Европейският съюз трябва да изготви стратегия за борба с дезинформацията

...
Европейският съюз трябва да изготви стратегия за борба с дезинформацията
Коментари Харесай

ЕС се нуждае от дългосрочен план срещу фалшивите новини за 5Джи, призовават и България

Европейският съюз би трябвало да изготви тактика за битка с дезинформацията за технологията 5Джи (5G) или рискува подправени изказвания да осуетят икономическото възобновяване и цифровите му цели. Такава позиция показва група от 15 страни членки, включваща Полша и Швеция, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Конспиративни теории, че новият ковид може да е обвързван с безжичната технология, доведоха през последните месеци до подпалване на антени за мобилни връзки в 10 европейски страни и набези над служащи по поддръжката.

Европейски Съюз възприема 5Джи като дирек на своето икономическо възобновяване от пандемията от Ковид-19 и софтуерната си автономност. Блокът се е заел да обезпечи опция за всичко от самоуправляващи се коли до отдалечена хирургия и по-автоматизирано произвеждане.

Петнайсетте страни, измежду които и България, са изброили опасенията и предложенията си в взаимно писмо до еврокомисарите за цифровите технологии Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и до заместник-председателя на Европейска комисия с сектор " Ценности и бистрота " Вера Йоурова. Документът е забелязан от Ройтерс.

" Ясно е, че сме очевидци на възходяща интензивност на анти-5Джи придвижването в целия Европейски съюз ", означават те и приканват Европейски Съюз да " схване деен, дълготраен и систематичен метод " за справяне с опасенията към 5Джи и електромагнитните полета (ЕМП).

" Ние, като страни членки, сме подготвени да допринесем за тази самодейност на ниво Европейски Съюз с нашия народен опит и най-хубави практики за справяне с казуса с дезинформацията за 5Джи и ЕМП ", гласи писмото.

Страните упорстват за повече научни проучвания за рисковете за здравето на хората, оферират акция за повишение на осведомеността в цяла Европа, както и необятни диспути, отчитащи страховете и терзанията на съперниците на 5Джи.

Писмото е подписано от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР