Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява обществените

...
Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява обществените
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Европейските обществени медии подкрепиха БНТ и БНР

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който сплотява публичните медии в Европа, излезе с позиция срещу политическия напън, оказван над българските публицисти, и прикани политиците да се въздържат от интервенция в работата на четвъртата власт.

Съюзът напомня, че след неколкодневно напрежение сред политици от ръководещото болшинство и медиите, български публицисти са излезли на митинг, с цел да защитят правото си да работят без напън от властта.

" EBU припомня на българските политици, че публичните медии в Европа са поръчител за свободата на изложение и медийния плурализъм и всеки опит да бъде атакувана тяхната самостоятелност е офанзива против демокрацията ", написа в безпрецендентната позиция, която авторитетната организация си разрешава да изрази във връзка скорошните събития у нас.

Генералният шеф на EBU Ноел Къран е представен да споделя, че " една от шестте основни полезности на публичните медии, признати единомислещо от нашите членове, е независимостта. Прилагането на тази ценност гарантира отличителния темперамент на обществените медии и гарантира, че те служат на обществото ".

" Отговорност на всеки член на EBU (такива у нас са БНт и БНР - б.р.) е да бъде справедлив и неутрален. Подкрепяме Българска национална телевизия и БНР в напъните им да поддържат високи журналистически стандарти в работата си ", добавя генералният шеф на организацията.

Националните радио и телевизия бяха измежду медиите, на които вицепремиерът Валери Симеонов обществено, посредством пресслужбата на Министерския съвет, сложи ултиматум да му се извинят, като в противоположен случай ги заплаши със съд. Според Симеонов той е бил подложен на клеветническа акция от страна на най-големите медии в страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР