Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати

...
Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати
Коментари Харесай

ЕС иска да увеличи запасите от йод и предпазните средства срещу радиация

Европейският съюз се стреми да усили запасите от йодни препарати и персонални защитни средства против радиация, заяви представител на Европейската комисия, представен от " Financial Times ".

" Комисията работи за повишение на готовността в региона на химическите, биологичните, радиологичните и нуклеарните закани като цяло и тези старания започнаха още преди военните дейности в Украйна ", цитира вестникът думите на представителя.

По данни на " Financial Times ", представен от dnes.bg, Брюксел се пробва да приложи " поуките от пандемията от COVID-19, която остави Европа без задоволително ресурси от персонални защитни средства и ваксини ".

Миналата година беше основано Европейското ръководство за реагиране при изключителни обстановки в региона на опазването на здравето (HERA), с цел да разпознава и да се приготви за възможни бъдещи изключителни обстановки в региона на опазването на здравето.

В случай на потребност HERA се приканва да усили финансирането и да започва механизми за наблюдаване, ориентиране и набиране на нужните медицински консумативи и първични материали. Освен това разполага с индустриални мощности, подготвени да посрещнат търсенето на медикаменти.

Според евродепутатите работата на HERA би трябвало да се засилва след събитията в Украйна.

" Трябва да извлечем значими поучения от пандемията от ковид ", отбелязва един от тях, представен от вестника.

" Настояваме за съответни ограничения във връзка с нуклеарните уреди. Засега не сме подготвени за това, не разполагаме с нужните доставки ", прибавя депутатът.

Белгия, България и Чешката република оповестиха по-рано, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се употребяват за лекуване на последствията от радиационно облъчване, както и други богати на йод медикаменти, напомня изданието. В края на февруари българското държавно управление реши да отпусне в допълнение финансиране в размер на 4,1 млн. лв. (около 2,05 млн. евро) за закупуване на специфични материали за нуклеарна повреда.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР