ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Цените излетяха в космоса: какво става в Турция?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е скована от турбо инфлация. И до момента в който доста от турците са на ръба на отчаянието, в бюджета за тази година са планувани 82 млн. евро за два нови двореца на Ердоган.

Новината за окаяното състояние, в което се намира турската стопанска система, въобще не е нова. Вече повече от две години турската лира се намира в положение на свободно рухване. В края на 2020 президентът Ердоган с гръм и тропот дръпна неочакваната спирачка и оповести „ нова епоха в турската стопанска система “. Последваха сензационни уволнения: първо си отиде шефът на емисионната банка, а след това и финансовият министър, който също така се пада шурей на президента. Само дето досега оповестеното ново начало никакво го няма, даже в противен случай: разтърсванията дори се усилиха. И то таман там, където хората най-вече ги боли: при цените на питателните артикули, които през последните месеци излетяха в космоса. Статистическата работа оповестява, че цените на питателните артикули в Турция са се нараснали трагично, а инфлацията е скочила до 20,6%.

Кой е отговорен?

Това значи, че валутната рецесия към този момент не е някаква нереална заплаха - тя стигна до кухнята на всяко турско семейство. Плодове, зеленчуци, олио, яйца - през последните седмици всичко нарастна с към една четвърт, а при плодовете и зеленчуците даже с една трета.

Президентът Ердоган незабавно съобщи, че отговорни били търговците на дребно и оповести „ строги санкции “. „ Няма да поносим издевателства над жителите. (…) Вършете си съзнателно работата и не измъчвайте хората “, скара се Ердоган на търговците и разгласи, че през идните месеци ще бъде въведена по-строга регулация на търговията с хранителни артикули.

Всъщност в Турция съществуват идеални климатични условия за доста продуктивно селско стопанство. И все пак страната е принудена да внася плодове и зеленчуци. Критично настроените наблюдаващи настояват, че инфлацията в областта на питателните артикули е провокирана основно от дейностите на държавното управление: просто тъй като ръководещата Партия на справедливостта и развиването години наред прекомерно едностранчиво предизвиква само строителния отрасъл. Икономистът Бариш Сойдан изяснява, че през последните години доста селскостопански площи са били превърнати в терени за жилищно строителство - просто тъй като селското стопанство носи по-малко облаги.

Все отново най-малко Парламентарната комисия за питателните артикули прави някакви опити да помогне на селското стопанство - посредством данъчни облекчения, ограничавания за износа и гаранции за изкупуване. Но тези ограничения не са задоволителни, счита ръководителят на Селскостопанската камара Беки Ремзи Суйджмез, който напомня, че в съвсем всички индустриални страни по време на пандемията за селското стопанство са били обезпечени спомагателни финансови помощи. По неговите думи, в Турция тези ограничения не били задоволителни, нямало нито облекчени кредитни условия, нито пък поддръжка за намаляване на индустриалните разноски.

Бариш Сойдан изяснява на собствен ред, че сегашните инструкции на Ердоган няма да оказват помощ за намаляване на цените. За да се понижи пазарният напън върху селскостопанските производители, би трябвало да се снижат цените на дизела и на торовете, счита той. И прибавя, че в дъното на инфлацията, засегнала питателните артикули, са нерешените дълбоки структурни проблеми.

Дългове, беднотия, банкрути

Според резултатите от едно синдикално проучване, седем от всеки 10 турци са задлъжнели, а всяко второ дете е застрашено от беднотия. Сред трудещите се бедността е два пъти по-висока, в сравнение с в Европа, като 40% от тях живеят под границата на бедността. С 43% е повишен и броят на банкрутите през 2020 година. В същото време в държавния бюджет за 2021 година са планувани 82 милиона евро за два нови двореца на Ердоган.

Турският президент обаче даже не помисля за някаква самокритичност. Според него отговорни са търговците на дребно, сушата и пандемията. До наскоро той добавяше към този лист също по този начин „ силите на мрака “ и някакви задгранични „ терористи “ в хранителния отрасъл, които преднамерено вършели спекулации, с цел да надуват цените на питателните артикули.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР