ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Юрий Борисов пред ФАКТИ: Не одобряваме опитите България да бъде въвлечена във враждебни действия спрямо Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След шестото общо заседание на Националното придвижване „ Русофили” стана ясно, че неговият ръководител Николай Малинов има намерение да взе участие интензивно в политиката посредством партията „ Възраждане на отечеството”. В свое присъединяване от тази заран в утринния блок на bTV Николай Малинов удостовери това.

По този мотив от ФАКТИ се свързахме със секретаря на придвижването Юрий Борисов. На 9-ти септември предходната година Борисов беше задържан дружно с Николай Малинов поради подозрения в шпионаж. След това Юрий Борисов осъди Министерство на вътрешните работи. Разговора ни по отношение на партията „ Възраждане на отечеството” четете в идващите редове:

- Какво е Вашето отношение към партията „ Възраждане на отечеството” – смятате ли да се включите?

- Това не е нова партия. Тя е на единадесет години и ние ще се опитаме да я напълним със наличие, което назоваваме „ русофилско”. След последния ѝ конгрес и аз съм част от управлението на партията. Член съм на Изпълнителното бюро. Ангажиран съм с тази партия и считам да вземам участие в нейната работа.

- Какво смятате да включите в програмата си, когато се явите на избори?

- Това, което ние считаме за своя съществена задача е да се борим за друго геополитическо държание на България, за друга външна политика. Ние не утвърждаваме опитите България да бъде въвлечена във враждебни дейности по отношение на Русия. Ние не утвърждаваме връзките сред Запада и Изтока да бъдат обсъждани като враждебни. Смятаме, че бъдещето би трябвало да се строи на правилата на мира, съдействието и хармонията. Това е главното за нас. Което не значи, че няма да имаме позиции по всички други въпроси, които една партия би трябвало да преглежда.

Още нещо, което ми прави усещане в интерпретациите – това не е партия на русофилите, защото една огромна част от русофилите в България си имат свои партийни пристрастия. Едни от тях са в „ Атака”, други са в Българска социалистическа партия, в ГЕРБ, даже в Съюз на демократичните сили има русофили. Ние сме част от русофилите и считаме, че има избрани дефицити в политическия живот, по тази причина построяваме партия с такова наличие, която да откроява нашите полезности и да се бори за тяхната реализация.

- Очаквате ли Вашата партия да има успеваемост – Вие казвате, че част от русофилите към този момент са политически показани?

- Искам да подчертая, че русофилството не е партийнообразуващ фактор. Той е културнообразуващ, цивилизационен. Ние чакаме тези русофили, които не са партийно ангажирани, да ни поддържат. И освен русофили, а всички, които желаят други взаимоотношения сред Изтока и Запада, друго отношение на България към Русия, други взаимоотношения сред Европа и Русия.

Дали ще успеем? Ние ще имаме проблем с микрофона, т.е. с достигането до хората. Не чакаме отзивчиво отношение от главните медии. Ние ще имаме съществени проблеми с достъпа до медии и битка с всевъзможни тълкования. Като почнем от това, че сме платени сътрудници на Путин – аз самият бях задържан, дружно с Николай Малинов и още няколко наши приятели. Една от основните ни борби ще бъде с тези подправени тълкования, които ще се пробват да бъдат налагани в обществото.

- Има ли възможност ползите, които ще защитавате да не кореспондират с българските ползи?

- Категорично няма. Нашето русофилство освен не е в несъгласие с българските ползи, а в противен случай – то работи за българските ползи. Да бъдеш русофил, не значи, че при несъгласие сред България и Русия стоиш на страната на Русия. Но ние не утвърждаваме тези несъгласия, които съществуват сега, тази неприязън сред България и Русия, която не е българска. България през днешния ден със своята външна политика не пази българския интерес. Ние считаме, че външната политика на България сега е нездравословна за България.

- Защо, съгласно Вас, има това отношение на България към Русия, за което говорите?

- Защото страната ни е приела да служи на така наречен евроатлантически полезности, които не са наши, които са надалеч от нашите ползи. Както доста постоянно се случва, България се е пласирала като васал на едни сили, чийто интерес по никакъв метод не е български интерес.

- Ако България има по-тесни връзки с Русия, това по какъв метод ще ѝ помогне?

- По доста способи. Първо, ние сме свързани културно и цивилизационно. След това, ние дълги години – десетилетия, сме били свързани стопански. Дали тези стопански връзки могат да бъдат възобновени, това е въпрос на дълъг експертен диалог. Но ние при всички случаи губим, когато връзките ни с Русия изтъняват или се късат. Това, съгласно мен, е явно, само че може би за поколението, към което числя се. За по-младото потомство може би не е явно и ще би трябвало да се изяснява.

- В придвижването „ Русофили” нямате ли доста млади членове?

- Не инцидентно Николай Малинов използва израза „ културно русофилство”, тъй като русофилството е една цивилизационна и културно-историческа позиция. Тя не е политическа позиция. Това не е отношение към Путин, към публичния строй в Русия. Това е отношение към нашата история, към съветския народ и неговата просвета. Младите хора имат своите претекстове, не е наложително те да са обвързани политически. Даже по-често те не са.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР