България не може да се отбрани против сходни интервенции, тези интервенции няма да спрат. Затова в този момент е значимо да има следствие, да има обществено обявяване на обстоятелствата, да се вземат ограничения. Ако не бъдат взети ограничения, сходни външни намеси няма да спрат “, сподели още той.

Мартин Димитров уточни и какви ограничения би могла да вземе България. „ Разследване, привличане под отговорност на лицата, които са забъркани. След това ограничение на достъпа на сходни лица до територията на България. Тоест хората, които са били забъркани в сходни дейности и сходни на тях лица не би трябвало да пребиват и изобщо да влизат на територията на България. Това е концепцията на ограниченията за сигурност – да бъдат разпознати тези лица, да бъдат търсени за заблуждение под отговорност и лица, сходни на подведените под отговорност, изобщо да не могат да влизат в България. Ако има служби за сигурност, това би трябвало да бъде задачата “, изясни Димитров.

На въпроса дали чака Прокуратурата да стигне по-далеч в следствието, Димитров отговори: „ Надявам се, тъй като това е извънреден въпрос освен за България, а за целия Европейски съюз. Сигурен съм, че това следствие се следи с необикновен интерес от всички наши партньорски служби - най-малкото от Европейски Съюз, само че също по този начин и от НАТО. Умно е Прокуратурата на Република България и ДАНС да потърсят помощ от страна на европейските служби, да има продан на информация. Вижда се, че такива дейности не са подхванати единствено на територията на България, а и на други европейски страни, което значи, че за разкриването на тази външна интервенция е значимо съдействието най-малкото сред съответните служби в Европейски Съюз. Трябва да се работи по този метод, с цел да е по-висока успеваемостта “.

„ Европейският съюз е общественост и ние би трябвало да си оказваме помощ. Най-нормално е да включим и европейските служби в тези следствия, тъй като ползата ни е общ. Европейски Съюз е демократично пространство, в което би трябвало да има съдействие и на службите, тъй че да не позволяваме сходни външни намеси на наша българска или европейска територия “, добави той.

В края на диалога Мартин Димитров разяснява въпроса дали вижда изостряне на съветската външна политика по отношение на страни от Европейски Съюз, само че също и към съседки на Руската федерация като Украйна. „ Изострянето го има от дълго време. Вижда се, че се усилва. Друг е въпросът, че заради сериозните си стопански проблеми Русия търси отклонение на вниманието от тези стопански проблеми точно с такива външнополитически тематики. Целта е те да отклоняват вниманието на съветските жители от сериозните стопански проблеми на Русия сега и освен сега – в последните години изобщо. Вътрешнополитически Русия постоянно търси тематики, с които да измести публичното внимание да вземем за пример от задържането на Навални или от това, че опозицията е обект на гонене. В Русия постоянно се търси външнополитически фактор, който да измества вниманието от тези тематики. Ние обаче би трябвало да гледаме нашия български интерес. Ако имаме такива пробиви в националната сигурност, би трябвало първо да има следствие, само че по-късно тези пробиви би трябвало да бъдат затворени “.

„ Трябва да е ясно на всички сходни външни фактори, че България и Европейски Съюз няма да позволен в бъдеще сходни външни намеси. Това е сигналът, който би трябвало да се изпрати – че е установено какво се е случило, че са стартирани следствия, че в бъдеще това няма да се позволява и надлежно ще бъде глобено най-остро “, приключи Мартин Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР