Европейският съюз увеличава доставките на LNG от Русия и от

...
Европейският съюз увеличава доставките на LNG от Русия и от
Коментари Харесай

За износа на руския газ за Запада в сегашните условия

Европейският съюз усилва доставките на LNG от Русия и от целия свят

Президентът Ердоган поддържа препоръчаната от Владимир Путин концепция за основаване на огромен газотранспортен хъб на територията на Турция, предопределен да размени спрените доставки по Северен поток, блокирания пренос през Беларус (Ямал-Европа) и продължаващия пренос през Украйна.

В този случай обаче, съветските доставки ще станат подвластни от превратностите на руско-турските връзки. Турската прозападна съпротива не седи безучастна и в случай че успее най-малко отчасти на идните общи избори през лятото на 2023 година сред Ак-Сарай и Кремъл, може да задухат напълно други ветрове...

Дори и да бъде контрактувано построяването на спомагателни разклонения на „ Турски поток “, ясно е, че планът ще срещне обилни компликации. Още през днешния ден Турция е единствената директна страна за синьо гориво, доставяно в южната част на Европа от западните крайбрежия на Каспийско море по Южния газов кулоар, и е мъчно да се допусна, че нейният интерес към доставките на съветски газ ще надделее над задачите на дълготрайната турска енергийна агресия в Азербайджан и Централна Азия...

Предложеният директен маршрут „ Черно море – Турция “ за продуктите на Газпром към страните от Централна Европа и Северна Италия е съвсем два пъти по-дълъг от съществуващия „ украински “ водопровод, съвсем 2,5 пъти по-дълъг от „ Северен поток “ и съвсем три пъти по-дълъг от спреният газопровод Ямал-Европа “. Съответно в контролираната от турците последна цена ще бъдат включени високи директни разноски (някой съмнява ли се?), което ще усили зависимостта на съветския газов експорт от своенравния южен комшия.

В навечерието на руско-турските договаряния в Астана европейските медии разгласиха информация за понижаване на вноса на съветски газ. Чешкият Seznam zprávy написа: „ Вносът е понижен и не надвишава 10% от общия размер на вноса на газ. Европа се пробва да компенсира този спад с LNG.

Ако се обърнем към данните към края на септември, можем да забележим повече от 50% спад в доставките на съветски газ по отношение на предходната година. Те се пробват да компенсират този спад с LNG: доставките на LNG са увеличени до най-много " от Алжир, Египет, Катар, Нигерия, Екваториална Гвинея, Тринидад и Тобаго, макар обстоятелството, че " цената му е доста по-висока от предходната година ".

Междувременно през втората половина на октомври поръчките за пренос на съветски газ през украинската ГТС остават постоянни, до момента в който същото не може да се каже за „ Турски поток “. На 14 октомври „ Газпром “ разгласи, че „ доставя съветски газ за пренос през ГТС на Украйна в количество, доказано от украинската страна през Географска информационна система „ Суджа “ – 42,4 милиона кубически метра. м към 14 октомври…

От май 2022 година размерът на преноса на съветски газ през ГТС на Украйна се колебае в диапазона 40-43 милиона кубични метра/ден, на 13 октомври възлиза на 42,4 милиона кубични метра. ". Зареждането на втората линия на газопровода " Турски поток ", насочена към пазара на Югоизточна Европа, “отново намалява; Данните за турско-българската граница демонстрират, че физическият приток на газ на 14 октомври по тази линия е намалял с 18,5% - до 27,69 млн. куб.м.

Газопроводът Ямал-Европа (Русия-Беларус-Полша-Германия с разклонения от Беларус до Литва и Калининградска област) спря да действа, откакто Газпром беше включен в полския санкционния лист в края на април. Подкопаването на три от четирите линии на Северен поток способства за опазване на зависимостта от турския и украинския пренос.

Трябва да се означи, че в доста националистически емигрантски медии през 70-те и 80-те години на ХХ век се отбелязва, че при положение на раздробяване на Съюз на съветските социалистически републики точно „ Незалежната “ ще стане „ шеф “ на основните артерии за експорт на газ, водещи от Русия, диктуваща както на Москва, по този начин и на Европа своите лични (всъщност американско-британски) условия.

В продължение на десетилетия газът от залежите на Западен Сибир заемаше главен, а в редица европейски страни и решителен дял в потреблението на този тип гориво. Подобна обстановка се развива от 70-те години на предишния век, засягайки директно връзките на Съюз на съветските социалистически републики с болшинството от членовете на Европейски Съюз, на първо място с Германия.

След 1991 година обаче поражда стратегически проблем, а точно нуждата от пренастройка на преноса на Запад през някогашните „ приятелски “ руски републики, най-вече през Украйна. Изключително особено е, че преносът през Украйна не спря даже след началото на СВО.

Оставащото високо равнище на взаимозависимост на множеството европейски страни от съветски първични материали не разрешава, макар обезверените мятания на Урсула фон дер Лайен, бързо да се откри сурогат на съветските енергийни запаси. Допринасяйки за запазването на зависимостта на Русия от украинския пренос, европейските структури забавят с години узаконяването на „ Северен поток 2 “, поставяйки други изкуствени спънки.

Тук не би трябвало да се подценяват и чисто егоистичните ползи. Системата за дефинитивно разпределение/продажба на съветски газ се ръководи от търговски компании, заинтригувани от максимизиране на облагите. В резултат на това са рекордно високите цени на газа в съвсем цяла Европа. Западните медии упрекват в " машинациите на Путин ", само че непрестанно растящият брой на протестиращите по улиците на европейските градове подсказва, че и неспециалистът стартира да се досеща за положението на нещата.

В актуалните изключителни условия присъединяване на дъщерните сдружения на „ Газпром “ в комерсиалните газоразпределителни схеми усилва рисковете от тяхното експроприиране под прикритието на национализация (в подтекста на общия напън на груповия Запад върху Москва по „ украинския въпрос “).

На първо място това се отнася за Германия, където в края на март започнаха да приказват за вероятното заграбване на Gazprom Germania и Rosneft Deutschland. Първият от тях е оператор на редица огромни уреди за предпазване на газ в Германия, в това число в съдействие с локалната корпорация Wingas, до момента в който дъщерното сдружение на Роснефт е един от най-големите играчи на немския пазар за пречистване на нефт, притежавайки част от акциите на редица немски рафинерии.

Не е отпаднала и неуместната концепция за таван на цените на съветския газ, чието използване, както неведнъж посочи Алексей Милер, ръководител на борда на Газпром, ще докара до неотложно прекъсване на доставките.

Поради тези фактори, създаването на различни разновидности за съветски експортни доставки на природен газ и неговата последна продажба и дистрибуция, основани на междудържавни съглашения, включващи съразмерно (дялово) присъединяване на страната износител/вносител в съответните софтуерни процеси.

Необходимо е, в случай че не да се отстрани, то да се сведе до най-малко такова положение на нещата, при което още на границите със страните-вносители контролът върху съветския газ (тръбопроводен или втечнен) фактически и/или юридически минава или към съответните държавни структури на страните-контрагенти или на техните компании.

Между другото, още доста по-рано от актуалните събития към Украйна разногласията, подбудени от тази необикновена обстановка, бяха надали не главният „ препъникамък “, който непрестанно попречва осъществяването на плана „ Северен поток 2 “.

Междудържавните съглашения в най-голяма степен биха подсигурили " бистрота " и надеждност на разноските и приходите по цялата верига на доставка на газ - от нагнетяването в тръбата до условната " горелка " на крайния консуматор. Този принцип е стратегически значим и за други области на износа на съветски газ, в това число в Китай, както и уравновесена композиция от доставки на газ по тръбопроводи и LNG.

Енергийното съдействие сред страните от Южна Европа и Северна Африка се основаваше на този принцип в продължение на десетилетия, до момента в който Либийската Джамахирия не беше унищожена по предложение на Париж и испанското държавно управление не видя „ съветската диря “ в алжирския газ.

В Източна Азия Тайланд и Сингапур също получават газ от Малайзия посредством смесена скица „ тръбопроводно-втечнено “. По сходен метод ще се развива и обещаващият (след 2024 г.) импорт на газ в Европа от Нигерия. И най-после, упоритостите на самата Турции за ролята на тръбопроводен хъб изцяло се съчетават с покачвания интерес към LNG на Съединени американски щати и Катар.

През деветте месеца на 2022 година Европейският съюз усили вноса на съветски LNG с 50%, до 15 милиарда кубически метра, заяви на14 октомври Представителят на Европейската комисия Тим Макфий. Ако предходната година съвсем 53 милиарда кубически метра газ са импортирани под формата на LNG отвред, то за трите тримесечия на настоящата година - съвсем 88 милиарда кубически метра, от които 17% (същите 15 милиарда кубически метра против 10 милиарда предходната година) се падат на Русия.

В допълнение към NOVATEK с неговия главен план Yamal LNG, почти до 2026 година би трябвало да бъде пуснат терминал за експорт в Уст-Луга, Ленинградска област, с вероятност за доставки в Индия, Латинска Америка, Египет и други (Балтийски LNG). Възможно е глобите да окажат отрицателно въздействие върху времето за осъществяване на този план от Газпром и Русгаздобыча, обвързван с създаването на залежи в Западен Сибир и Ямал, само че те надали ще го затворят изцяло. В друго време в обращение са били и други хрумвания с друга степен на прелест, като Pechora LNG,

Ръстът на доставките на LNG наподобява показва дълготрайната резистентност на този експортен канал и акцентира нуждата от развиване на подобаваща инфраструктура и логистика, с по-сдържан метод към построяването на нови тръбопроводи, които са обект на бойкот, тероризъм и други опасности. Във всеки случай опциите за развиване на съветската експортна политика на газ напълно не са изчерпани.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР