Европейският съюз сега трябва да премине в режим на военна

...
Европейският съюз сега трябва да премине в режим на военна
Коментари Харесай

Eврокомисар Бретон: ЕС трябва да премине в режим на военна икономика

Европейският съюз " в този момент би трябвало да премине в режим на военна стопанска система ", сподели еврокомисарят Тиери Бретон - отговорник по отбранителната политика в четвъртък. Според него войната в Украйна принуждава Европа да ускори своята сигурност и отбранителна промишленост, цитира думите му Европейската редакция на " Политико ".

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон даде обещание на участниците в Европейската среща на върха по защитата 1 милиард евро от Европейския механизъм за подкрепяне на мира, с цел да продължат да попълнят оръжейните си ресурси, откакто изпратят оръжие на Украйна, написа.

" Настоящата нападателна война против Украйна радикално промени средата за сигурност в Европа ", сподели Бретон посредством видеовръзка. Той добави, че Еврокомисията е подготвена да форсира процедурите за публични поръчки, да отстрани пречките пред прехвърлянето на муниции в границите на единния пазар и да отстрани " всевъзможни регулаторни бариери " за работното време.

Френският еврокомисар повтори апела си Европа да усили индустриалния си потенциал до 1 милион снаряда годишно в границите на една година, като част от проектозакона за отбранително произвеждане, наименуван " Закон в поддръжка на производството на муниции " (ASAP).

Миналата седмица Комисията утвърди проекти за увеличение на потенциала на Европейски Съюз за произвеждане на муниции посредством инжектиране на 500 милиона евро от фондове на Европейски Съюз в европейски заводи за снаряди, с цел да се подтиква производството на оръжия - съчетано със съфинансиране от към 500 милиона евро от страни членки и други източници.

Микаел Йохансон, основен изпълнителен шеф на шведската галактическа и отбранителна компания Saab, сподели, че задачата от 1 милион снаряда е реалистична и Saab може да обезпечи 400 000 снаряда единствено от своя шведски цех.

" Можем да действаме още на следващия ден, в случай че Комисията реши кой ще поръча боеприпасите, " сподели той. " Европейската капиталова банка също би трябвало да се провежда да стартира да поддържа отбранителния бранш. "

Йохансон сподели, че Европа е " прекомерно подвластна " от Съединените щати и би трябвало да усили своите суверенни качества. " Ако през днешния ден сме 70 към 30 % подвластни от Съединени американски щати, би трябвало да да преобърнем това до към 30 към 70 % в интерес на суверенните качества ", сподели той.

Към момента страните членки възнамеряват да стартират да харчат 70 милиарда евро през идващите три години, с цел да усилят отбранителния си потенциал, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел пред присъстващите на срещата.

" Не бях почитател на (бившия президент на САЩ] Доналд) Тръмп, само че мисля, че той беше прав в едно нещо: европейците не споделят своята част от тежестта " в границите на разноските за защита на НАТО, сподели Борел.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР