ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

София, колко още ще търпиш да те тровят?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази заран София още веднъж оглавява класацията за град с най-мръсен въздух в света. Само кметицата Фандъкова регистрира " сензитивно усъвършенстване " през последните години. Да забележим какво сочат данните. Коментар на Петър Чолаков.

Във вторник госпожа Фандъкова създаде сензация с разкритието, че София " сега няма сериозен проблем " със замърсяването на въздуха. Признавам, че тази богатства предколедна новина леко ме усъмни. „ Червената лампичка” в главата ми светна и взех решение да направя бърза инспекция.

Оказа се, че в сряда, 2 декември, към 9,30 часа, София бе преди всичко по замърсеност на въздуха измежду 95 града в света – съгласно IQAir. На челните места бяха още градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан), Дака (Бангладеш), Улан Батор (Монголия), Ханой (Виетнам) и други Данните се обновяват непрестанно, като позициите в класацията се трансформират в действително време и всеки самичък може да направи информация. Вчера, да вземем за пример – на 1 декември към 14,30 часа столицата ни се бе изкачила до „ почетното” 5 място. Доказано е, че замърсяването на въздуха е фактор, който покачва риска, да вземем за пример, от летален излаз от COVID-19.

Данните от измерванията се менят, само че все си остават неприятни

Очевидно, казусът е и методологически, в това число по кое време (и къде) се вършат въпросните измервания. Ако се цитират, примерно данните в 3 часа сутринта (когато автомобилният трафик е слаб, а камини и печки съвсем не се палят, числата ще са едни, а в случай че е в разгара на работния ден – напълно други. Известно е също, че когато падне сняг се утаяват частици, а се подвига и по-малко прахуляк, така че нормално се мерят по-ниски стойности. Фактът обаче остава – данните за непорочност на въздуха в София си остават неприятни, а кметицата безусловно назовава черното бяло.

И тук би трябвало да попитаме какви са аргументите за това деформиране на действителността, в случай че решим да го назовем по този начин дипломатично?

Може би става дума за непросветеност. Ала табличката е пределно ясна – в случай че цветният знак до града е зелен, качеството на въздуха в действителност е положително, само че в случай че е примерно червен (както беше в София към 16.00 часа на 1.12.) това значи, че е вреден и би трябвало да се носи маска и навън (а вие си мислехте, че това е единствено поради COVID-19). Добре е също да снабдите дома си с пречиствател на въздуха (air purifier) – само че какъв брой хора могат да си го разрешат в най-бедната страна в Европейски Съюз?

Не сме ли обаче прекомерно несправедливи, даже заядливи по отношение на госпожа Фандъкова? Все отново кметицата в същото изявление признава, че в София се следят „ големи пикове” в замърсяването? Как обаче това кореспондира с претенцията на госпожа Фандъкова (пак в същото интервю), че чистотата на въздуха била „ нейната най-голяма грижа” и, забележете, през последните години имало „ сензитивно усъвършенстване “?

Основания за оптимизъм просто няма. Зловредният софийски въздух е забележимият резултат от ръководството на ГЕРБ.

Общината е тази, която управлява целия живот в столицата, намесва се във всичките му проявления. Как тогава да приемем за чиста монета другите данни, съобщавани от госпожа Фандъкова?

Чувствително усъвършенстване?

Тя, да вземем за пример, се похвали, че общината е сложила филтри на комините на 500 къщи, с цел да се бори със замърсяването. Сигурни ли сме обаче, че това е тъкмо по този начин? И още нещо: дали и какъв брой са ефикасни въпросните филтри? А какво става, в случай че да вземем за пример решим да се разровим из детайлите на публичните поръчки? Дали няма отново да се хванем за главите, както след некачествените и забатачени поправки на столицата, които увенчаха финала на предходния мандат на кметицата – въпреки това зрелищно крушение да не попречи на ГЕРБ да продължат да ни водят към светлото бъдеще.

Колко ли още мандата на ГЕРБ, отпред на София, са нужни, с цел да се усъвършенства осезаемо качеството на въздуха? Колко години към този момент се разисква тази тематика, а мръсният въздух продължава да трови и да убива.

Как столичани въобще да имат доверие на това управление? Сега, да вземем за пример, общината се готви да взима заем от 120 млн. лева за градеж и реорганизация на булеварди, който заем евентуално ще се изплаща за 20 години. Ще сгрешим ли, в случай че допуснем, че някакви хора по неотложност (пак) би трябвало да взимат комисионни, че би трябвало да се подреждат партизани на трапезата?

София, не ти ли пристигна до гуша? Колко още ще търпиш?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР