ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Д-р Нурфет Алиоски за ФАКТИ: Тази година почти нямам пациент над 55 години - така влияе коронавирусната инфекция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Д-р Нурфет Алиоски е шеф на Отделението по ендоваскуларна неврохирургия в УМБАЛ „ Света Анна “ в София. От ФАКТИ се свързaхме с него, с цел да приказваме за лекуването на инсулти и по-конкретно – какво съставлява механична тромбектомия. Д-р Алиоски обаче надалеч не се занимава единствено с лекуване на инсулти, а още и с лекуване на цялата мозъчносъдова патология – т.е. аневризми, стенози на каротидни съдове, артерио-венозни малформации и така нататък

Д-р Алиоски отстранява тромби - кръвни съсиреци, от мозъците на пациентите си съвсем всеки ден.

„ Най-интересното е, че в тази година съвсем нямам пациент, който е над 55 години. Според мен този спад на възрастта изрично се въздейства от коронавирусната зараза по простата причина, че 2/3 от пациентите постъпват или по време на Covid, или седмица-два след Covid зараза. Това е наше наблюдаване, не е обвързвано с съответно изследване в международен мащаб “, сподели той.

„ Аз самият съм имунизиран от Господа – изкарах вируса, много тежко. Всеки един пациент, постъпвайки в лечебното заведение, бива тестван първо с бърз тест, по-късно с PCR тест. Всеки път интервенцията продължава друго време. Нашето поделение е покрай Спешното поделение. Пристигайки кола за спешна помощ с пациент, без значение от възрастта му, той първо бива прегледан от невролог. Неврологът преценя дали той е в златния час – т.е. под 4 часа и половина, единствено тогава е разрешена така наречен интравенозна тромболиза. Интравенозната тромболиза съставлява медикамент, който се вкарва във вената и разяжда този тромб, по-късно води до възобновяване на кръвотока “, описа доктор Алиоски.

„ Ако един пациент е контраиндициран – т.е. не е демонстративен на интравенозна тромболиза, този пациент бива съветван с мен. Тогава към този момент се подхожда към лекуване с механична тромбектомия. Това съставлява инвазивна процедура, при която през крайници или през ръката се влиза с катетър, с тръбичка, която отива до този тромб и той или се аспирира, или се отстранява с така наречен тромб екстрактор. Този тромб екстрактор влиза в тромба все едно тирбушон в коркова запушалка, по-късно го изкарва на открито. Така още веднъж се реализира възобновяване на кръвотока в мозъка “, продължи той.

„ За всяка една минута умират към 2 милиона нервни кафези. Логото на Европейската асоциация за лекуване на инсулти (ESO) е “Time Is Brain” – „ Времето е мозък “. Всички бързаме и се стараем да работим оптимално бързо, защото всяко едно закъснение води до гибел на нервни кафези, които повече няма по какъв начин да се възстановят. Това лекуване - механичната тромбектомия, все още е разрешено от Европейската асоциация за лекуване на инсулти до шестия час. Слава богу, имаме закупен софтуерен артикул, който демонстрира на скенер авансово дали имаме опция да действаме и след шестия час. Когато имаме младежи, вършим механична тромбектомия, в това число след шестия час “, изясни доктор Алиоски.

Относно това за какво механичната тромбектомия се прави до шестия час след приемане на инсулта, той сподели: „ Многобройни изследвания в Европа и в света демонстрират, че до шестия час % на интрацеребралните хематоми е по-нисък. Тук е салдото сред това да не правиш нищо и да правиш нещо, само че да предизвикаш този интрацеребрален хематом, който вероятно ще провокира гибел. Открито е, че до шестия час е разрешено да се прави механична тромбектомия “.

По мотив сложността на осъществяването на механична тромбектомия, доктор Нурфет Алиоски сподели: „ Това изрично са комплицирани процедури. В една огромна част от процедурата, тя се прави безусловно на сляпо. Когато се направи контрастното проучване – т.е. къде е запушването, до запушването се вижда, оттова нататък нямате видимост. Процедурата би трябвало да се прави единствено и извънредно от опитни хора, в противоположен случай би могло да убиете индивида на място “.

На въпроса кои са най-честите аргументи на тромби в мозъка, съгласно това, което следи сега, той отговори: „ В момента следя главно затруднения след Covid-19. Точно поради това моята гореща рекомендация е използването на разреждащи кръвта медикаменти най-малко два месеца след изкарването на ковид. Имам поради антиагреганти, антикоагуланти. Препоръчвам и на по-възрастните хора, които са се ваксинирали, антиагрегантна терапия в границите на месец от имунизиране. Може несмущаемо да се взима един аспирин дневно, най-малкото “.

„ Два са механизмите по хипотеза за образуване на тромби. Единият е, когато човек е възрастен и направи атеросклеротични плаки. Тази атеросклеротична плака на фона на по-високо кръвно налягане се разцепва и основава условия за формиране на тромби, които потеглят нагоре по вътрешната сънна артерия и запушват кръвоносния съд. Това е единият вид.

Другият вид е, когато човек има някакъв вид сърдечно увреждане. Най-често предсърдно мъждене, при което се основават условия да се образуват тромби и те да се движат към главата. Това са двата съществени механизма за образуване на тромби в главата. Разбира се, има още няколко подгрупи, които са при генетични болести, когато човек има свръхафинитет към формиране на тромби. Това нормално са генетични болести и най-често са при младежи “, изясни доктор Нурфет Алиоски.

Д-р Алиоски приказва още и за методите за попречване на този сериозен здравословен проблем. „ Когато човек е на 30-40 години, той би трябвало да влага в здравето си за времето, когато към този момент е на 70 години. Какво обаче се случва в България – нормално индивидът на 40-50-60 години е бил по заведения, в заведения за хранене, в никакъв случай не се е замислял за това да спре да пуши, да спре с тлъстите храни и идва на 65-70 години, когато към този момент всичките тези неща са повлияли, идва с извънредно напреднала форма на атеросклеротични промени по съдовете. Въпросът на околните на пациента и на самия него тогава е: „ Кажете, докторе, какво мога да направя в момента… “. Няма чудодейно лекарство, което незабавно да отстрани всички тези атеросклеротични плаки. Да, има медикаменти, които понижат равнищата на холестерол, само че те не са чудодейни “.

„ За да чака човек изгоди в нещо в миналото напред във времето, той би трябвало да мисли и на млади години какво ще го чака. Ние няма да сме постоянно млади “, приключи доктор Нурфет Алиоски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР