Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко

...
Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко
Коментари Харесай

Евтини яйца от Полша и агнешко от Северна Македония заливат пазара у нас

Евтини яйца от Полша със подозрително качество и охладено агнешко месо от Северна Македония стартират да заливат пазара у нас преди Великден. Такива сигнали постъпват в Асоциацията за отбрана на потребителите, оповестиха от организацията.
Килограм живо тегло агнешкото върви сред 6 и 8 лв., което е с 15 % повече спрямо предходната година. В магазините цената стартира от 13.50 лева и доближава даже до 19 лева за кг.
Български фермери и търговци сигнализират, че има засилен импорт на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с към 20 % по-ниски от тези на пазара. От асоциацията приканват Българската организация по храните /БАБХ/ да ускори инспекциите и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
Мерките против COVID-19 по време на изключителното състояние предходната година затрудниха изкупуването на агнета и доста от овцевъдите продаваха на занижени цени сред 4,50 до 5,50 лева за кг. Освен това през 2020 година двойно са поскъпнали фуражите, което усилва цената на трупното месо с към 15 %, прецизират от асоциацията.
Съветът към потребителите е да търсят на видно място наложителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със наследник щемпел, а вносното с червен. От предходната година е позволено пазаруването на месо непосредствено от плантация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР