ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бъдещето на Западната цивилизация е в ръцете на американските избиратели

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Станимир СТОЯНОВ, създател на Международна Академия за високи Постижения " Сър Исак Нютон "

В навечерието на Избори 2020 в Съединени американски щати Джордж Фридман издаде книга, в която проучва бъдещето на американската империя, отбелязвайки че в нейната основа не са нито въоръжените сили, нито стопанската система.

Той декларира: " Още по-важни от оръжията и парите са технологиите, които са предвестител за бъдещето и културата, която въплъщава съвременността. Всички трайни империи превземат мозъци и души, пораждат у другите желанието да им подражават... Сърцевината на всичко е културата на технологиите. Това е присъщо освен за Америка, само че в Америка е типично. Дори да отхвърляме, че има велики художествени произведения, проникновени мислители или гениални тактики, тази страна е способна на невероятни достижения в софтуерния си порив ".

На 3 ноември резултатът от изборите ще претегли в каква част от американското общество е жива културата на достижения, която прави Америка велика, и в каква част доминантна е културата на оцеляване.

Доналд Тръмп въплъщава първата, Джо Байдън - втората.

Анализаторите в Съединени американски щати и по света не виждат, че както във Англия при гласуването за Брекзит, по този начин и в Съединените щати за президентските избори решаващо въздействие имат не политическите такъми и идеологии в класическите координати на ляво-дясно, либерално-консервативно, а културните настройки на жителите. От една страна, към деятелност и блян към разцвет, и от друга с готовност за резистентност и сигурност. В този ред на разсъждения диспозицията в главите на съответните групи гласоподаватели е персонална независимост против делигирана взаимозависимост, храброст против боязън, достижения против оцеляване. Реакциите на двамата претенденти за президент на Съединени американски щати във връзка с пандемията от COVID-19, доста ясно отразява настройките на техните симпатизанти. Хората на Тръмп отхвърлят носенето на защитна маска като знак на оцеляването, назад - хората на Байдън я носят като знак на принадлежност.

Истината, без да встъпвам в територията на тайните теории, е че, нищо от Втората международна война насам не е нанасяло по-тежък удар върху културата на достижения от световната политическа корист с пандемията от COVID-19. Поразително е, че в Съединените щати има хора подготвени да съсипят империята, израснала по думите на Джордж Фридман върху духа на нововъведенията и развиването на най-авангардните технологии, оформили образа на актуалния свят.

Точно обаче взривообразното развиване на новите технологии направи света до толкоз " транспарантен ", че не останаха " тъмни " пространства за международни заприказва и конспирации.

Време е умерено да се признае фактът, че съществуват геополитически и геоикономически КОМБИНАЦИИ, засягащи целия свят. Няма интрига в това, че в навечерието на изборите Папата, симпатизиращ на Джо Байдън, зове за правата на хомосексуалните двойки, а симпатизиращата на Тръмп католическа Полша не разрешава абортите.

Всичко това демонстрира и до каква степен пътят напред на цялата западна цивилизация зависи от резултатите на президентските избори в Съединени американски щати.
В Европейски Съюз и изключително за страни с обичайно преобладаваща просвета на оцеляване като България, при победа на Байдън ще се засилят отрицателните трендове, свързани с налагане на питомен държавен капитализъм и общество с обезпечен базов приход (разбирай устойчива бедност), бетониращ бюрокрацията и ограничителен правата и свободите на жителите. Изборът на Тръмп, с изключение на ликвидирането на COVID-19, както той самичък даде обещание, считано от 4 ноември нататък, подсигурява реабилитация на достоверния (този, който създава въз основата на свободна конкуренция и е неподвластен и самостоятелен от свръхконтрола на брюкселските администратори) капитализъм.

По странна подигравка на ориста тъкмо тези изборни резултати, ще се окажат толкоз съдбовни за европейците, колкото и за американците. Неслучайно Владимир Путин също дни преди 3 ноември показа своята геополитическа композиция с визия за бъдещето на света, включвайки в нея Германия и Китай.

Лично аз се надявам, че американците не са се уморили да преследват щастието, неразделна част от което са действителните персонални и национални достижения.

Станимир Стоянов е един от най-оригиналните европейски мислители, визионер от световен мащаб. Той безупречно предсказа резултатите от гласуването за Брекзит във Англия, тълкувайки ги като конфликт сред културата на достижения, преобладаваща в англосаксонския свят, против културата на оцеляване, доминантна в бюрократичния брюкселски хайлайф. Сега, от същите позиции проучва президентските избори в Съединени американски щати.

Източник: " Епицентър "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР