Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при

...
Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при
Коментари Харесай

Ники сезира прокурор за Живко

Факти и условия, станали известни на акад. Николай Денков при осъществяване на служебните му отговорности на министър-председател на Република България, пораждат основателни подозрения за възможното осъществяване на закононарушение от страна на и.ф. основен прокурор господин Борислав Сарафов.

По този мотив, въз основа на вербален и писмен отчет от господин Живко Коцев, министър председателят през днешния ден подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и осведоми публично министъра на правораздаването Атанас Славов.

По данни на господин Коцев на 03.04.2024 година му е оказан психически напън да подаде оставка от заеманата от него служба като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Г-н Коцев декларира, че е бил застрашен, че в случай че не подаде оставка, ще бъде притеглен като обвинен за тежко закононарушение и арестуван под стража.

Натискът е бил извършен от и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, с присъединяване на административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев.

Впоследствие късно вечерта на същия ден напън върху господин Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи господин Калин Стоянов, който му е дал авансово направено заявление с това наличие и е настоял за незабавното му сключване.

Както стана ясно от изказване на Живко Коцев в края на предходната седмица, в резултат на разочарованието му от системата поради оказания забележителен напън, в началото той взима решение да подпише оставката. Но откакто тази оставка стартира да се цитира като мотив за назначението на господин Калин Стоянов за министър на вътрешните работи в служебното държавно управление и че за спомагателна “мотивация ” на господин Коцев да се отдръпна е подхваната масирана акция по професионално и персонално дискредитиране посредством “изтекли ” материали в медии, той трансформира решението си и остава на поста.

Премиерът Денков приканва прокурор Талева да откри всички обстоятелства и условия дали е налице закононарушение, осъществено от горепосочените лица, като показва няколко въпроса, на които смята, че е редно да бъдат открити отговори:
Проведена ли е среща сред и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, административния началник на СГП прокурор Илияна Кирилова и в наличието на нейния заместител Христо Кръстев, както и на ръководителя на Комисията за противопоставяне на корупцията Антон Славчев и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев на 03.04.2024?В случай че такава среща фактически се е състояла, каква е била задачата й и за какво представителите на всички тези институции взаимно организират срещи с основния секретар на Министерство на вътрешните работи? В осъществяване на кое тяхно законово пълномощие и въз основа на кое правно съображение? Съгласно последните промени на Конституцията на Република България, и.ф. основен прокурор господин Борислав Сарафов е само административен началник на ВКП, което слага и въпроса за какво и в какво качество той персонално е участвал на тази среща?Защо в деня на срещата е осъществено претършуване на дома на господин Живко Коцев и има ли връзка сред гореописаната среща и дейностите по претършуване на дома на господин Коцев?Кой е провел и координирал представителите на всички тези институции за присъединяване в тази среща и забъркани ли са трети лица, включително и политици, които са открили контакт с тези лица, с цел да провеждат срещата?Имало ли е среща сред Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с персоналните данни на господин Коцев заявление за оставка преди тази среща?Оказвани ли са напън и/или насила върху господин Коцев от горепосочените длъжностни лица и в случай че да – с каква цел? Има ли трети лица, включително политици, които са претендирали от тези лица тези дейности?
Министърът на правораздаването изиска от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) осъществяване на цялостна инспекция за определяне на обстоятелствата, и вероятно осъществяване на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР