Евростат: България е с най-ниски цени за алкохол и тютюн

...
Евростат: България е с най-ниски цени за алкохол и тютюн
Коментари Харесай

Евростат: България е с най-ниски цени за алкохол и тютюн в ЕС през 2023 г.


Евростат: България е с най-ниски цени за алкохол и тютюн в Европейски Съюз през 2023 година Европейските семейства в обособените страни
на Европейски Съюз са се сблъсквали
със доста различаващи се ценови нива при крайното си ползване през 2023 година, оповестява европейската статистическа работа Евростат на уеб страницата си.

 България с най-ниски цени за алкохол и тютюн в Европейски Съюз през 2023 година СНИМКА: Евростат

Най-високите ценови нива са регистрирани в Дания (143 % от междинното за ЕС), Ирландия (142 процента) и Люксембург (135 процента).
Същевременно най-ниските нива
са в България и Румъния (по 60 процента) и Полша (66 процента), заяви Българска телеграфна агенция.

През 2023 година нивото на цените на алкохола и тютюневите произведения е 3,2 пъти по-високо в Ирландия, където са били най-скъпи, в сравнение с в България, където са били най-евтини. Най-ниските ценови нива на алкохола
и тютюневите произведения са регистрирани
в България (66 % от междинното за ЕС), Полша (77 процента) и Румъния (85 процента). В същото време най-високите равнища са регистрирани в Ирландия (211 процента), Финландия (170 процента) и Дания (133 процента). Тази огромна разлика в цените се дължи основно на разликите в данъчното облагане на тези артикули, отбелязва Евростат.
Ресторантите и хотелите се подреждат
на второ място по разлика в ценовите нива, като най-ниските ценови нива са регистрирани още веднъж в България (52 % от междинното за ЕС), Румъния (65 процента) и Унгария (72 процента), а най-високите – в Дания (152 процента), Финландия (129 процента)
и Ирландия (128 процента).
Дрехите се подреждат на трето място във връзка с вариациите в ценовите нива, като най-ниските цени на облеклата са регистрирани в Испания (81 процента), България (82 процента) и Унгария (88 процента), а най-скъпите – в Дания (131 процента), Чехия (126 процента)
и Естония (118 процента).
Значителни разлики са регистрирани и при храните и безалкохолните питиета (от 74 % от междинната стойност за Европейски Съюз в Румъния до 119 % в Люксембург), персоналните транспортни средства (от 90 % в Словакия до 129 % в Дания) и потребителската електроника
(от 92 % в Италия до 113 % във Франция).
По отношение на ценовите нива на храните и безалкохолните питиета, в България те доближават 88,3 % от междинната стойност в Европейски Съюз, като измежду страните членки по-евтини са били цените при тази група артикули в Румъния (73,5 процента) и Полша (77,5 процента).
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР