Европейският съюз възнамерява ежегодно да изисква от Русия 1,39 милиарда

...
Европейският съюз възнамерява ежегодно да изисква от Русия 1,39 милиарда
Коментари Харесай

Европа съди Русия в СТО

Европейският съюз има намерение годишно да изисква от Русия 1,39 милиарда евро поради рестриктивните мерки за импорт на свинско месо, съобщи РИА " Новости ". Исканата от Брюксел отплата се базира на общата стойност на експорта на свинско от Европейски Съюз за Русия през 2013 година Планира се размерът на санкцията да се покачва всяка година с 15 %.

Според източници на изданието " Политико " арбитражният развой ще реши дали искът за финансови обезщетения от Русия е обективен. След това при позитивно решение съдът ще се произнесе по опцията мярката да бъде приложена във връзка с Русия.

През 2016 година СТО постанови, че Русия е въвела " непозволена " възбрана за импорт на свинско от Европейски Съюз и че тази стъпка е нанесла тежък удар на фермерите в Дания, Германия и Холандия. " Политико " отбелязва, че глобите са дали опция на Русия да усили своето произвеждане на свинско месо, откакто конкуренцията на непознатите вносители на пазара е изчезнала.

Европейският иск възмути Русия. Първият заместник-председател на комитета на Съвета на Федерацията по интернационалните каузи Владимир Джабаров дефинира желанието на Евросъюза да желае от Русия по 1,39 милиарда евро на година като " неограничен ". " Нужни са причини, а към този момент това, което твърди Европейски Съюз, е произвол ", уточни Джабаров. И добави: " Европейски Съюз вкарва стопански наказания, смятайки това за обикновено, а ответните ограничения се пробва да показа като нарушаване на нормите на Световната комерсиална организация ".

Той счита, че даже при положение, че арбитражният съд признае законността на желае, Русия би трябвало да откаже осъществяването му.

Пред " Раша тудей " членът на Международния съюз на юристите Валерий Ванин изясни в какъв случай Европейски Съюз може да упорства за годишни обезщетения поради неразрешения импорт на свинско.

" Русия подаде документи в СТО, че тя е изпълнила предписанието на организацията за анулация на възбраната за импорт на свинско от страните членки на СТО по фитосанитарни аргументи (във връзка с заболяване от чума), само че продължава да отхвърля да купува свинско месо поради влизането в действие на секторални наказания. В този случай арбитражът на СТО ще би трябвало да реалокира разглеждането от плоскостта на фитосанитарните условия в плоскостта на санкционните ", изясни специалистът.

По думите му в този случай Русия ще има правото да предяви иск против Европейски Съюз по всяка позиция, лимитирала опциите й за търговия с европейски страни.

" Ако арбитражът на СТО вземе решение да се изиска от Русия погашение на обезщетения в границите на санкционните процедури, то Москва ще има стопроцентно право да изиска компенсиране на нейните вреди поради глобите, свързани с Украйна. Икономиката на Русия съществено пострада от тези наказания. Искът на Москва доста ще надвиши европейския ", съобщи Ванин.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР