Европейският съюз за радио и телевизия - EBU, изключи Беларус

...
Европейският съюз за радио и телевизия - EBU, изключи Беларус
Коментари Харесай

Евровизия изхвърли Беларус след гавра на Лукашенко

Европейският съюз за радио и телевизия - EBU, изключи Беларус от идващото издание на песенния конкурс Евровизия през май, откакто страната за повторно не предложи ария, отговаряща на неполитическото естество на музикалното събитие, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според уредниците и двете песни, препоръчани от групата " Галаси ЗМеста ", са били в нарушаване на разпоредбите за неполитическото естество на събитието. Първата ария беше отхвърлена на фона на недоволства, че текстът се подиграва с всеобщото протестно придвижване против дългогодишния президент Александър Лукашенко.

След рецензиите беше препоръчана втора ария, само че и тя е отхвърлена от представителите на Евровизия.

Песенният конкурс ще се организира от 18 до 22 май в Ротердам, Нидерландия.

Председателят на националната държавна компания за радио и телевизия на Беларус, която е член на Евровизия, Иван Ейсмонт назова решението на уредниците за премахване на страната политически стимулирано. Ейсмонт посочи, че " Галаси ЗМеста " са влезнали в историята и съгласно него Беларус е спечелила този конкурс на Евровизия, показва ТАСС.

Втората отхвърлена ария на " Галасы Зместа " е за зайчета, кокошки и лисици, оповестиха от групата, а Беларуската телевизия нападна Евровизия в канала си в Телеграм с думите, че е безспорен позор Европа да се опасява да допусне на сцена ария за зайци.

Вълна от митинги заля Беларус през август предходната година след президентските избори и оставането на Александър Лукашенко на власт за 6-и следващ мандат.

Полицията в Беларус е задържала десетки протестиращи и най-малко петима публицисти при подновяването на митингите, заяви Франс прес. Те отслабнаха през зимата, след задържане на стачкуващи и налагане на ефикасни присъди на участници в тях. Опозицията обаче прикани тази седмица да стартира " втората вълна " на неодобрение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР