Европейският съюз съкрати броя на обсъжданите кандидатури за управляващ директор

...
Европейският съюз съкрати броя на обсъжданите кандидатури за управляващ директор
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е сред тримата финалисти за нов шеф на МВФ

Европейският съюз редуцира броя на обсъжданите кандидатури за ръководещ шеф на МВФ до Йерун Дейселблум, Кристалина Георгиева и Оли Рен, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки „ Файненшъл таймс “.

В петък френското финансово министерство, което води договарянията в Евросъюза за правоприемник на Кристин Лагард, дефинира лист от 5-ма претенденти за поста, само че не съумя да реализира консенсус.

От петимата в този момент са отпаднали Мариу Сентену -  сегашен ръководител на еврогрупата, и испанската министърка на стопанската система Надя Калвиньо Сантамария Надя, написа „ Файненшъл таймс “, базирайки се на върховен представител, осведомен с договарянията.

Останали са кандидатурите на някогашния началник на еврогрупата Йерун Дейселблум, за който се знае, че има поддръжката на северните членки на Европейски Съюз. Оли Рен, който е началник на Финландската централна банка и някогашен еврокомисар по стопанската система, има профил, сходен на Дейселблум и евентуално също ще има поддръжката на северните страни.

Липсата на претендент от Южна Европа измежду тримата любимци значи, че двамата евентуално няма да бъдат блокирани от страни като Испания, Италия или Португалия.

Трета в листата с претенденти е българката Кристалина Георгиева (65 г.), която в този момент е основен изпълнителен шеф на Световната банка и която има поддръжката на Франция, само че кандидатурата ѝ изисква смяна в разпоредбите на МВФ, съгласно които шефът на фонда не би трябвало да надвишава 65-годишна възраст.

В петък МВФ разгласи, че процесът по желание на началник стартира на 29 юли, последният ден за подаване на кандидатури е 6 септември, а новият началник на фонда ще стане явен на 4 октомври.

По традиция МВФ се управлява от европеец, а Световната банка - от американец.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР