Еврозоната обърка предишните прогнози и отбеляза свиване за две последователни

...
Еврозоната обърка предишните прогнози и отбеляза свиване за две последователни
Коментари Харесай

Еврозоната изпадна в рецесия

Еврозоната обърка предходните прогнози и означи стесняване за две поредни тримесечия , демонстрираха данни от четвъртък, като енергийните шокове, войната в Украйна, инфлацията и стягането на паричната политика пресякоха инерцията на растежа през зимата, написа " Политико ".

Данните демонстрираха, че валутната зона от 20 страни не е съумяла да избегне рецесията - въпреки и доста плитка за момента, което направи възприятието на оптимизъм на политиците по отношение на икономическата резистентност на еврозоната към сходни провокации, да наподобява прибързано.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 0,1% през първите три месеца на 2023 година , съгласно ревизираните данни на Евростат, статистическата работа на Европейски Съюз. Новините се утежниха от преразглеждането на последното тримесечие на 2022 година — до стесняване от 0,1 %, откакто преди този момент прогнозата беше за 0 %. Рецесията се дефинира като две поредни тримесечия на стесняване на Брутният вътрешен продукт.

Цифрите затрудняват плановете на държавните управления, борещи се с рецесията на разноските за живот в Европа, провокирана от нашествието на Русия и произлизащите от това внезапно възходящи цени на силата, както и мощния напън върху Европейската централна банка, която се ангажира с невиждани нараствания на лихвените проценти, с цел да се опита да овладее рекордната инфлация.

Данните са по-лоши от предходните сигнали . Бързите прогнози, оповестени през април, допускаха напредък от 0,1 % в еврозоната за първото тримесечие на годината. Корекцията надолу следва, най-голямата стопанска система в еврозоната, показваща, че т я също се е свила за второ следващо тримесечие и е изпаднала в криза.

Общо осем страни от Европейски Съюз са отчели спад на Брутният вътрешен продукт през първите три месеца на годината, като при Ирландия той е максимален - 4,6 % , заради спад в износа от мултинационалните компании. Литва, Холандия, Естония, Малта, Унгария и Гърция регистрират спад на Брутният вътрешен продукт.

Положително е, че заетостта в еврозоната продължи да се усилва с 0,6% през първото тримесечие на тази година по отношение на 0,3% през предходното тримесечие.

Управителният съвет на ЕЦБ следва да се събере, с цел да дефинира лихвените проценти на 15 юни.

до " задоволително рестриктивни равнища ", с цел да върне инфлацията до задачата си от 2% в средносрочен проект, сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред членове на Европейския парламент в понеделник.

ЕЦБ пресмята, че стягането на паричната политика се чака да свие Брутният вътрешен продукт приблизително с 2 процентни пункта за интервала 2022-2025 година, като пикът се чака тази година.
 ЕЦБ не упражнява задоволителен контрол върху кредитния риск на банките
ЕЦБ не упражнява задоволителен контрол върху кредитния риск на банките

Това сочи отчет на Европейската счете палата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР