Евтиният заемен ресурс дава доста възможности – за покупка на

...
Евтиният заемен ресурс дава доста възможности – за покупка на
Коментари Харесай

Изтеглили сме 8 284 кредита за над 100 хиляди лева за година

Евтиният заемен запас дава много благоприятни условия – за покупка на жилище, за вложения, поправки или друго огромни проекти, като да вземем за пример подмяната на остарялата ни кола. Заради това единствено за година, сред 1 юли 2020 година и 30 юни 2021 година, огромните заеми за над 100 000 лв., изтеглени от комерсиалните банки от страна на българските семейства, са се нараснали с 8 284.

В края на юни те към този момент са 47 766, като 105 от тях са за суми за над 1 млн. лв., а 592 – сред 500 хиляди лв. и 1 млн. лв..

Най-много са заемите за суми от 100 до 250 хиляди лв. (42 326), както и тези за сред 250 и 500 хиляди лв. (4 743 на брой).
Общо 91.8% от огромните заеми на семействата са в български лв.. Кредитите в евро са 7.8%, до момента в който тези в други валути – едвам 0.4 на 100.

Средната сума, която огромните кредитополучатели дължат на комерсиалните банки, възлиза на 173 100 лв. по отношение на 173 500 лв. преди 12 месеца.

От своя страна,кредитните милионери имат дълг от приблизително 1.79 млн. лв. към банките у нас, демонстрира информация на Profit.bg.

Междувременно Българска народна банка е записала връх по богати спестовници е записала Българска народна банка за три месеца - от април до юли, демонстрират данните на централната банка.

Според тях за този интервал влоговете на семействата с над 1 млн. лева в тях са се нараснали с 208, което прави приблизително по 2,3 нови милионери дневно. В статистиката за семействата обаче са включени и парите в банки и на неправителствени организации, фондации, политически партии и други, заради което нарастването на влоговете с огромни суми може да се дължи частично и на тях.

Сметките с над 1 млн. лева са станали 1150, а общата им сума надвишава 3 милиарда лв..

Значително нарастване за второто тримесечие има и на спестените сред 500 000 и 1 млн. лева в една сметка - броя им се е вдигнала с 240.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира, че в средата на годината спестовността измежду богатите още веднъж се е завърнала, тъй като през първото тримесечие на депозитите с над 1 млн. лева в тях бяха намалели с 26. Въпреки това в края на март сумата в тях е била 3,17 милиарда, което е близо 100 млн. повече от сегашната им стойност.

От данните на Българска народна банка излиза наяве още, че като се изключат дребните депозити с до 2500 лева в тях, при всички останали има нарастване както на броя, по този начин и на сумите. Най-голям е растежът при влоговете от 10 000 до 20 000 лева, които са с близо 59 000 повече.

"Пазарът е доста забавен поради огромния растеж на депозитите през последните месеци. Заради ковид хората се настроиха още веднъж в посока икономисване. Банките се изпълниха с пари, ликвидността е доста огромна.

Търсенето на заеми е огромно, само че не чак толкоз, колкото растежа на депозитите.

Това покачване на лихвите в потребителските заеми не би трябвало да ни тормози, защото това е просто прекъсване на летните промоции ", разяснява ръководителят на Асоциацията на кредитните консултанти у нас Тихомир Тошев.
По думите му приключването на промоционалните предложения води до връщането на старите предложения и лек растеж на лихвите по потребителските заеми. И добави, че при ипотеките се вижда, че те не порастват.
"Октомври и ноември месец банките пускат най-хубавите промоции. В края на годината ще забележим спад на лихвите, - най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде дребен, тъй като лихвите стигнаха дъното в България ", сподели още кредитният съветник.
Тошев акцентира, че в края на годината постоянно имаме най-силно търсене на заеми, както и че пазарът се трансформира поради високата ликвидност.

"Банките имат над 65 милиарда събрани и раздадени към 26 милиарда лв..

Лихвите са достигнали дъно, защото са доста близки до европейските

изясни още кредитният съветник.
Относно това, че доста хора теглят ипотечен заем, той посочи, че основната причина е, че желаят да се снабдят с парцел.

"Тази година ще е рекордна във връзка с търсенето на ипотечен заем от съществуването на ипотечния пазар в България. Много хора го вършат поради това, че желаят да се снабдят с парцел. Лихвите, които са сега, са мотор на пазара на недвижими парцели. Ще имаме най-силната година. Засега от началото на годината виждаме единствено върхове по разпределяне на ипотечни заеми в България ", сподели още Тошев пред Bulgaria ON AIR.
Кредитният съветник изясни, че към момента водещата причина за покупка на жилище в България е за живеене в него. И добави, че към 70% от покупките са с такава цел, а към 20% от покупко-продажбите са за инвестиция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР