Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца

...
Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца
Коментари Харесай

Еврозоната е изпаднала в техническа рецесия през първите три месеца на 2023 г.

Еврозоната е изпаднала в техническа криза през първите три месеца на 2023 година, сочат данни на Евростат, представени от Дарик. Икономиката ѝ се е свила с 0,1 на 100 през първото тримесечиеспрямо интервала от октомври до декември предходната година.

0,1 на 100 е спадът, който бе регистриран и през четвъртото тримесечие на 2022-ра в еврозоната по отношение на предходните три месеца. Две поредни тримесечия спад на стопанската система се дефинират като техническа криза. Мнозина анализатори предвиждат, че забавянето може да се задълбочи през годината, защото потреблението е ударено съществено на фона на към момента високата инфлация и високите лихви.

През май Евростат разгласява предварителни данни, с които на тримесечна основа бе регистриран най-малък растеж, само че преразглеждането се е наложило поради втората оценка на немската стопанска система – най-голямата в Европа. Отрицателен напредък за същия интервал е регистриран в Гърция, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия.

На годишна база брутният вътрешен артикул в еврозоната се е повишил с един %. В целия Европейски съюз покачването е същото. По-рано денем Националният статистически институт разгласява данни, че по предварителна оценка за първото тримесечие българската стопанска система е нараствала с 2,3 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година и с половин % по отношение на предходните три месеца.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР