Еврото се намира под натиск от продажби за втора поредна

...
Еврото се намира под натиск от продажби за втора поредна
Коментари Харесай

Еврото остава под натиск от продажби като реакция на изборните резултати в Германия



Еврото се намира под напън от продажби за втора поредна сесия на търговия от началото на седмицата, защото вложителите се притесняват, че идните седмици и даже месеци на сложни съдружни договаряния в Германия могат да навредят на немската стопанска система и да затруднят по-нататъшната интеграция в границите на еврозоната.

Според организация Market News International (MNI), резултатът от извършените в неделя парламентарни избори в Германия е на път да подкопае проектите на френския президент Еманюел Макрон за по-тясна интеграция в границите на Европейски Съюз и в частност в района на единната европейска валута.

Трябва да се има поради, че солидното повишаване на еврото през последните месеци се дължеше значително на намалялата неустановеност по отношение на европейското политическо бъдеще след извършените по-рано през годината президентски и парламентарни избори във Франция. Надеждите за по-голяма интеграция в еврозоната способства за повишаване на еврото с повече от 10% по отношение на американски $ след първия тур на президентските избори във Франция, който се организира в края на месец май.

Но упованията за идни тежки договаряния на немския канцлер Ангела Меркел с демократичната Партия на свободните демократи (ПСД) и партията на Зелените за образуване на единствената опция за съдружно държавно управление, разполагащо с болшинство в Бундестага - така наречен коалиция " Ямайка " (според цветовете на трите партии, които дават отговор на тези на флага на карибската държава), карат финансовите пазари да стартират още веднъж да се концентрират върху политическите опасности в границите на Европа. Негативно въздействие върху еврото оказват и терзанията, свързани с намиращата все по-голям поддръжка извънредно дясна партия " Алтернатива за Германия ", спечелила третото място на извършените в неделя парламентарни избори.

Днес еврото се намалява с 0,46% към 5-седмично дъно от 1,1790 $ - негово най-ниско равнище от 25-ти август насам, откакто в понеделник единната европейска валута загуби 0,9% от цената си по отношение на щатския $, отбелязвайки най-солиден дневен спад от декември 2016-а година.

Низходящото придвижване на еврото се укрепва в допълнение и от вчерашно изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги, в което той още веднъж акцентира, че валутната неустойчивост (визирайки повишаването на единната валута) е източник на неустановеност във връзка с инфлационните вероятности в еврозоната, който изисква по-внимателен мониторинг. Неговата тирада пред Европейската Парламентарна комисия по стопански въпроси като че ли акцентира предпазливостта на централната банка с приближаване на най-голямото ѝ политическо решение от години насам, а точно решението за съкращаване на програмата, известна като " количествени удобства ".

Трябва да се има поради, че на 8-и септември еврото нарастна до две и половина годишен връх от 1,2092 $ единствено ден, откакто на своето последно постоянно съвещание ЕЦБ алармира, че в скоро време ще даде знак за идно последователно отдръпване от огромната стимулираща стратегия за общо 2,3 трлн. евро, включваща ежемесечни покупки на еврооблигации за 60 милиарда евро.

                                                                                       Графика на евро/долар (на дневна база)

 Снимка

Евентуален по-траен спад на еврото под значимата техническа зона на поддръжка към 1,1800.1790 региона (където е ситуирана възходящата 55-дневна пълзяща-средна) може да задълбочи неговата низходяща промяна към 1,1773 (бивше дъно от 25-и август), към 1,1744/30 $ (серия някогашни негови дъна от 21-ви, 22-ри и 23-ти август), към 1,1720/15 (важна 200-седмична пълзяща-средна) и даже назад към значимото корекционно дъно на единната европейска валута от 17-и август към 1,1661 $.

Еврото продължава да губи позиции и по отношение на английската лира, понижавайки се с 0,3% към 10-седмично дъно от 0,8754 паунда с взор към значимите някогашни негови дъна от 14-ти и 17-и юли към 0,8743.44 равнищата.

Единната европейска валута се намира под напън от продажби и по отношение на японската йена предвид на нейния статут като " валута-убежище " на фона на възобновеното геополитическо напрежение към Северна Корея. Повод за това напрежение даде вчерашно изявление на севернокорейският външен министър, съгласно което президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е оповестил война на неговата страна и че Пхенян си резервира правото да предприеме ограничения за противопоставяне, в това число да смъква американски бомбардировачи, даже и те да не нарушават въздушното му пространство.

Еврото се намалява с 0,4% към 9-дневно дъно от 131,79 йени, като в това време щатският $ се стабилизира към 111,70 йени, само че близо до удареното нощес петдневно дъно към 111,47 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР