Факт е, че България беше на първите места по смъртност

...
Факт е, че България беше на първите места по смъртност
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Няма да има рязко разхлабване на мерките на 21 декември

„ Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме преди всичко. Единствената ни цел е да прекратим тренда на непрекъснатото повишаване на заболяемостта и смъртността ". Това съобщи пред доцент Ангел Кунчев, като добави, че даже с тази заболеваемост не доближаваме други страни като Белгия, Чехия и Люксембург, където тя доближаваше над 1300 – 1400 души на 100 хиляди население.

По думите му най-успешните страни в използването на ограничения против ковид са страни отвън Европа, като да вземем за пример Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай.

„ Там в публичното пространство няма никакви полемики по наложените ограничения и няма  отклонения по тяхното осъществяване. В Европа явно не е по този начин “, разяснява той.

Според доцент Кунчев най-амбициозния проект е на 21 декември да има намаляване на ограниченията с 30-35%, което ще бъде мъчно, като се има поради късия период от 2-3 седмици.

„ Най-добрият вид ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде триумф ", сподели той.

Той акцентира, че след 20 декември ще има последователно разхлабване на ограниченията.

 „ Дискусията за праговете я чувам от доста време. Такъв метод на обмисляне е погрешен и неосъществим. Никоя страна не работи по този начин. Всички последващи ограничения би трябвало да бъдат подбудени единствено от получените резултати. Те ще бъдат последователно разхлабвани. Ако реализираме триумф ние считаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас, защото е явно, че за най-малките деца този развой е най-сложен и неравностоен. “, разяснява доцент Кунчев.

По думите му няколко дни преди крайния период ще може да се каже какво следва и кои ограничения могат да бъдат смекчени.„ Идеята ни с тези ограничения е да успеем да дадем на хората едни естествени празнични дни. “, добави той.

„ Ако някой експерт ви каже, че знае какво тъкмо ще се случи – лъже ви. Ако бяхме водили този диалог през март или април и не бяхме видели какво се случва в Италия, Испания и Съединени американски щати, никой не можеше да го планува и да е подготвен за такова нещо. Става ми доста смешно като чуя „ подготвена ли е еди-коя си страна? “ Никоя страна не е подготвена, тъй като приказваме за пандемия – изключително извънредно събитие. Вчера видях известие на швейцарските управляващи, че страната е изчерпала потенциала на интензивните си отделения. Развитието на обстановката ще ни води и при взимането на бъдещи ограничения. Ще се опитаме да държим епидемията в естествени равнища, до момента в който не прекъсваме естествените обществени действия в живота “, сподели още експертът.

Той изясни, че сега здравната ни система лекува 6 600 души сега и изписва сред 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани.

„ Системата ще се оправи, доста мъчно, само че ще се оправи и никой няма да бъде оставен на произвола на ориста. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно може ограниченията да бяха въведени по-рано или да са по-строги, само че виждаме по какъв начин се одобряват и какви са реакциите. Няма по какъв начин да не отчитаме това “, сподели още Кунчев.

По думите му цифрата R, което демонстрира какъв брой индивида заразява един човек, е повече от еденица към момента. „ Ако ограниченията имат резултат, ще отчетем закъснение на разпространяването. От към седмица интензивно обсъждаме въпроса за антигенните проби. Ако съм 100% сигурен в антигенните проби, ще желая да ги изравним на PCR тестванията. Много зависи какви ангигенни проби употребяваме. Вече знаем, че стартира да се оформя заболяемост към 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки позитивен антигенен тест, той да бъде доказан с PCR и да се задействат всички следващи ограничения. Когато той е изработен в лечебно заведение, той да бъде проучен за сметка на страната с PCR. Закупили сме и разпределили значителен брой проби. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста “, добави той.

Той изрази разбиране, че ще се узаконият SMS-ите, имейлите и позвъняванията по телефона за хората, които ще са сложени под карантина. Това обаче изисквало смяна в закона.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР