ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Александър Класковски: Кремъл обмисля смяна на Лукашенко

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В разгара на всеобщите митинги в страната си, беларуският президент Александър Лукашенко възнамерява да замине в понеделник за среща с Владимир Путин в Сочи. Двамата, съгласно прессъобщението на Кремъл, ще „ обсъдят основни въпроси за развиването на руско-беларуското стратегическо партньорство “.

Според беларуския политически наблюдаващ Александър Класковски тези „ основни въпроси “ са отклоняването на беларуския износ от европейските към съветските пристанища и предаването на основни беларуски предприятия под съветски надзор. Лукашенко желае политическа опора против Запада, икономическата рецесия и митингите вкъщи, само че може да се окаже непотребен на Путин.

С Александър Класковски беседва кореспондентът на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров.

Какви цели преследва Александър Лукашенко посредством идното си посещаване в Русия и срещата си с Владимир Путин?

Положението на Лукашенко е несигурно. Затова мисля, че визитата му преди всичко е алегоричен акт, който би трябвало да покаже на номенклатурата и на силовите структури, че Путин към момента го почита. Независимо от всички предизборни номера и осъществявания като задържането на 33-мата вагнеровци.

Лукашенко организира цялата си кандидат-президентска акция под антируски лозунги. Казваше, че съперниците му са марионетки на някакви съветски олигарси и виждаше зад всички тях ръката на Кремъл. Сега той желае да покаже, че Путин му е дал прошка и дори го е поканил на посетители.

Лукашенко желае също по този начин да получи и материална поддръжка, тъй като зад всички тези политически пристрастености неусетно се прокрадва жестока икономическа рецесия. Икономиката е в застой, Лукашенко кардинално не желае да прави промени. Като прибавим и ковид, евентуално след няколко месеца ще стартират доста съществени отрицателни процеси. Всъщност те към този момент започнаха, да вземем за пример беларуската рубла, която към този момент пропада. Мисля, че Лукашенко ще желае заеми и по-евтини газ и нефт.

Със сигурност поддръжката за Лукашенко няма да е безплатна. Какво ще изиска в подмяна Путин?

Кремъл може би към този момент ще се въздържи от подписването на пътните карти за задълбочаване на интеграцията, а по-скоро ще се опита да се снабди с отстъпки от различен темперамент. Лукашенко сподели, че ще пренасочи преноса на беларуски артикули от Литва към съветските пристанища, тъй като литовците се държат неприятно и вкарват наказания. Пътят обаче е два пъти по-дълъг и това е доста неизгодно. Най-вероятно го е поискала Москва. Лукашенко сподели на поляците, че към този момент няма да има никакви покупки на артикули, от листата на съветските контрасанкции против Европейски Съюз. Първо, той призна, че е имало контрабанда, второ, евентуално от Кремъл са настояли тя да бъде прекъсната. А Лукашенко показва това като възмездие към неприятните съседи от Евросъюза и НАТО.

Мисля също по този начин, че Москва ще упорства за продажбата на някакви привлекателни за нея активи. Например Минския цех за колесни влекачи, които транспортират цялата съветска ракетна техника. Също по този начин „ Беларускалий “, който е доста доходоносно дружество. Мисля, че Москва ще се опита да навлезе по-сериозно в беларуската стопанска система, да заеме командните височини, а който командва стопанската система, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи едни или други фигури по беларуската шахматна дъска.

В изявление за съветски медии през седмицата Лукашенко сподели нещо доста забавно: „ Ако рухне Беларус, идната ще е Русия “. Ще му помогне ли това изявление да си обезпечи поддръжката на Кремъл?

Путин също се бои от цветни революции. Лукашенко го убеждава, че Беларус е първото звено, а основната цел на подлите западни сили е Русия, несъмнено. Мисля, че той употребява уплахите на Путин. Затова Путин наподобява му елементарни всички предходни провинения и незабавно му даде обещание помощ. В Русия също има доста вътрешни проблеми. Вероятно Путин проектира сегашната обстановка в Беларус върху Русия през 2024 година, когато там би трябвало да има избори. Лукашенко е остроумен, умел и отракан политик. Всячески желае да покаже, че е доста потребен за Кремъл, че възпира тези зли сили и по тази причина би трябвало да му се помогне, а евентуално и да му се заплати.

Докога Кремъл ще залага на Лукашенко и има ли към този момент човек, с който да го смени?

Виждаме, че първичната реакция бе да бъде подсилен Лукашенко. Мисля, че в това време Кремъл играе по-сложна игра и обмисля разновидности с кого да го смени и кой би могъл да бъде вторият президент на Беларус. Засега е явно, че това няма да е Светлана Тихановска. Кремъл, също като Лукашенко, се опълчи на Координационния съвет на опозицията. Срещу членовете на Съвета стартира наказателно произвеждане. Всички те бяха или задържани, или принудени да избягат в чужбина, а някои бяха изгонени принудително. Единствено нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич от целия състав на президиума на координационния съвет към този момент е на независимост. Москва също споделя, че този съвет е неконституционен орган, приписва му се някаква русофобия, каквато в действителност няма.

Значи подкрепяте тезата, че митингите в Беларус нямат антируски темперамент и че геополитическият завой на Запад не е на дневен ред?

Наистина е по този начин. Спомням си изборите през 2006 година По време на митингите тогава имаше доста флагове на Евросъюза. Сега ги няма. Отчасти може би тъй като беларусите се разочароваха от Евросъюза. Видяха, че той има доста вътрешни проблеми, видяха неговата уязвимост. Между другото, съгласно мен Евросъюзът показва слаба и нерешителна политика в метода си към беларуския въпрос.

Най-важното е, че този път хората излязоха на улицата поради гнева и възмущението си от подправянето на изборите. През първите три дни Лукашенко се опита да потуши митингите с свирепост. Това че бяха арестувани, измъчвани и убивани хора още повече възмути беларусите и митингите станаха още по-мощни и многочислени.

Оставка на Лукашенко, освобождение на политическите пандизчии, нови и почтени избори - това са трите съществени претенции на беларусите. Наистина въпросът за геополитическия завой не е на дневен ред. Това е разликата сред сегашната беларуска гражданска война и украинския Майдан през 2014 година

Как множеството хора в Беларус се показват бъдещите си връзки с Русия?

Мнозинството беларуси са за суверенитет. За положителни връзки с Русия, само че в това време за самостоятелност.

Доколко евентуален е сюжетът за съветска интервенция в Беларус по линия по Договора за съюзната страна и Договора за групова сигурност?

Мисля, че към този момент не е доста евентуален. Струва ми се, че, първо, сега Лукашенко има задоволително сили за жестоко потушаване на митинга. От друга страна мисля, че Владимир Путин съществено ще се замисли дали си коства да изпраща в Беларус войски или полицейски сили, тъй като това може да докара до отрицателни последствия. Все отново Кремъл се опари в Украйна, постановиха му наказания. Надявам се, че в този момент мислят по-рационално и схващат, че окупацията на Беларус под каквато и да е форма ще провокира още по-строги наказания и злоба от страна на беларусите.

В края на краищата това е финансово-икономически въпрос, тъй като ще би трябвало да се изхранват още 10 милиона души. И сега стопанската система тук не е в доста положително положение, а след възможни разтърсвания ще бъде като в Донбас. Накратко, това е задача, прекомерно неблагодарна за Русия.

Макар че до 2014 година надали някой можеше да си показа, че Русия ще завладее Крим. Аз се пробвам да рационализирам събитията, а Кремъл демонстрира, че не постоянно, меко казано, мисли рационално. Все отново имперските инстинкти също работят, тъй че заплаха от силова интервенция на Русия в беларуската вътрешна рецесия на избран стадий съществува.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР