Европейският съюз вероятно няма да бърза със задействането на своя

...
Европейският съюз вероятно няма да бърза със задействането на своя
Коментари Харесай

ЕС вероятно ще отложи лишаване на Полша и Унгария от европейски средства

Европейският съюз евентуално няма да бърза със задействането на своя нов мощен механизъм, който му разрешава да задържа финансиране за страните, които не съблюдават върховенството на закона, съобщи Блумбърг.

Според осведомени източници налагането на тези наказателни ограничения било рисковано, имайки поради правните затруднения, свързани с тях, изключително в миг, когато страните членки изпитват усложнения с високите цени на силата и вероятностите за спомагателни стопански вреди от съветската инвазия в Украйна. Двете страни, които щяха да бъдат наранени от механизма - Полша и Унгария, са и измежду страните, приемащи най-вече бежанци от Украйна.

В основата на тази нерешителност са правните усложнения. Макар че предишният месец европейските съдии поддържаха ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в нейните гонене на страните, които нарушават правилата на правовата страна, те подчертаха, че с цел да се употребяват тези механизми, би трябвало да има безапелационни доказателства, че дадена страна е злоупотребила с разпределени по-рано средства от бюджета на блока.

Правомощията, свързани с върховенството на закона, бяха контрактувани от държавните управления в края на 2020 година, откакто болшинството от страните членки показаха опасения от продължаващото подкопаване на независимостта на съдиите в страни като Полша. Ако Европейски Съюз започва дългия юридически развой посредством активирането на механизма, Полша може да бъде лишена от средства за над 130 милиарда евро в границите на седемгодишната бюджетна рамка на блока. На Унгария тези нарушавания на правилата на правовата страна може да костват повече от 40 милиарда евро.

Според осведомените източници няма огромна възможност Полша да бъде глоби посредством този механизъм в кратковременен проект, защото няма съответно доказателство за корист с европейски средства.

Междувременно Полша дава сигнали, че може да анулира някои детайли от противоречивата си правосъдна промяна, което ще помогне на страната да отключи 36 милиарда от пакета от тласъци на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията.

Унгария беше считана от мнозина за учредената цел на новите пълномощия на Европейски Съюз заради комбинацията от обвинявания в хипотетична корупция и нарушавания на върховенството на закона от страна на държавното управление на премиера Виктор Орбан. Въпреки че Европейската комисия към момента приготвя причините си против Унгария, малко евентуално е тя да прибегне до потреблението на новия механизъм преди парламентарните избори в страната на 3 април.

Окончателното решение за това дали и по кое време да бъде употребен механизмът е в ръцете на Фон дер Лайен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР