Езикът на човек е в състояние да даде най-точната информация

...
Езикът на човек е в състояние да даде най-точната информация
Коментари Харесай

Езикът може да „разкаже“ от какви болести страдате

Езикът на човек е в положение да даде най-точната информация за положението на здравето му. Според съществуването на плака, нейния цвят и консистенция, лекарят може да разпознава болестта и да оцени работата на храносмилателната система и червата. Езикът незабавно сигнализира за настъпването на проблем в тялото и оказва помощ за установяване на диагнозата.
Бледорозовият нюанс на езика с ясно изразена междинна линия, приказва за положително здраве. Този мускулест орган е много мек и компактен, а съществуващите папили се виждат незабавно. Допустимо е съществуването на напълно дребна наличност на бледа плака, която при рискови студове може да пожълтее.

Понякога съществуването на малко количество плака приказва за появяването на стоматологични болести, твърди econet.ru. Това може да е както кариес, по този начин и стоматит или гингивит. Дебелият пласт плака, покриващ цялата външна част на езика, демонстрира съществено разстройство или начало на хронично заболяване.
Цвят на плаката на езика
Цветът на езика служи за знак, по който могат да се диагностицират разнообразни болести. Определен колорит подхожда на друга патология:
прекомерно бледият цвят демонстрира дефицит на хранителни субстанции, анемия, сърдечни заболявания; белият нюанс алармира за дехидратация или  гъбична инфекция; мощно почервенял език се получава при висока температура и инфекциозни процеси като морбили и грип; жълтеникав или сивкав е цветът на езика на пушачите, болните от хепатит или тези с храносмилателни проблеми; лилавият цвят на плаката демонстрира нарушавания в дихателната или кръвоносната система; синьото оцветяване на езика приказва за интоксикация със соли на тежки метали или живак, скорбут; синкавият цвят на езика се появява при бъбречни лезии; наситено кафяв цвят на езика сигнализира за млечница или кървене в устата; почернял от плака език приказва за вирусни патологии, цирей, проблеми с черния дроб или начална фаза на дизентерия. Обърнете внимание на плътността и местоположението на плаката
Самото наличие на този пласт демонстрира проблеми с имунитета. Повишената плътност на пласта плака приказва за естеството на казуса в тялото. Освен цвета, локализацията и нейната компактност могат да дадат информация за естеството на болестта. Удебеленият ярък пласт насочва към храносмилателно разстройство, чести проявления на запек.

Тънкият пласт, ситуиран основно в центъра на езика, сигнализира за гастрит и в случай че той се удебели, тогава заболяването се е трансформирала в хронична. Сивият цвят на плаката се появява при нараснала киселинност. За инфектиране на червата приказва появяването на плака в кореновата част на езика. Слой от жълтеникава или почерняла плака демонстрира заболяване на жлъчния мехур, черния дроб, далака. Плаката начело и по краищата се появява при белодробни нарушавания, а последователното й потъмняване, демонстрира началото на пневмония.
Изменения в размера на езика
Формата и смяната в размера на езика също са значими. Мускулът на езика принадлежи на храносмилателните органи, заради което всички промени навеждат на мисълта, че има нарушаване на този уред. Подуването и забележителното увеличение свидетелстват за разстройство на стомаха, червата или ендокринната жлеза. Удебелена или разширена основа се появява при дефицит на витамини, нарушавания на метаболизма и лимфната система. Освен това, приказва за чести патологии на хипофизната жлеза и възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Внезапната смяна във формата настава, когато има нарушавания на нервната система или дехидратация.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР