Еврото ще вдигне доходите. Това заяви управителят на БНБ Димитър

...
Еврото ще вдигне доходите. Това заяви управителят на БНБ Димитър
Коментари Харесай

Управителят на БНБ вярва, че приемането на еврото ще вдигне доходите

Еврото ще вдигне приходите. Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев в изявление за бТВ във връзка Деня на банкера.

Присъединяването към еврозоната ще докара до увеличение на приходите, безапелационен бе Радев. „ Неслучайно синдикатите са едни от най-големите последователи на този развой. Готови сме да правим огромния по размер работа, който следва през идващите 2 година, политически остава да забележим. Бяха направени поръчки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 година – следва да забележим “, съобщи гуверньорът. Той акцентира, че макар растящата инфлация, банковата система у нас е постоянна.

Управителят на Българска народна банка сподели още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се употребява при прекосяване към общоевропейската валута.

Допълни, че влоговете на хората в лв., автоматизирано ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се употребяват за относително къс интервал – към месец, като в началото цените ще се афишират и в евро, и в лв.. За да свикнат хората този тренд ще стартира 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година по-късно.

Радев посочи, че бюджетният недостиг е един от критериите, които могат да спрат присъединението към еврозоната, само че България е в доста положителни изходни позиции по този индикатор.

По думите му по време на Коронавирус епидемията са се нараснали банковите влогове. „ Депозитите се усилват още преди рецесията, усили се по време на рецесията – хората фактически са обезпокоени и икономисват. От друга страна – нямат капиталови благоприятни условия “, сподели Радев.

Управителят на Българска народна банка регистрира, че има скок и при покупката на жилища. Според него сега не може да се приказва за „ заможен балон “, само че има подобен тренд. Допълни, че това не са положителни знаци за развиването на стопанската система, само че въпреки всичко предвижда, че тя ще възвърне равнищата си от преди рецесията в края на 2022 г.

А по отношение на инфлацията - той предвижда, че тя ще бъде нормализирана през идната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР