fakti.bgЗа много потребители най-важната спецификация на телефона е животът на

fakti.bgЗа много потребители най-важната спецификация на телефона е животът на ...

Защо безжичното зареждане е вредно за смартфона.fakti.bg

За много потребители най-важната спецификация на телефона е животът на батерията му. На някакво ниво това има много смисъл. В крайна сметка няма значение каква е разделителната способност на дисплея на вашия телефон, тъй като без заредена батерия този екран няма да светне. Същото е с чипсетите. Няма значение дали телефонът ви се захранва от Snapdragon 855 или Snapdragon 439.

Въпреки че можете да откриете информация за капацитета на батерията на телефона си, една част от данните, която не е леснодостъпна, е броят на циклите на зареждане, които има една батерия. И ако се възползвате от безжично зареждане на телефона си, продължителността на живота на този компонент може да бъде скъсена. Причината, поради която може да се твърди това нещо е нов доклад, издаден от Американското химическо дружество (ACS). Докладът отбелязва, че индуктивната технология за зареждане, която се използва на безжични подложки за зареждане, създава няколко различни източника на топлина.

Както се посочва, продължителността на живота на батерията може да бъде съкратена от топлина. Или ако можем да цитираме ACS, „Добре е документирано, че намаляващият капацитет на батерията се получава при функции като повишена температура на съхранение. Тя може по този начин да повлияе значително на живота (SoH) на батериите."

Защо безжичното зареждане е вредно за смартфона

 

 

 

С други думи, топлината може да съкрати живота на батерията на смартфона. Колкото по-висока е температурата, толкова по-кратък ще бъде животът на батерията. Диаграма, включена в ACS доклада, показва, че за максимален живот на батерията околната температура, на която смартфонът трябва да бъде изложен, е между 15 градуса и 40 градуса по Целзий (59 градуса и 104 градуса по Фаренхайт). Достатъчно топлина може да се генерира и чрез индуктивно зареждане, за да намалите броя на циклите на зареждане, на които батерията на вашия смартфон ще се радва.

Ето няколко предложения, които можете да следвате, за да увеличите живота на батерията на смартфона си, докато все още използвате функцията за безжично зареждане. Не го зареждайте в жегата. Това има смисъл, разбира се и по подобен начин, не бива да го зареждате, докато изпълнявате сложни задачи, които ще напрегнат процесора вътре в телефона и ще генерират топлина. Извадете калъфа на телефона си, преди да заредите, за да сте сигурни, че устройството може да се охлади, и ако е възможно, уверете се, че намотките на подложката са изравнени с тези в телефона.

Докладът не споменава топлината, генерирана от една от най-популярните нови функции на първокласните смaртфони от висок клас - обратно безжично зареждане. Това дебютира миналата година на Huawei Mate 20 Pro и се предлага в серията Samsung Galaxy S10 и Galaxy Note 10. В действителност обратното безжично зареждане Ви позволява да използвате гърба на вашия телефон като безжична зареждаща подложка, за да споделите част капацитета на батерията, останал на вашия телефон. Този капацитет може да бъде споделен със съвместими устройства като безжични слушалки и други телефони. Съобщава се, че Aрple добавя тази функция към предстоящите айфони през 2019 г., които ще бъдат представени следващия месец.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Facebook Google Twitter LinkedIn Email Print