Фабрика за анализи и решения“, фондация, учредена 2018г., за да

...
Фабрика за анализи и решения“, фондация, учредена 2018г., за да
Коментари Харесай

„Фабрика за анализи и решения“ създаде постоянна менторска програма и виртуална платформа за подпомагане на младежите от институциите

„ Фабрика за разбори и решения “, фондация, учредена 2018г., с цел да бъде в помощ на политиките за деца и младежи в България, сътвори стратегия „ Генерация ” – непрекъсната менторска стратегия за поощряване на кариерната подготовка, професионално развиване и поддръжка при започване на първа работа за младежи, изоставени от родителска грижа. В живота на децата от институциите най-кризисен и рисков е интервалът на овакантяване на институциите след навършване на пълноправие. Анализите демонстрират, че един от главните проблеми за тези младежи е професионалната реализация. С построяването на интернет платформата и мрежата от експерти и доброволци, ФАР има за цел да помогне на младежите да наваксат изпуснатото през годините в обществените институции, да работят по личностното си развиване и да изградят значими професионални привички и пълномощия. 

“Животът е препускане през семейство, родителство и работа. Изграждаме дом, възпитаваме деца и забързани не намираме време да погледнем към тези, на които не е било обещано да порастват и да градят живота си като останалите. Към тези, които имат потребност някой да им подаде ръка. ”
Жени Шиер (съосновател на ФАР)
На 14-ти октомври 2022 година в Сохо, залата за събития беше представенa новата интернет платформа на стратегия „ Генерация “. Част от събитието бяха експерт по кариерно насочване, експерт по креативно писане, мислене и презентационни умения, младежи, шефове и възпитатели от институциите за деца изоставени от родителска грижа. 

Хиляди деца в България са лишени от родителска грижа или са изложени на риска да я изгубят и това ги лишава от еднакъв старт в живота. Основните грижи и функционалности за реализиране на политиките за тези деца и младежи са отговорност на национални и локални институции и организации. Работата на тези институции постепенно се усъвършенства с годините, само че остават съществени провокации, които не предотвратяват декласирането. 

У нас се следи слаба просвета и липса на сензитивност, а разминаванията и обществената изолираност способстват дискриминационни обществени правила, настройки и практики в обществото. Социалното консолидиране на младежите от институциите е възпрепятствано от непознаване на пазара на труда, липса на професионална ориентираност, презентационни умения и трудови привички. Пропуските в  образованието, неналичието на подготовка и фамилна поддръжка лишават младежите от еднакъв старт в живота. Към решаването на този проблем е ориентирана стратегия „ Генерация “. 

Институциите, неправителственият бранш и работодателите би трябвало да търсим и да намираме решенията дружно. Работодателите нямат задоволително информация, по отношение на насърчителните ограничения по член 36, ал.2 от ЗНЗ и не откриват работни места за младежи от институциите. Програмата ще подкрепя главните потребности на родителите, децата и младежите в риск, а точно обезпечаване на запаси и условия за неотпадане от учебно заведение и продължение на образованието във ВУЗ, навременна и ефикасна професионална ориентировка, връзка с работодателите и обезпечаване на претовареност и приходи, психическа поддръжка и обществени умения и включване. 

У нас се следи слаба просвета и липса на сензитивност, а разминаванията и обществената изолираност способстват за дискриминационни обществени правила, настройки и практики в обществото. Програмата работи за социална ангажираност по неотпадане от учебно заведение и продължение на образованието във ВУЗ, навременна и ефикасна професионална ориентировка, връзка с работодателите и обезпечаване на претовареност и приходи, психическа поддръжка и обществени умения и включване.

„ В света на гражданските деятели и публичните действия се раждат хрумвания, гориш в дела и даряваш обич, а тя е заразяваща и превзема още и още хора.

Ето това ентусиазъм ни събра, с цел да организираме своя възторг във фондация Фабрика за разбори и решения и да дадем на обществото от своя заряд. И в работата за другите осъзнахме, че това, което сме получили е неведнъж повече от това, което сме дали! “

Жени Шиер

Програма „ Генерация “ към този момент направи първите си стъпки в помощ на младежите, пътят е дълъг и съидейници има доста. А  който усеща персоналния напредък да оказва помощ, може да стане доброволец, като повече информация за това може да се открие на уеб страницата на „ Генерация “ ().  

Платформата е основана с поддръжката на „ Програма Европа “ на Столична община.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР