Европейският съюз трябва да разследва китайската подкрепа за електрическите превозни

...
Европейският съюз трябва да разследва китайската подкрепа за електрическите превозни
Коментари Харесай

ЕС разследва огромните държавни субсидии за китайските електромобили

Европейският съюз би трябвало да проверява китайската поддръжка за електрическите транспортни средства – големи дотации, които държавното управление дава на промишлеността. Това сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление за Bloomberg.

Харесваме конкуренцията, само че тя би трябвало да бъде почтена “, сподели Фон дер Лайен. „ Това, което виждаме, са големи дотации в бранша на електрическите автомобили в Китай, което, несъмнено, изравнява нашите условия за игра. “

Комисията разгласи антисубсидийно следствие предходната седмица, което може да докара освен до мита върху вноса на създадени в Китай електрически автомобили, само че и до ответни ограничения от страна на Пекин. Проучването на Европейски Съюз акцентира неговите компликации при насърчаването на комерсиалните връзки с втората по величина стопанска система в света, като в същото време защищава от хипотетични опасности за веригата на доставки и националната сигурност.

Пекин назова възможните мита за импорт на китайски транспортни средства „ чист акт на протекционизъм “. Ако митата бъдат наложени, най-мощният отговор на Китай ще бъде да ограничи достъпа до неговия голям пазар – нещо, което ще удари най-тежко немските производители на коли, защото те продадоха 4.6 милиона коли там предходната година.

Ръководителят на търговията на Европейски Съюз Валдис Домбровскис скоро ще се насочи към Китай, с цел да разиска належащи въпроси, в това число дотациите за електрически автомобили, сподели Фон дер Лайен.

Германският външен министър Аналена Бербок сподели пред Bloomberg в неделя, че Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от Китай и че тя поддържа следствието на държавните дотации за електрическите автомобили.

Ако сте привързан прекомерно тясно, може да застрашите себе си “, сподели Бербок и добави, че „ намаляването на нашата взаимозависимост “ е належащо със страна като Русия, която нахлу в Украйна, „ само че също по този начин и в този момент във връзка с Китай “.

Разследването бележи първата съответна стъпка за превъзмогване на конкурентната държавна поддръжка за зелени технологии след повече от година на все по-големи дотации в Съединени американски щати, Китай, Обединеното кралство и Европа.

Разследването против Китай е част от по-широките старания на Европейски Съюз за „ понижаване на риска “ в връзките без „ обособяване “. Това включва ограничение на продажбите на полупроводници от висок клас и използване на експортен надзор, обвързван с квантовите калкулации и изкуствения разсъдък. Блокът също по този начин вкара нови принадлежности за справяне с насилствените практики на Китай.

Тъй като Китай е най-големият пазар за Volkswagen AG и други немски производители на коли, преплитането с Пекин може да бъде рисковано. BMW AG внася своя захранван с акумулатори iX3 от Китай, както и моделите Mini. Базираният в Мюнхен производител на коли е генерирал 33% от оперативната си облага от азиатската страна предходната година, следван от Porsche, VW и Mercedes-Benz, пресметнаха анализатори от Citigroup Inc.

Говорейки за държавната поддръжка, предоставена на китайската промишленост за електрически автомобили, Фон дер Лайен сподели:

Ние не одобряваме това на вътрешния пазар за нашите компании, тъй че не го одобряваме и за китайските компании и затова правим следствие на дотациите за електрически коли в Китай. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР