ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Ако пуснем Македония в ЕС, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Поздравявам държавното управление за твърдостта му - в случай че пуснем Македония в Европейски Съюз и създадем компромис, вдругиден няма да можем да назовем историята си българска “. Това сподели проф. Николай Овчаров, написа " Фокус ".

„ Първо желая да поздравя държавното управление за своята неотстъпчивост, която всички се надявахме то да прояви през вчерашния ден “, разяснява още професорът. Археологът уточни, че до момента сме гледали единствено македонската страна по какъв начин ще бъде занимателен процесът. „ Не приказваме за този миг какво би се случило с България и с българите, в случай че ние пропуснем и достигнем до някакъв недопустим компромис или изобщо ги признаем въз основата на това, което те желаят и доколкото излиза наяве, не са склонни да отстъпват.

За езика и за българската история. Какво бихме изгубили ние българите от тази работа. Да приемем, че на следващия ден сме приели техните позиции и ги пускаме в Европейски Съюз, следователно от вдругиден ние българите няма да може да назовем своята история българска история “, разяснява още проф. Овчаров.

Проф. Овчаров даде и няколко образеца. „ Приемайки техните позиции, ние би трябвало да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го споделят, че той е приел българската титулатура, само че е бил македонец по душа и в действителност това е бил един метод да излъже света, че неговата страна е българска, а в действителност тя си е македонска. Знам, че звучи налудничаво, само че това е написано в техните учебници и научна литература. С това автоматизирано признаваме, че страната от края на 10 и началото на 11 век българската страна е македонска страна “, разяснява още археологът.

По думите му естествено след Самуил автоматизирано и неговите потомци Иван Владислав и Гаврил Радомир. „ Независимо, че Иван Владислав назовава себе си „ българин родом “. Ние би трябвало това да го зачеркнем и да кажем: „ Не, това не е правилно. Битолският надпис е една цялостна нелепост “, разяснява проф. Овчаров.

Той съобщи, че малко на брой знаят, че един от най-големите български царе от 13 век Константин Асен Тих е роден в Скопие. „ Той не е български цар, той е македонец, щом е роден в Скопие. Това значи, че той и неговата династия също е македонска “, съобщи проф. Николай Овчаров.

„ Продължаваме нататък във времето. Отиваме към новата история. Приемайки техните позиции, ние българите би трябвало да признаем, че възрожденци като Кирил Пейчинович, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, братя Миладинови - това са македонци. Независимо, че те са писали, че са българи, че те са писали на препостейши български език, че братя Миладинови са събирали български песни. Ние след компромиса ще би трябвало да приемем, че това не е по този начин.

Продължаваме нататък и стигаме до най-новата история за Гоце Делчев, само че освен за него. Той по този начин или другояче тази комисия не стигна по-нататък. Ще приказваме за Никола Вапцаров, ще приказваме за Ванчо Михайлов. Трябва да признаем, че откакто той е началник на Македонската организация, че е македонец “, сподели още проф. Овчаров.

Според него, ще би трябвало да признаем, че и ние приказваме македонски език. „ Всъщност Македония дава езика на България. Няма Плиска, няма Преслав. Имаме македонски език, който се основава и който действително видяно е единственият език. Според трудове, които се появяват в последните дни, звучи по този начин, че ние българите сме приели езика от Македония. Следователно той би трябвало да бъде именуван македонски. Това ще ни бъде наложено и тези неща Македония като страна членка от Европейски Съюз ще приказва от трибуната в Брюксел. Ние българите ще се чудим какво да вършим “, сподели още проф. Николай Овчаров.

По думите му най-после българите ще би трябвало да се оправдаваме дали езикът е български или македонски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР