Европейският суперкомпютър от екзамащаб ще заработи в Изследователския център Юлих(снимка:

...
Коментари Харесай

Европа обяви първия си екзафлопов суперкомпютър


Европейският суперкомпютър от екзамащаб ще проработи в Изследователския център Юлих
(снимка: FZJ)

Европейският съюз най-сетне влезе в играта със суперкомпютрите от екзамабащаб. Консорциумът EuroHPC разкри детайлности за първата европейска система от това равнище на изчислителна мощ.

Екзафлоповият суперкомпютър JUPITER (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research) ще влезе в употреба през идната година в Изследователския център в Юлих (FZJ), Германия, заяви HPCwire.

Все още няма доста информация за хардуера на JUPITER, само че дизайнът на новото HPC „ страшилище ” ще употребява същия модулен метод, който беше тестван на неговия предходник – суперкомпютъра JUWELS. Последният влезе в употреба през 2018 година и сега съдържа няколко клъстера и бустери с разнообразни архитектури.
още по темата
Новата система ще се състои от обособени модули, които включват изчислителни възли, пулове памет, възли с разнообразни ускорители, възли за визуализация и други Освен това тя може да бъде допълнена с блокове, които съдържат невроморфни и квантови системи, както и с всевъзможни изчислителни модули, построени по технологии на Европейски Съюз.

Стойността на JUPITER се прави оценка на към 502 млн. евро. Половината от тази сума ще бъде платена от EuroHPC, една четвърт ще даде немското Министерство на образованието и науката, а останалата четвърт ще пристигна от Министерството на културата и науката на Северен Рейн-Вестфалия.

Проектантите ще извърнат съществено внимание на енергийната успеваемост на новата система. Очаква се потреблението ѝ да бъде към 15 MW, т.е. по-малко от настоящия водач на TOP500 Frontier.

Предвижда се възобновими енергийни източници да зареждат JUPITER, а системата за изстудяване ще употребява течност с релативно висока работна температура. Обмисля се и опция за оползотворяване на генерираната от системата топлота, сходно на финландския суперкомпютър LUMI.

EuroHPC разгласи и още четири, по-скромни суперкомпютъра. Това са гръцкият DAEDALUS, унгарският LEVENTE, ирландският CASPIr и полският EHPCPL. През идващите няколко години консорциумът възнамерява да показа най-малко още два екзамащабни суперкомпютъра, тъй че конкуренцията за зетафлопови калкулации ще стане още по-интересна.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР