Езерото Монбел е блестящо, тюркоазено езеро, което се простира на

...
Езерото Монбел е блестящо, тюркоазено езеро, което се простира на
Коментари Харесай

Някога процъфтяващо езеро е почти пресъхнало

Езерото Монбел е ослепително, тюркоазено езеро, което се простира на повърхност от 1400 акра в Югозападна Франция, в подножието на Пиренеите - парадайс за дивата природа, значим източник на вода за напояване на земеделските производители и за локалните реки, както и туристически парадайс. Но след най-сухата зима от повече от шест десетилетия насам то е сянка на предходното си аз.

Свити равнища на водата, заземени лодки, буйове, които се опират в напуканата земя на дъното на езерото - сегашните гледки към езерото Монбел припомнят по-скоро на това, което може да се чака в края на горещото лято. А не в края на зимата.

Понастоящем равнището на водата е към 28% от потенциала му, което е по-малко от половината от нормалното за този интервал от годината.

" В историята на езерото, основано при започване на 80-те години на предишния век, това е първият път, когато обстановката е толкоз сериозна ", споделя Борис Руке, фермер и началник на Националната федерация на фермерските съюзи в Ариеж, района, в който се намира езерото Монбел.

Езерото и преди се е сблъсквало с сложни моменти, " само че това е нещо извънредно ", споделя Руке пред CNN .

Тази рискова история се разиграва в цяла Европа.

Докато в Съединените щати снегът и дъждът, които връхлетяха Калифорния, помогнаха да се изпълнят резервоарите и да се облекчи нестихващата суша, зимата надалеч не беше благосклонна към доста елементи на Европа.

Все още не са се съвзели от миналогодишното горещо лято и най-тежката суша от 500 години насам, само че в някои елементи на континента има толкоз малко сняг и дъжд, че нарастват опасенията за това какво може да се случи с наближаването на лятото - и по-късно.

Според учените със усилването на климатичните промени сушите и горещите талази ще стават все по-чести и по-тежки, което ще окаже голям напън върху водните запаси.

 По данни на метеорологичната работа Météo-France в сряда температурите в Югозападна Франция са се повишили до 30 градуса по Целзий (86 градуса по Фаренхайт). Това е най-горещият мартенски ден, регистриран в страната от 1900 година насам, заяви организацията. Топлият старт на годината е придружен от извънредно малко превалявания.

Между януари и февруари Франция имаше повече от 30 поредни дни без обилни превалявания - най-дългият интервал от началото на записите през 1959 година Освен това снеговалежите са били доста малко, което значи по-малко снеготопене, което да подхрани реките напролет.

През март са паднали повече дъждове, само че те не са задоволителни. " Езерото Монбел остава на извънредно ниско равнище ", съобщи пред CNN Франк Солакруп, районен шеф на Агенцията за водите Адур-Гарон, която обгръща региона, включващ езерото Монбел.

Земеделски стопани като Руке, които разчитат на езерото, би трябвало да вземат сложни решения за това какво да отглеждат. Някои от тях са спрели засаждането на избрани култури, други са засели повече зърнени култури с вярата, че ще завали дъжд. Животновъдите се тормозят дали ще имат задоволително фураж за животните си, а някои от тях може даже да бъдат принудени да понижат стадата си, споделя Руке.

" Ако езерото не се изпълни задоволително, фермерите няма да могат да напояват и оцеляването на доста ферми е сложено на карта ", сподели той. Това накърнява морала на фермерите. " Често приказваме за финансовата страна, само че човешката страна е мощно наранена ".

С наближаването на лятото обстановката " не вещае нищо положително ", обявиха от Solacroup. Миналата година близо 400 общини в района са имали лимитирани или нарушени доставки на питейна вода.

 Точно зад граница, в Каталуния, Североизточна Испания, обстановката е сходна - пресъхнали резервоари и жадни посеви.

Средното равнище на водата във водохранилищата на Каталуния е към 27% и към този момент са въведени някои ограничавания на водоснабдяването.

По данни на Каталунската организация по водите водоемът Сау, намиращ се на към 60 благи северно от Барселона, е цялостен единствено на към 9%. С понижаването на равнището на водата са се появили останките от вековно село и църквата му, които са били наводнени при основаването на язовира през 60-те години на предишния век.

В средата на март Каталунската организация по водите стартира да изважда рибата в опит да избави част от нея и да опази качеството на водата в остатъците от водоема, на който повече от пет милиона души разчитат за питейна вода.

" Това е изключителна мярка... и се приема, с цел да се резервира качеството на водата... и да може да се подсигуряват оптимално потребностите на популацията ", се споделя в изказване на каталунското държавно управление.

Водата е толкоз нищожна, че някои фермери в района се обърнаха към молитва. В неделя стотици поданици на планинското село Л`Епуньола, на към 70 благи северно от Барселона, организираха шествие, с цел да призоват Дева Мария на потоците да им донесе дъжд.

Литургия " с молба за дъжд " в църквата " Маре де Деу делс Торентс " в Л`Еспуньола, Испания, на 26 март 2023 година

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР