Европейският съюз трябва да достави танкове на Украйна и да

...
Европейският съюз трябва да достави танкове на Украйна и да
Коментари Харесай

Председателят на ЕП: ЕС трябва да даде танкове на Украйна

Европейският съюз би трябвало да достави танкове на Украйна и да форсира процедурата за присъединение на страната към блока, сподели ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола пред Агенция Франс Прес.

Мецола ще съобщи посланието на водачите на Европейски Съюз на среща на върха в Прага в петък.

Украинците " се нуждаят от оръжия, с които да могат да се бият, с цел да си върнат територията , а това значи да вземем за пример танкове Leopard II, които имат няколко държави-членки ", сподели Мецола в изявление по време на пленарното съвещание на Народното събрание в Страсбург, оповестява RFI.

Киев от дълго време упорства за доставки на танкове Leopard II, проектирани от Германия. Но Берлин не се съгласи, предпочитайки всеки сходен трансфер да бъде част от по-широко съглашение сред западните съдружници.

Германия, Австрия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания, Швеция и страните отвън Европейски Съюз Норвегия, Швейцария и Турция имат общо към 2000 от танковете, съгласно чиновник на Европейски Съюз.

Мецола, която бе първият началник на институция на Европейски Съюз, посетил Киев през април, сподели, че страните, които желаят да дадат танкове, ще бъдат възобновени от фонд на Европейски Съюз , European Peace Facility, който отпусна 2,5 милиарда евро за Украйна, за военни покупки.

" Мисля, че това са полемики, които би трябвало да проведем в този момент , изключително тъй като виждаме, че Русия ескалира, само че също и от противоположната страна, когато виждаме по какъв начин Украйна сполучливо изтласква руснаците ", сподели тя.

Няколко страни от Европейски Съюз са загрижени , че огромни дарения от техните арсенали могат да компрометират личните им национални отбранителни качества .

Мецола обаче твърди, че доставките на танкове Leopard " няма да понижат доста " общата подготвеност на обособените страни.

Председателят на Народното събрание също повтори апела си Украйна да получи " ускорено " влизане в Европейския съюз .

През юни Киев получи статут на претендент, с цел да стартира този развой, само че стадиите на инспекция и разбор нормално не престават години и Мецола не пожела да предвижда какъв брой време може да отнеме в тази ситуация с Украйна.

" Имаме страна, която ни сподели желанието си и голямата си воля да се причисли и надминава упованията и постигането на задачите, които на други страни биха лишили месеци или години. "

Тя също по този начин сподели, че Молдова , която получи статут на претендент по същото време като Киев и която е уязвима от съветския експанзионизъм заради подкрепяната от Москва отцепила се територия в нейните граници, не би трябвало да бъде забравена .

Албания и Северна Македония , които са по-напред по пътя към присъединение към Европейски Съюз, също се нуждаят от внимание , в противоположен случай " тези страни биха могли да търсят другаде ", предизвести тя.

Петъчната среща на върха на Европейски Съюз в Прага ще бъде предшествана от по-широка среща в четвъртък, откриваща " Европейска политическа общественост " с Украйна, Молдова, Албания и Северна Македония измежду 44 показани страни.

Мецола акцентира, че срещата, рожба на френския президент Еманюел Макрон, няма да " размени процеса на разширение ".
 Британия обмисля присъединяване в Европейския клуб на нациите
Британия обмисля присъединяване в Европейския клуб на нациите

Поканени са 27-те членки на Европейски Съюз, Британия, Украйна, Норвегия, Швейцария, Турция, страните от Западните Балкани, Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР