Европейското финансиране е осигурило възможност на много ученици от специалности

...
Европейското финансиране е осигурило възможност на много ученици от специалности
Коментари Харесай

Над 330 хиляди ученици са включени в програми за дуално обучение

Европейското финансиране е осигурило опция на доста възпитаници от специалности с дуално образование у нас да работят преди да са приключили междинното си обучение. Това стана ясно при отчитането на резултатите от финалния стадий на програмата „ Наука и обучение за образован напредък “.

Над 330 хиляди възпитаници са включени в разнообразни планове на просветното министерство за еднакъв достъп до обучение и образуване на умения. По оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " към този момент са усвоени над 250 милиона лв. – оповестиха от МОН.

Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив е едно от учебните заведения, в които дуалното образование развива практическите умения на учениците. Сред тях е и Васил.



" Много е добра тази форма на образование. Работим в мебелното произвеждане, сглобяваме мебели, реставрираме някой път мебелите ", сподели Васил Богданов – възпитаник в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура " Христо Ботев ".

В учебно заведение " Любен Каравелов " деца с музикална заложба са подпомагани по програмата.

" Те получаваха стипендия по този план и това беше мотивация за тяхното развиване ", сподели Славка Щерева – шеф на СУ " Любен Каравелов " – Пловдив.

Дуално образование скоро ще бъде въведено и във висшите учебни заведения.

" Това ще се реализира по една друга доста значима стратегия, обвързвана с развиване на компетентностите на студентите, въз основата на предприемачество и дуална форма на образование ", сподели проф. Галин Цоков – министър на обарзованието.



Новият програмен интервал стартира следващата година.

" По новата стратегия са планувани 6 стратегически интервенции, които Министесрвтото на образованието и науката ще извършва взаимно с учебните заведения и детските градини на стойност над 1 милиарда лв. ", сподели Иван Попов - Изпълнителна организация " Програма за обучение ".

Експерти от просветителното министерство към този момент създават нов лист на специалностите за дуално образование, както и нови държавни просветителни стандарти за професионална подготовка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР