Европейският съюз заедно с ООН е домакин на международна конференция

...
Европейският съюз заедно с ООН е домакин на международна конференция
Коментари Харесай

ЕС трябва да реши каква роля иска да играе в Сирия

Европейският съюз дружно с Организация на обединените нации е хазаин на интернационална конференция в поддръжка на бъдещето на Сирия. Съюзът обаче би трябвало да вземе някои сложни решения за ролята, която желае да играе в уреждането на рецесията, защото сегашната му политика се оказва неефективна.

Европейски Съюз е изправен пред сложен избор при установяване на ролята си в рецесията в Сирия - продължение на сегашната политика може да го измести встрани от политическия развой, само че смяна на курса в която и да било посока може да се окаже сложна за договаряне.

Европейски Съюз и неговите страни членки станаха съществени филантропични донори след началото на сирийския спор през 2011 година Въпреки това съюзът не съумя да употребява политическата си тежест за намиране на решение.

С навлизането на спора в осмата му година се ускориха

апелите към Европейски Съюз за повече ангажираност

- някои оферират военни ограничения, до момента в който други приканват Европейски Съюз да подписа договорка със сирийския режим; трети зоват съюзът да заеме водеща роля в търсенето на отговорност.

Фадел Абдул Гани, началник на опозиционната Сирийска мрежа за човешки права, подлага на критика незначителната роля, която до момента Европейски Съюз играе в Сирия. " Влиянието му би трябвало да бъде по-голямо от това, което следим ", споделя той и прибавя: " Съюзът прави нещо, само че то въобще не е задоволително. "

С плануваната за през днешния ден и на следващия ден в Брюксел втора годишна интернационална дарителска конференция, фокусираща вниманието към бъдещето на Сирия, Европейски Съюз се стреми да събере финансови средства за филантропична помощ и да възобнови блокирания политически развой под егидата на Организация на обединените нации.

Съюзът също се стреми към първостепенна роля в бъдещото възобновяване на Сирия и акцентира, че фондове за инфраструктура не могат да бъдат предоставени на сирийския президент Башар Асад и неговото държавно управление.

Но начало на временен развой, при който Асад да бъде отхвърлен от служба, е малко евентуално поради военните триумфи на сирийския режим, реализирани благодарение на неговите съдружници Русия и Иран.

Гани твърди, че на западните страни е нужна военна тактика, която да обезсили Асад и да го принуди да се върне на масата на договарянията. Но шансът за продължителна военна намеса на Европа и останалите западни страни е дребен, изключително поради

настояването на съюза, че не може да има военно решение на спора

" Няма предпочитание за западна военна намеса ", споделя Джулиан Барнс-Дейси, специалист в Европейския съвет за външна политика. Всъщност, откакто в кратковременен проект контролът на Асад над Сирия " в този момент е необратим ", на Европейски Съюз може да се наложи да промени политиката си и да поддържа мирна договорка, която ще остави Асад на власт ", продължава Барнс-Дейси.

" Равносметката на днешната действителност е, че Асад няма да бъде отхвърлен от власт ", споделя Барнс-Дейси пред ДПА. " Европейците и останалите ще би трябвало да осмислят тази действителност. Те ще би трябвало да се опитат да стигнат до най-хубавия вероятен резултат, какъвто в този момент може да бъде реализиран, с Асад като част от схемата, и да се стремят към дълготрайна стратегическа игра, която в последна сметка да отслаби хватката му и най-после да бъде отхвърлен от власт ", добавя Барнс-Дейси.

Предвид настояването на няколко страни от Европейски Съюз да продължат апелите за премахване на Асад съюзът евентуално няма да промени сегашната си политика, " даже в случай че това маргинализира Европейски Съюз като основен състезател в идващия стадий на спора ", прибавя той.

Област, в която Европейски Съюз се стреми да работи, е

търсенето на отговорност

Въпреки че сега пътищата за широкообхватни интернационалните дейности за търсене на отговорност от Асад и най-близкото му обграждане са блокирани, Европейски Съюз въпреки всичко може да обезпечи някакъв тип правдивост, преследвайки правосъдно някогашни членове на сирийското държавно управление, пристигнали в Европа като бежанци.

Това сподели на неотдавнашна среща на страните членки на Европейски Съюз Уилям Уайли, изпълнителен шеф на Международната комисия за правораздаване и търсене на отговорност (МКПТО), частна организация, проверяващ интернационалните закононарушения.

Уайли и неговият екип са събрали 800 хиляди страници документи, изнесени от Сирия от хора, които постоянно са рискували живота си, свидетелстващи за дейностите на режима. Всички документи могат да бъдат показани пред съд, което е от решаващо значение за наказателни каузи. МКПТО има прелиминарен лист на 12 високопоставени представители на сирийския режим, които евентуално се намират в шенгенската зона на Европейски Съюз.

" Говорим за чиновници на провинциално равнище, а не на висши позиции към Асад, само че директно за идващото равнище ", споделя Уайли. Тези функционери на режима най-вероятно са избягали от Сирия, когато бунтовници са поели контрола над техните територии и по-късно са пристигнали в Европа с останалите бежанци. Понякога те биват разпознати от управляващите в Европейски Съюз, в други случаи биват разпознати по европейските улици от други сирийски бежанци.

Страните - членки на Европейски Съюз, могат да проверяват тези обвинени за осъществяване на закононарушения против човечеството, които са част от наказателния кодекс на множеството страни от Европейски Съюз. " Можеш да накажеш тези хора и да получиш същинска правдивост, тъй като те не са реализатори, а са доста съществени причинители, споделя Уайли и добавя: тези каузи обаче няма да се задоволително основни, с цел да изплашен режима. Това, което може да се реализира, е да се изпрати ясно обръщение на хипотетичните жертви, които отдавна чакат правдивост - най-малко някаква правдивост. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР