Facebook изненада всички, признавайки, че социалните медии могат да накарат

...
Facebook изненада всички, признавайки, че социалните медии могат да накарат
Коментари Харесай

Защо Facebook призна, че социалните мрежи могат да са лоши за нашето здраве?

Facebook изненада всички, признавайки, че обществените медии могат да накарат потребителите да се усещат зле. Компанията натрупа милиарди точно разработвайки най-голямата обществената мрежа и по тази причина сходно изявление учуди както корпоративния свят, по този начин и потребителите. Тезата на Фейсбук, построена на външни проучвания и отчети, визира пасивното потребление на обществени медии, описвано като " четене, без взаимоотношение с други хора”.

Едновременно с това, от интернет колоса са безапелационни, че ангажираните консуматори, които споделят информация и обменят известия, изявления и мнения със свои “приятели”, в последна сметка са обект на позитивни страсти.

По различен метод казано – безцелната разходка през новините е нездравословна, само че, в случай че към нея се прибавят признаци на ангажираност, като лайкове и мнения, тя се трансформира в напълно позитивно прекарване.

Заключението на Фейсбук изобщо не е изненадващо, тъй като то просто удостоверява изводите на редица анализатори, съгласно които обществените медии могат да рефлектират отрицателно върху потребителите. Решението, което предлага компанията, също не е изненадващо - лекът против отрицателното въздействие на обществените медии е…. повече обществени медии. Нещото, което провокира въпроси обаче, е за какво тъкмо в този момент Фейсбук насочва публичното внимание към опасенията от отрицателното въздействие на обществените медии върху психическото здраве на потребителите.

Тази позиция на Фейсбук беше публикувана през относително новата ѝ блог-рубрика “Hard Questions”, която започва по-рано тази година с концепцията да показва позициите на компанията по значими въпроси като онлайн тероризма и речта на омразата. Това изказване в частност показва желанието на интернет колоса да прави печеливш рекламен бизнес в световен мащаб, като обаче не не помни да способства за позитивното прекарване на потребителите си.

От една страна, Фейсбук е подложен на огромен напън за бистрота на бизнеса и е обект на непрекъснати апели да поеме отговорността за това по какъв начин хората употребяват обществената мрежа. След президентската акция в Съединени американски щати през 2016 година, по време на които Фейсбук неумишлено се трансформира в инструмент за съветските пропагандисти, опитващи се да овладеят изхода от изборите, компанията и нейните ръководители осъзнаха въздействието на своя артикул върху международните трендове и се постараха всички останали също да го схванат. Това изяснява начинания като блога “Hard Questions” и манифеста на основния изпълнителен шеф Марк Зукърбърг тази година за ролята на Фейсбук във Вселената.

От друга страна обаче, Фейсбук към момента е бизнес, подвластен от акционерите си, и към компанията са отправени огромни корпоративни упования. С изказването, че потреблението на обществени медии кара хората да се усещат зле, компанията в действителност залага на карта бизнеса си. Ето за какво от Фейсбук са подготвени и с решението на този проблем - още повече обществени мрежи.

Истината е, че Фейсбук, може би повече от всяка друга компания, е натоварена с съвсем невъзможната задача да построи печеливш артикул със съвест. Едновременно с това, компанията се ръководи от хора, които освен са приели намерено и обществено това предизвикването, само че и показват предпочитание да поемат голямата отговорност . Така стигаме до разумния извод, че обществените медии са неприятни, с изключение на когато не са. Остава единствено Зукърбърг и останалите хора, които ръководят интернет колоса, да схванат къде тъкмо се намира демаркационната линия.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР