Fakti.bg: Г-н Николов, какво подтикна асоциация „Активни потребители“ този път

...
Fakti.bg: Г-н Николов, какво подтикна асоциация „Активни потребители“ този път
Коментари Харесай

5G има възможност да предложи на българските потребители скорости от над 1000 мегабита


Fakti.bg: Г-н Николов, какво подтикна асоциация „ Активни консуматори “ този път да се насочи към мобилните мрежи и по-конкретно към 5G?
 5G има опция да предложи на българските консуматори скорости от над 1000 мегабита



Асоциация „ Активни консуматори “ работи повече от 20 години, като през този интервал ние сме провели голям брой проучвания в разнообразни сфери, които засягат българските консуматори. Често те са свързани с банки и финансови институции, с храните, интернет и мобилни компании. Тези сфери най-често засягат българските консуматори. Ние регулярно организираме проби, свързани с тях. Тази година взехме решение да се насочим към 5G мрежите, тъй като доста бързо навлизат в страната и от ден на ден телекоми популяризират 5G услуги и 5G устройства на потребителите. За да можем да бъдем оптимално потребни на българските консуматори в техния избор, следвайки нашата политика обективно да представяме информацията, ние взехме решение да тестваме сами има ли 5G мрежа у нас, в случай че има – къде и от какви скорости могат да се възползват потребителите, елементарен ли е достъпът и така нататък

Fakti.bg: Каква е задачата на проучването?

господин Богомил Николов: Отдавна е потвърдено, че един от основните проблеми на пазара е осведомителната асиметрия, което значи, че изначално потребителят разполага с по-малко информация от търговеца. Ние предоставяме информация на потребителите, която им оказва помощ да преодолеят осведомителния недостиг и да създадат осведомен избор. Всички резултати от проучванията ни са налични на нашия уебсайт изцяло свободно и всеки консуматор може да се запознае с тях. В това проучване задачата беше същата – да проведем лично проучване, с цел да проверим дали лансираните услуги от страна на телекомите дават отговор на това, което популяризират. Идеята зад това проучване бе да обобщим получените резултати, като споделим и потребни препоръки, тъй като 5G визира както бизнеса, по този начин и всеки елементарен консуматор.

Fakti.bg: По какъв метод осъществихте проучването и какво демонстрират резултатите?

господин Богомил Николов: Ние организирахме проучването преди към месец, в границите на 4 дни – сред 18-и и 22-и октомври. В проучването включихме 9 града, от които 2 курорта в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Враца, Банско и Хисаря. Подходихме като авансово съставихме проект, набелязвайки в съответните градове местоположения като: гари, автогари, паркове, площади и централни места. Проведохме проучването на 27 местоположения навън в страната, тествайки 5G скоростите на събаряне и качване с еднакъв смарт телефон и за трите телекома. Използвахме базовите 5G тарифни проекти, които фирмите оферират. Резултатите на множеството местоположения ни впечатлиха - и трите компании имат покритие на 5G във всички местоположения, а във връзка с скоростта на евакуиране А1 е с най-бързата 5G мрежа (средно 759 Mbps), следвана от Telenor (457 Mbps) и Vivacom (340 Mbps).

И за трите телекома пиковите 5G скорости на събаряне надвишиха 1100 мегабита, което е извънредно доста. За образец, огромна част от потребителите употребяват домакински интернет, който е към 100 мегабита. Такъв имам у дома, а пък с телефон мога да реализира гигабитови скорости. Обобщените резултати от проучването ни демонстрират, че междинната 5G скорост на евакуиране е най-висока при А1, съвсем двойни стойности по отношение на втория телеком – Telenor, и третия Vivacom. При междинната скорост на качване подредбата е същата, само че там стойностите са много близки. Трябва да се има поради, че това са моментни измерени скорости. По време на проучването използвахме най-популярното приложение за премерване на интернет скорости – SpeedTest от Ookla, което е налично гратис за всеки консуматор в съответните магазини за приложения.

Fakti.bg: Какво е Вашето пояснение на резултатите и какво е смисъла за потребителите?

господин Богомил Николов: Високите стойности на скоростите на 5G, които получихме в границите на проучването, удостоверяват изказванията, че 5G ще бъде основна технология за доста от потребителите в най-различни сфери на активност. Освен за занимания, да вземем за пример гледане на видеа, стрийминг или телевизия във високо качество, 5G може да се употребява и в работата. Например, в случай че потребителят е в придвижване, само че му би трябвало интернет връзка на преносимия компютър, може да включи функционалността за hotspot и да подаде интернет връзка към своя преносим компютър, надлежно да организира конферентен диалог във висока резолюция и без спиране или да изтегли или изпрати огромни файлове в границите на броени секунди.

Fakti.bg: Лесно ли потребителите могат да се възползват от 5G услуги в страната?

господин Богомил Николов: Това е доста значим въпрос и е обвързван с образците на потребление на технологията, които загатнах доскоро. Краткият отговор съгласно нас е „ да “. Но, както сме показали и в проучването, потребителите би трябвало да са осведомени, че с цел да могат да са свързани към 5G мрежа, би трябвало да разполагат с тарифен проект, който предлага достъп до 5G мрежа, както и със съвместимо 5G устройство. По време на тестванията ние използвахме базовите 5G проекти, които телекомите оферират на пазара, само че потребителите могат да избират всред няколко разновидността от всеки телеком. Почти при всички тарифни проекти няма разлика в скоростта на 5G достъп, само че се разграничават по броя на включените минути в Европейски Съюз и роуминг, както и включените мегабайти. Ние съветваме потребителите да се ориентират към тарифни проекти, които включват безграничен достъп до 5G. От една страна технологията разрешава доста бърза скорост, съвсем 10 пъти по отношение на предходното потомство мрежи – 4G. От друга страна обаче размерът от данни, който минава, е по-голям, надлежно потребителите, които разполагат с стеснен брой мегабайти, по-бързо ще ги изразходват, в случай че употребяват 5G съгласуваност. Преди да създадат избор, потребителите би трябвало и да ревизират дали регионът, в който живеят, има 5G мрежа на съответния телеком, който са избрали. В уеб страниците и на трите телекома има интерактивна 5G карта, която демонстрира къде 5G мрежите им са налични. Но защото навлиза с бърз ритъм, чакаме покритието на 5G мрежите да се усъвършенства и развива.

Хубавото е също, че има разнообразни по вид 5G тарифни проекти, от които потребителите могат да избират. Считам, че напълно скоро всички нови устройства, които се оферират на пазара, ще имат тази функционалност, тъй като потребителският интерес от ден на ден се ускорява, а и покритието на 5G в страната от ден на ден ще се развива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР