Европейците са песимистично настроени за бъдещето. Една от причините за

...
Европейците са песимистично настроени за бъдещето. Една от причините за
Коментари Харесай

Инфлацията тласна Европа към low cost стоките, българите ги гледат с подозрение

Европейците са песимистично настроени за бъдещето. Една от аргументите за това е инфлацията, която води до промени в покупателната дарба. Според данните от огромното годишно изследване на BNP Paribas Personal Finance „ Обсерватория 2023 “, 54% от интервюираните 14 200 души в 15 страни споделят, че покупателната им дарба е намаляла. Сред хората в Европа се следи и боязън от възможен дефицит на храна, от което се притесняват 58%, и от спирания на комунални услуги и запаси като горива, електричество и газ. В резултат на това европейците използват все по-внимателно и рационално артикули и услуги и избират да пазарят на ниски цени, без да се срамят.

Този метод на мислене, разпространяващ се все по-бързо в Европа, основава сериозен капацитет за растеж на дискаунт бизнес моделите. Например, 43% от европейците декларират, че през идващите години ще купуват повече такива артикули. Най-големи растежи се чакат при дискаунт веригите за търговия с храни, като 41% от хората споделят, че ще пазарят по-често в такива магазини, и при облеклата с 34%.

Low cost пазарът има огромен капацитет за напредък и в България – по-малко от половината българи одобряват, че той е добре развъртян в страната, до момента в който междинното за Европа е 60%. Според сънародниците ни едно от най-важните условия за напредък на този бранш е да предложи по-добро качество. Според данните от „ Обсерватория 2023 “ междинната оценка за качеството на нискобюджетните артикули и услуги у нас е 6.1 от 10, което е най-ниското равнище за Европа и е доста под междинното от 6.8.

Проучването „ Обсерватория “ преглежда потребителските настройки в страните от Европейски Съюз от 1985 година и се утвърди като значим знак за основни участници в потребителския бранш и автомобилната промишленост. През 2023 година, тематиката му е „ Ниски цени за всеки “. То беше извършено в 15 страни: Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция и Англия като бяха интервюирани близо 14 200 европейци.

Европейците са обезпокоени за финансовото си богатство в близко бъдеще

„ Обсерватория 2023 “ демонстрира възходящ скептицизъм измежду европейците. Според данните, междинната оценка за положението на страните се намалява до 4,9 от 10 вероятни точки, което е покрай равнището от началото на 2021 година, когато беше разгара на Ковид рецесията. През 2022 година 70% от хората са усетили сензитивно повишаване на цените, а 54% декларират, че покупателната им дарба е намаляла.

На фона на инфлацията и на политическите събития в Европа, 55% от европейците се тормозят, че ще има дефицит на храни, а 58% чакат спирания на електричеството. В това отношение българите са по-спокойни, като 35% споделят, че чакат да имат усложнения с набирането на някои храни, а 32% се притесняват от режим на тока. Над половината или 54% от европейците се тормозят и от дефицит на горива, а 53% - от спирания на доставките на газ.

В динамичните времена хората избират low cost бизнес моделите

Промените в метода на живот от последните години основават огромен капацитет за напредък на low cost бизнес моделите. Данните от „ Обсерватория 2023 “ демонстрират, че 43% от хората в Европа по-често ще употребяват такива артикули и услуги. В основата на тази наклонност е терзанието от бъдещи финансови усложнения, което се споделя от 51% от интервюираните. Заради спада на покупателната дарба хората ще търсят повече информация за продуктите и ще заобикалят да заплащат за екстри и характерности на продуктите, от които не се нуждаят.

Именно предлагането на „ базови “ артикули и услуги е една от отличителните черти на low cost модела. Според 77% от интервюираните той отстрани всичко, което не е значимо и предлага единствено това, което е фактически належащо на хората. Европейците свързват този бизнес модел и с лесни за идентифициране и небрандирани артикули, при които не се заплаща за марка, а единствено за стока.

Този бизнес модел ще става все по-популярен и с превъзмогването на неудобството от извършването на покупки в дискаунтъри. Според данните от „ Обсерватория 2023 “, едвам 26% от хората намират потреблението на low cost услуги и артикули за „ унизително “, до момента в който останалите 74% настояват, че няма нищо срамно в това. Причината е, че този бизнес модел оказва помощ на хората да запазят равнището си на ползване на фона на предстоящи усложнения - 82% от участниците в изследването споделят, че пазарят в дискаунт магазини, а 77% споделят, че купуват low cost артикули.

Инфлацията е добър съдружник на ниските цени 

Според данните от „ Обсерватория 2023 “ low cost бизнесът е едно от решенията за намаляващата покупателна дарба на хората. Проучването демонстрира, че 67% от хората в Европа имат вяра, че дискаунтърите и бюджетните марки им оказват помощ да подобрят покупателната си дарба. Най-висок е този дял в Португалия и Англия – 77%, а най-нисък в България – 54%. 

си разрешили другояче, защото са прекомерно скъпи. Позицията, че този бранш е метод за повишение на покупателната дарба с по-ниските си цени се споделя от 83% от хората.

Избираме ниска цена за всекидневните покупки, само че търсим по-висок клас техника

Възходът на low cost бизнес моделите водят до смяна на модела на ползване. В желанието си да запазят стандарта си на живот, хората пренареждат целите на покупките си. Една от трендовете, които се обрисуват от „ Обсерватория 2023 “ е, че от дискаунтъри пазарим по-често артикули за ежедневна приложимост като храни и дрехи. Според данните, през миналата година 41% от европейците по-често са посещавали хранителни дискаунт вериги, а 34% - магазини за low cost мода.

В същото време, едвам към 20% от хората чакат повишаване на покупките на нискобюджетни домашен уреди, потребителска електроника, принадлежности за дома и градината, спортни артикули и други артикули за дълготрайна приложимост. Това демонстрира, че в браншове като потребителската електроника хората са по-склонни да влагат повече в по-висок клас техника с по-висока добавена стойност като по-дълга гаранция, опция за ремонт след приключване на гаранцията или подмяна с по-нов модел. 

Това е и път към две направления за растеж на бизнеса – от една страна, на висококачествените артикули за дълготрайна приложимост с висок показател на устойчивост и поправимост, които постоянно са и енергийноефективни и характеризират устойчивото ползване, и въпреки това – на базовите артикули за всекидневна приложимост, в които потребителят търси най-вече съществени характерности и където марката и лоялността играят все по-малка роля за сметка на цената.

Интересен капацитет дава и пътят пред развиването на съпътстващи гами услуги, които могат да прибавят стойност и функционалности към дадена стока, тъй че потребителят да може самичък да „ конфигурира “ характерностите и цената и продукта си по сходство на практиката при колите.

В България low cost пазарът има капацитет за напредък, само че би трябвало да предложи качество

Новото издание на „ Обсерватория “ демонстрира, че пазарът на low cost артикули и услуги в България към момента има капацитет за напредък. Само 47% от българите споделят, че този бранш е добре развъртян в страната, което е по-ниско от междинното за Европа от 60%. Най-широко навлизане на тези бизнес модели се следи в Швеция и Франция като това мнение се споделя надлежно от 73% и 70% от хората.

Едно от най-важните условия за напредък на нискобюджетния пазар в България е да предложи по-добро качество. Според данните от изследването, сънародниците ни са с най-ниска оценка за качеството на дискаунт продуктите и услугите. Докато междинната оценка в Европа е 6.8 от 10, то в България е 6.1. Най-висока е оценката в Румъния – 7.4. Освен това единствено 49% от българите декларират, че когато употребяват такива артикули и услуги получават положително качество против парите си. Средният % за Европейски Съюз е близо 60%. В същото време 51% от българите признават, че low cost продуктите са по-евтини и по тази причина са с по-ниско качество. По този индикатор сме над междинното за Европейски Съюз, което е 43%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР