ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо ще бъде застъпник на изборите – Константин Ангелов, който хвърли банкноти по Гешев, пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Константин Ангелов е деятел на " Да, България " и представител на младежката организация „ МлаДа България “. Ангелов обаче е по-познат с протестната си акция против основния прокурор Иван Гешев и с това, че хвърли по него подправени банкноти от 500 евро с лика на премиера Борисов.

От ФАКТИ се свързахме с Константин Ангелов, само че не с цел да приказваме за тази акция, а за идните парламентарни избори, в които Ангелов ще се включи като покровител. Защо е взел това решение и за какво следенето на изборите е значимо, четете в диалога ни:

- Г-н Ангелов, от кое място идва решението да станете покровител на идващите парламентарни избори?

- Аз в действителност съм деятел на „ Да, България “ от няколко години. На предходни избори също съм бил покровител. Това не е някакво непринудено решение, нашите напъните са дългогодишни. Някои хора в партията, в това число преди тя да съществува, от години се застъпват за честността на вота, за това народните представители фактически да са народни представители, а не някакви калинки или фигуранти, спуснати от задкулисието.

- Тоест за Вас това не е непринудено решение, а изцяло логически избор?

- В моя случай е по този начин и считам, че не е доста по-различно за огромна част от нашите покровители. Платформата „ Ти броиш “ е отворена освен за членове и симпатизанти на нашата групировка, на „ Демократична България “, а за всички жители, които се интересуват от тези въпроси и ги намират за значими. Моето персонално мнение е, че това би трябвало да бъде всеки един български жител.

- Обявено беше, че през платформата се търсят 12 хиляди души, които да проследят изборите, знаете ли какъв брой души са се записали до момента?

- Да, към този момент половината от този брой и ползата е доста огромен. Ние започнахме да набираме покровители през лятото, още по-активно откогато обявихме платформата, откогато я представихме. Това се случи в края на октомври. Интересът е значителен и, съгласно мен, това е също много разумно. Знаете, през лятото имаше огромни митинги. Ние не бяхме единствените, които се застъпихме за честността на изборния развой в България и изобщо на изборния развой. В този смисъл, за мен не е изненадващо, че в нашата платформа се включват представители и симпатизанти и на други политически планове и, както е съвременно да се споделя, жители.

За мен е забавно както тъкмо се има поради под жители, тъй като партиите също се състоят от жители. Гражданите имат право да бъдат членове на политически партии, в случай че считат, че имат съидейници и желаят дружно да пазят някакви хрумвания и свои убеждения.

- Защо да се натъртва на гражданското - опорочаване на политическото ли или пък опит за някаква замяна?

- Може би oпорочаване не на политическото, а по-конкретно на думата партия. Тя в българския език е станала мръсна дума и освен в него, освен в България е по този начин. Специално в нашия случай мисля, че това е, тъй като хората десетилетия наред са слушали за Партията, под което се е разбирало Българска комунистическа партия. Последните 30 години, когато някой приказва за партия, асоциираме думата или с Българска комунистическа партия, или с нейни производни – т.е. с обединения, в които вземат участие някогашни членове на Българска комунистическа партия и в още по-бруталните случаи, а те не са малко, сътрудници на Държавна сигурност. В устава на „ Да, България “ и в разпоредбите на „ Демократична България “ е записано, че това е неприемливо на наши членове – някаква принадлежност към тайните служби на комунистическия режим.

- Някаква форма на лустрация, надали не?

- Точно по този начин, ние в действителност сме потвърдили, че това е вероятен и изцяло работещ модел. Това обаче не е единственото нещо, за което сме иноватори. Ако позволите да върна диалога към платформата, за която говорихме – тя е единствена по рода си в България. Това не е инцидентно, тъй като „ Демократична България “ е единствената извънпарламентарна групировка, която има човешкия запас, човешкия потенциал да сътвори такова нещо. Зад основаването на тази платформа стои трудът на екип от програмисти, които са вложили десетки часове за основаването, създаването и тестването ѝ. Защо споделям извънпарламентарна групировка – тъй като парламентарните обединения явно имат финансовия запас за изработването на такова нещо, само че нямат интереса.

- Говорейки още веднъж за платформата, Вие казахте, че през нея могат хора отвън „ Демократична България “ да се запишат като покровители, само че има ли опция за записване като наблюдаващ?

- Разликата сред наблюдаващи и покровители значително е официална. Тоест дали някой ще бъде представител на коалиция и на партия или ще бъде наблюдаващ като да вземем за пример представител на някаква неправителствена организация – това е негов персонален избор. Това, което е значително за нас е, че ние заставаме с логистичен екип, т.е. с екип от адвокати, които ще оказват поддръжка на наблюдаващите, на покровителите през изборния ден и изборната нощ със препоръки, с инструктаж преди самото осъществяване на изборите кое и по какъв начин е редно да се случва, има ли в избрани случаи нарушаване, няма ли нарушаване, какви са стъпките, които наблюдаващият може да предприеме. В този смисъл всеки е добре пристигнал, не е наложително той да бъде партиен член или да съставлява нашата коалиция, само че никой различен няма ресурса да покрие всички секции. Не се ли съберат 12 хиляди покровители, тогава няма опция за това редом броене, което желаеме да се извърши.

- Какво ще съставлява това редом броене?

- И на предходни избори е имало покровители, които съставляват разнообразни партии и разнообразни НПО-та, само че никоя от тези организации, нито някоя от тези партии не е имала запас да покрие всяка една секция. Тоест, когато някой е покровител или представител в една секция, той може да следи само за нарушаванията, които се случват там сега. Част от нарушаванията обаче се случват по-късно. Както знаем, огромен проблем е и следения избор, и пазаруването на гласове. Това са неща, които се случват даже преди изборния ден.

По този смисъл наблюдаването на някоя изборна секция, копирането на протокола и отчитането му не е задоволително за оправянето с всички нарушаване. Ако обаче се покрият всички секции по едно и също време, това дава опция да се преброят редом всички гласове, регистрирани в протоколите и надлежно да се сверят получените от тях данни с публично оповестени по-късно.

Представете си да вземем за пример, че при нашето редом броене се получи избран брой гласове за всяка обособена партия или коалиция, а при публикуването на формалните данни излезе някаква основна разлика. Това би означавало, че са се случили нарушавания след изборния ден и са се случили някакви корекции на протоколите.

- Каква е Вашата предварителна настройка като покровител, смятате ли, че ще има обстановки, с които е би трябвало да се справяте в изборния ден?

- Всяка изборна секция е друга. Има такива, в които всичко минава извънредно безпроблемно, има и такива, които са напълно следени. Има секции, в които е доста мъчно да се открие каквото и да е било нарушаване, тъй като огромна част от членовете на изборната комисия за способени хора, които не го вършат за първи път. Има обаче и такива секции, в които имаме съществени подозрения за нарушаване. Това го следим всякога, когато има избори в България. Има цели обитаеми места, в които стават извънредно неприятни и даже незаконни неща. Малко е като лотария, зависи от секцията.

- Вие знаете ли в коя секция ще бъдете?

- Не, не мога да кажа. Амбицията обаче е да покрием всяка една секция.

- Ще Ви върна към събитията от преди няколко месеца, когато имахте една акция по време на чуването на основния прокурор Иван Гешев...

- Хубав спомен...

- Това Ваше деяние е било провокирано от нещо. Срещу това нещо ли е ориентиран активизмът Ви?

- Да, при всички положения. Наглостта на ръководещите и на основния прокурор като част от правосъдната власт. Той също е част от този циничен модел, против който ние се борим и който имаме упоритостта да изкореним във допустимо най-кратки периоди.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР