Европейският съюз за първи път планира да санкционира компании в

...
Европейският съюз за първи път планира да санкционира компании в
Коментари Харесай

EС гласи санкции срещу проруски китайски фирми

Европейският съюз за първи път възнамерява да глоби компании в континентален Китай и в други страни, в това число Турция, Индия и Сърбия, за това, че оказват помощ на Русия да заобиколи глобите и да закупи артикули с двойна приложимост, споделиха няколко дипломати пред " Политико ".

Откакто китайският президент Си Дзинпин и съветският му сътрудник Владимир Путин обявиха " другарството без граници " сред техните страни, се натрупаха данни за това по какъв начин Китай оказва помощ на Русия за противозаконното навлизане в Украйна.

Сега Брюксел се готви да глоби четири китайски организации, за които счита, че оказват помощ на Кремъл да купува европейски артикули с двойна приложимост, съгласно план на предложение. Двама висши дипломати потвърдиха проектите пред " Политико ".

Блокът желае да финализира 13-ия пакет от наказания против Русия преди 24 февруари, което ще означи две години от заповедта на Путин за пълномащабно навлизане в Украйна. Европейската комисия също по този начин прикани националните държавни управления да подхващат " съгласувани дейности " за стягане на използването на глобите.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел уведоми Си Дзинпин на срещата на върха в Пекин през декември, че Европа е съставила лист на компании, обвинени в доставка на артикули с двойно предопределение, които могат да имат както военна, по този начин и гражданска приложимост, на Русия.

Ако страните от Европейски Съюз се спогодят да включат четирите компании в листата на блока със наказания за двойна приложимост, на европейските компании ще бъде неразрешено да работят с тези компании. 

Също по този начин в листата попадат една компания в Казахстан, една в Тайланд, една в Турция, една в Шри Ланка, една в Индия и една в Сърбия, както и още 11 юридически лица в Русия, за общо 21 нови разгласи.

В опит да спре военната стопанска система на Москва да създава дронове, танкове и управляеми ракети, Европейски Съюз и съдружниците от Г-7 не разрешиха на личните си компании да изнасят артикули с двойна приложимост, като микроелектроника или даже сачмени лагери. Но бързо се появиха медиатори в други страни като Обединените арабски емирства, Сърбия, Казахстан и Китай, с цел да продадат съмнително огромни количества от тези европейски артикули на Русия.

Изследване на екипа по глобите в KSE Institute, мозъчен концерн към Киевското учебно заведение по стопанска система, откри, че фирмите в Китай и Хонконг в този момент са най-важните медиатори за доставки на " технологии за бойното поле ", обект на западни наказания. Американските компании обаче оглавяват листата на истинските производители.

Европейски Съюз до момента се въздържаше да уточни непосредствено Китай, защото страни от Европейски Съюз като Германия приканиха Брюксел да се откаже от проектите за санкциониране на трети страни, които оказват помощ на Русия.

Въпреки че съгласно това ново предложение Европейски Съюз ще глоби единствено избрани компании, които интензивно подкопават глобите, това въпреки всичко ще бъде първият път, когато Европейски Съюз намерено се насочва към компании в континентален Китай, в случай че 27-те държавни управления на Европейски Съюз се спогодят за новия пакет от наказания тази седмица.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР