Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация

...
Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация
Коментари Харесай

Кои са седемте най-чести онлайн финансови измами и как да се предпазим

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните сътрудници от обществения и частния бранш стартират през днешния ден осведомителна акция като част от Европейския месец на киберсигурността, заяви пресцентърът на Министерство на вътрешните работи.

През идната седмица, правоприлагащите органи от всички 28 страни членки на Европейски Съюз, пет страни, отвън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността сплотяват сили за повишение на осведомеността за това незаконно събитие.

Изготвените за акцията материали са налични на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и препоръки по какъв начин хората да се предпазят:

• Измами " изпълнителен шеф ": измамниците се показват за началник или върховен представител в организация и подмамват жертвите си да създадат заплащане по подправена фактура или да извършат забранен превод от корпоративна сметка.

• Измами " фактура ": представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да трансформират данните за заплащане по бъдещи фактури.

• Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): посредством тях подмамват жертвата да даде персонална, финансова или различен вид предпазена информация.

• Измами " подправени банкови уеб сайтове ": банковите фишинг имейли включват линкове, които водят до подправени уеб страници на банки (почти идентични с същинските, само че с дребни разлики). При последване на линка се употребяват разнообразни способи за събиране на финансова и персонална информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР