Европейският Йерусалим, Градът на светлината, красивият хълм, Лихнидос или познат

...
Европейският Йерусалим, Градът на светлината, красивият хълм, Лихнидос или познат
Коментари Харесай

Македонският "Град на светлината"

Европейският Йерусалим, Градът на светлината, красивият рид, Лихнидос или прочут в света като Охрид - възвишена, съблазнителна дестинация, намираща се на брега на спокойното, безпределно синьо Охридско езеро. Този град на пръв взор ще ви очарова със своята богата история. Представете си, единствено в Охрид има 365 църкви и манастири. Тук е Свети Наум, люлката на писмеността на славянските нации.

Езерото, което е остаряло към 5 милиона години, едно от най-старите езера в света, със своята неповторима флора и фауна, е един от най-големите биологични резервати в Европа, включен в листата на ЮНЕСКО. И всичко това опаковано в остарелия Охрид, където всяко паве калдърма има своя история за описване. Където и да се обърнете, ще бъдете изумени от това, което виждате.


Охрид безспорно ще влезе под кожата ви още от първия момент, когато се потопите в обятията на гладката ярко тъмна повърхнина на Охридското езеро, до момента в който слънцето ви гали, наблюдавайки хилядите перли, танцуващи към вас, перлите на Северна Македония. Ще се почувствате по този начин, като че ли сте в царство на фантазиите. Енергично, а толкоз умерено. Модерно, само че толкоз достоверно и обичайно. Място, където се губиш и се намираш милион пъти и всякога се чувстваш като че ли за първи път. Търсещите успокоение ще се пленени от Плаошник, Свети Наум, Канео, Света София, пещерния манастир Свети Еразъм... и останалите 360 духовни светилища. Всяко от тях крие богатство, което не можете да намерите на никое място.


Например Плаошник - манастирът на Св. Климент, отдаден на Свети Пантелеймон, свидетелства за живота на християнската черква в Македония от 1 век след Христа. Открити са 500 гробове на монаси, както и други богати находки: позлатени одежди, кръстове, иконостас, мощи. Именно тук се намирала Охридската школа, люлката на славянската книжовност, нематериалност и просвета, която се смята за първия славянски университет в света. Следва манастирът Свети Наум - издигнат на висока канара над самото Охридско езеро, на най-южната му точка. Манастирската черква, отдадена на Събора на светите архангели, която в 905 година е издигната от Свети Наум и в нея се намира и гробът на Свети Наум, издигнат в югоизточната част от нартекса, на същото място като и гроба на Свети Климент.


Една от най-красивите здания във византийската и македонската архитектура е катедралната черква Света София. Тази катедрална черква е един от най-големите комплекси, съдържащи фрески от византийското изкуство в Европа от XI век. Стенописите от XI и от XIV век са от извънредно значение и намират своето място в всички научни издания. Великолепната припрата датира от 1313/14 година...

Не на вятъра в библейската Македония всички пътища водели към Охрид. Магията на този град, на вятъра ще се опитате да я уловите, а това, което ще преживеете тук, ще остави отпечатък върху вас вечно. Ще се запитате по какъв начин е допустимо да поставите цялата хубост на света на едно място.


Посетете Самуиловата цитадела, една от хилядите забележителности на града. Построена от цар Самуил, по времето, когато Охрид е бил център на царството му. Крепостта през днешния ден има 18 кули и четири врати. Части от крепостта се простират до езерото и до долния рид на остарялата част на Охрид. В остарялата част на града имало три врати, от които непокътната е единствено Горната врата. По стените му са построени доста камъни с гръцки надписи. Под отчасти опустошения външен пласт на вътрешните стени се виждат хоризонтални тухлени пластове във византийски жанр.

Следващ в листата е античния спектакъл, един от трите в страната и единствен от елинистическия интервал. Посетете го по време на Охридския летен фестивал, където той се съживява в цялостния си искра, подхранвайки богатите си културни и художествени прояви. На намерено, под вълшебното звездно небе, позволете си миг на несравнимо наслаждение. Чували ли сте в миналото за залива на костите? Това е реконструирано праисторическо наколно населено място от 12 до 15 век пред Христа, сложено върху платформа, която се крепи на дървени колове.


Воден музей, в който се намират останките от антично местообитание, база за гмуркане и реконструирани римски замъци. Нека машината на времето в Охрид да ви води до къщата на Робевци - един от най-представителните обекти на градската архитектура в Северна Македония, през днешния ден археологически и етнологически музей, фонд на движимости притежавани от известната фамилия Робевци и творби на Охридската резбарска школа.

След като се наситите от изкуството, историята и културата, разпуснете в някой от многото обичайни заведения за хранене, наслаждавайки се на вкусна охридска пъстърва, печена в пепел Охридска змиорка, гьомлезе, или охридски варен геврек. След това се отправете към пясъчните плажове на Охрид и се насладете на безкрайното синьо, като слушате мелодията на вълните, които описват една охридска любовна легенда всякога, когато целуват пясъка. В момента, когато уличните лампи светят а слънцето е прикрито зад хоризонта, Охрид се трансформира в витален град, където заниманието продължава до първите лъчи на слънцето.


Добавете Охрид към своя лист със наложителни дестинации, тъй като този, който не е виждал Охрид, не е видял благосъстоянието на света!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР