ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ЕС трябва да изплати по 1000 евро на гражданите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Когато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа забележителния пакет за възобновяване на Европейски Съюз в отговор на коронавирусната рецесия, това бе посочено като исторически миг. Планът беше упорит: 750 милиарда евро, финансирани от взаимно публикуван дълг, трябваше да дадат на страните от Европейски Съюз спомагателна огнева мощност, с цел да подхранват икономическото им възобновяване и да им оказват помощ в най-голямата рецесия от Втората международна война насам, написа евродепутатът Педро Маркес в материал за европейската редакция на Politico, представен от организация " Фокус ".

Пакетът - който възлиза на към 9 % от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз - е съпоставим по мярка с първичния пакет за възобновяване, формиран от държавното управление на Съединените щати, което активизира сума, еквивалентна на 10 % от неговия Брутният вътрешен продукт. Благоприятните съпоставения обаче свършват дотук. Докато Европейски Съюз към момента се чуди по какъв начин да отключи контрактуваните пари, тъй че те най-сетне да могат да бъдат изплатени, Вашингтон към този момент е дръпнал доста напред. Най-новият пакет за стимулиране на президента на Съединени американски щати Джо Байдън – Планът Байдън - е третият законопроект за стимулиране на държавното управление и той усилва федералната поддръжка за стопанската система до повече от три пъти европейския отговор. Разбира се, несъответствието в проектите за възобновяване може частично да се изясни с разликите сред двата модела на ръководство - Съединени американски щати е федерална страна, до момента в който Европейски Съюз е съюз на самостоятелни страни.

И въпреки всичко, има и явна разлика в упоритостта на реакциите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, даже и откакто вземете поради националните ограничения, въведени от европейските страни върху парите в Европейски Съюз. Отговорът на Съединени американски щати освен е доста по-голям. Може би по-важното е, че доближи до действителната стопанска система доста по-бързо. Това е по този начин, тъй като огромни елементи от неговия тласък са под формата на директни заплащания на семействата, до момента в който други ограничения имат директно влияние върху приходите на жителите и вследствие на това при търсенето. Стимулационният чек от 1400 $, който всеки възрастен би трябвало да получи според проекта на Байдън, ще бъде третият подобен чек, който те ще могат да осребрят от началото на пандемията. Междувременно на европейско равнище директните прехвърляния на жителите освен наподобяват табу, разпоредбите са основани по метод, който предотвратява потреблението на множеството пари за възобновяване на Европейски Съюз на място в този момент, когато това е може би най-необходимо. В резултат на това Организацията за икономическо сътрудничество и раз пресмята, че ограниченията за възобновяване, подхванати от Съединени американски щати, ще имат позитивно влияние от 3,8% от Брутният вътрешен продукт за идващите 12 месеца, считано от април. За разлика от това въздействието на фонда за възобновяване на Европейски Съюз се прави оценка сред 0,5% и 1% от Брутният вътрешен продукт.

Още по-лошото е, че прогнозите демонстрират, че равнището на европейска поддръжка за стопанската система може да се окаже незадоволително. Дори в случай че Европейската централна банка беше бърза и смела в своя отговор на рецесията (и даже да има повече, което може да направи през идващите месеци), паричната политика има своите граници. А що се отнася до фискалната политика, Европейски Съюз има проблеми и тук. Европейски Съюз би трябвало да разположи повече запаси на място тъкмо в този момент, а освен в дълготраен проект. Тъй като разпространяването на имунизациите набира пара и ние се освобождаваме от блокирането, би трябвало да подсигуряваме, че фирмите резервират работните си места и не престават да имат клиенти, изключително след преустановяване на подкрепяните от държавното управление схеми за редуциране. Това значи, че се нуждаем от мощен пакет от тласъци, който неотложно да оживи стопанската система. Европейски Съюз би трябвало да изпрати мощен сигнал до националните държавни управления, че те би трябвало да продължат да поддържат своите стопански системи и да подсигуряват, че парите на Европейски Съюз ще доближат задачата си за няколко месеца, а не години.

Но има още по-добър метод да се подсигурява, че средствата за възобновяване обезпечават нужния тласък: Ако се употребяват месеците, нужни за одобрение на националните проекти за възобновяване, с цел да се откри метод да се изплатят 1000 евро на всеки незает, възрастен човек и родител. Директните заплащания няма да бъдат сребърен патрон, само че те биха дали на стопанската система по този начин нужната помощ - само че, в случай че Европейски Съюз успее да преодолее табуто си. И за какво не? Блокът влезе в историята предходната година със договорката си за възобновяване. Със сигурност може да го направи още веднъж по този по-малък, само че също толкоз значим метод. Педро Маркес е член на Европейския парламент на Социалистите и вицепрезидент за Новата зелена договорка и връзките на групата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР